Pusse opp? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male veggen din.   Sånn!

Visste du at det å male veggen er den vanligste malejobben? Vi har derfor samlet alt du trenger å vite før du skal male. Enten om det er gips, panel, MDF, mur eller tapet, finner du våre beste tips til en strøken vegg her.

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelger
Velg riktig utstyr til jobben du skal gjøre
Maling rundt inngangsdøren med en malerull
To personer som tar seg en pause fra malingen og nyter en kopp kaffe

Generelt om å male vegg

Det er flere grunner til å male veggen sin. Kanskje du har pusset opp og har nye plater på veggen, mur, beiset panel, eller du bare vil ha en ny, frisk farge i stuen.
Vi vet det kan være en del ting å tenke på før man starter. Hvilket underlag har jeg? Hvilket verktøy er det beste å bruke? Hvilken maling passer best?

Uansett utgangspunkt, skal vi hjelpe deg med å få et strøkent resultat.

+ Vis mer av teksten

Sørg for at veggen er tørr og ren

Og det hele starter med godt forarbeid. Nye vegger bør ofte grunnes eller slipes før man maler, men de fleste skal male en vegg som allerede er malt, og da er forarbeidet veldig enkelt.

Gå over veggen og jevn ut underlaget

Enten du skal sette på nye veggplater eller male over en tidligere malt vegg, er sparkling ofte en del av jobben. Sparkelmasse brukes til å jevne ut og glatte ujevne underlag slik at veggen blir jevn og pen. For å få best resultat er det lurt å ha en god bredsparkel og en forståelse for hvordan man sparkler en vegg.

Bruk riktig verktøy

Når du skal male er halve jobben å bruke riktig verktøy. Ved å velge smarte løsninger vil du kunne få et skjoldfritt og flott resultat på en enkel måte. Det er litt forskjell på hvilke verktøy du skal bruke på veggflatene, da malingen og underlaget ofte er litt forskjellig. Men vi skal hjelpe deg å finne frem til riktig verktøy på en enkel måte.

Verdt å vite om å male vegg

En god start er å kartlegge hvilken maling du ønsker og i hvilken farge. Her er det forskjeller på slitasje, glansgrad og andre valg som avhenger litt av hvilket rom du skal male, og om det er en slett vegg eller om du skal male eller beise trepanel.

Litt avhengig av underlaget og ønsket resultat, varierer det med hva vi anbefaler av utstyr og fremgangsmåte. Vi har oppsummert våre beste tips til å male vegg her, og for en komplett liste med anbefalt verktøy for jobben din kan du bruke vår produktvelger.

Maskeringstapen er en god venn når det kommer til å male vegger. Bruk den til å få strøkne overganger, eller dele opp flater og skape mønstre. Vi har også utviklet suverene pensler for detaljene. Så har du en stø hånd, kan du kanskje slippe maskeringsjobben.

Superbrett, forlengerskaft og en skikkelig malerull er også nøkkelen til skjoldfrie vegger – da jobber du raskere, får på mer maling på veggen og slipper et ekstra strøk.

Husk å fylle rullen godt før du starter. Vi viser deg hvordan, her.

Trender kommer og går, og noen ting har holdt lenger enn andre. Fondveggen, todelt vegg i forskjellige farger, kalkmaling, dekorsparkel, lister og vegg i samme farge og mye mer. Og nå er det flere som maler taket i mørkere toner, eller i ett med veggfargen. Så ønsker du et litt annet uttrykk enn alle fire vegger i samme farge, har du mye annet å velge mellom.

Les mer om tips og triks for å være litt mer kreativ med veggjobben.

Det er mange som synes rullejobben er gøy, men gruer seg til detaljene. Dette er ikke så rart! Undersøkelser viser at man ofte velger en enkel og billig pensel til detaljene, siden det “bare” skal males en liten sprekk. Med en skikkelig god detaljpensel, går jobben mye raskere og detaljene blir penere. Det blir rett og slett litt gøyere å male detaljene.