Et gjerde må tåle mye juling fra vær og vind, og trenger derfor litt kjærlighet innimellom. Dersom du ønsker å gi gjerdet ditt et helt nytt utseende, eller bare gi det et nytt strøk maling, viser denne artikkelen deg hvordan det gjøres.

Kort fortalt

  1. Rydd og dekk til rundt gjerdet
  2. Vask gjerdet med kraftvask, skrubb godt
  3. Spyl av rengjøringsmiddelet og la gjerdet tørke
  4. Skrap bort eventuelle blærer og løs maling og slip lett overgangene
  5. Bart treverk må deretter grunnes
  6. Mal gjerdet med rull og pensel. Dekk kantene godt, og husk endeveden!

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Gi deg selv gode arbeidsforhold, det er viktig for å oppnå et godt resultat. Rydd bort møbler og andre gjenstander som står nær gjerdet. Når gjerdet skal vaskes, kan det sprute litt. Dekk derfor til under gjerdet, over blomster, terrasse og andre ting du ikke kan flytte, hvor du ikke vil ha sprut fra vaske- eller rensemiddelet. Bruk en kvalitetstape og/eller Easy Cover og dekk til på tørre områder.

Tips: Bruk maskeringstape som er beregnet for utendørs bruk.

Vi viser deg hvordan her!

Det er mye lettere å vaske gjerdet når det regner. Vannet løsner skitten fra overflaten og du unngår at vaskemidler tørker på gjerdet. Bruk kraftvask på gjerdet, så du får god heft når du skal male. Vaskemidler for treverk kan være kraftige. Det er lurt å bruke hansker og vernebriller når du påfører, skrubber og spyler gjerdet da det gjerne spruter.

Påfør vaskemiddelet med lavtrykksprøyte som har en lang rekkevidde og legger et jevnt sjikt med rengjøringsmiddel.

La kraftvasken virke. Det trenger gjerne litt tid på å trenge godt inn og løse opp skitt, fett og grønske, men pass på at det ikke tørker inn. Når rensen har fått virke lenge nok, er det på tide å skrubbe gjerdet med en vaskekost. Vaskekosten løsner effektivt skitt, alger og grønske fra gjerdet og er dessuten utformet slik at du får minst mulig vann på deg.

Skur i bordenes lengderetning. Jobb nedenfra og opp, så ikke avrennet får sette merker på gjerdet. 

 Tips: Dypp vaskekosten ofte i bøtte med vann og litt rensemiddel underveis. Fuktighet gjør susen, og gjør det raskere å skrubbe rent.

Skyll godt av hele gjerdet med hageslangen. Bruk rikelig med vann for å sikre at alt av kraftvasken er skylt bort. Vask fra toppen av gjerdet og nedover. 

Etter vaskejobben er gjort må du vente til gjerdet er tørt. Hvor lenge avhenger av vær og temperatur. Ta utgangpunkt i tre-fire dager dersom temperaturen er 20 grader og det ikke regner. Tørk heller en dag for mye enn for lite!

Tips: En enkel fuktmåler gir deg god kontroll på når materialene er tørre nok. Fuktigheten i treverket bør ligge under 15-16 prosent.

Vi viser deg hvordan her!

Gå over gjerdet for å kartlegge skader, blærer og bobler. Finner du deler av gjerdet som er råtne de byttes ut med nye. Råte er sopp, som vil spre seg. Fjern eventuelle stifter, fest løse bord og slå inn spiker som stikker ut.

 

Skrap bort løs maling, blærer og løst trefiber med en universalskrape.

Slip så over områdene og skarpe kanter du har skrapet, med slipepapir. Dette vil gi et jevnt og fint resultat. Tørk vekk slipestøv med tørr mikrofiberklut.

Vi viser deg hvordan her.

Alle flater med bart treverk, altså flater der du har skrapt eller reparert, skal grunnes for å sikre at treverket er beskyttet og at den nye malingen skal sitte godt. Gjør deg ferdig med all grunning før du begynner å male!

Rør ut grunningen med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar. Grunn bart treverk og endeveden med pensel. Endeveden er der hvor trebordene er kappet, og de er spesielt utsatt for råte.

Tips: Når endeveden grunnes, kan du bruke en bredsparkel for å beskytte andre områder mot flekker. 

La grunningen tørke til anvist tørketid.

Vi viser deg hvordan her.

Nå er det klart for selve malingen, også kalt toppstrøk. Vanligvis er det lurt å gjøre seg ferdig med ett område av gangen. Følg med på været! Sterk sol, regn og nattekulde bør unngås. Derimot er overskyet vær perfekt. Når første strøk er tørket, gjentar du maleprosessen nedenfor for strøk nummer to.

Rør ut malingen med en rørepinne, og hell i et Superbrett.

Tips: Ikke mal i direkte sollys. Da tørker malingen for fort og trekker ikke godt nok inn i treverket. Er det sterk sol, vent til den har passert der du skal male, og til overflaten har fått avkjølt seg litt. Eventuelt ta det før solen kommer.

Mal endeveden. Bruk en bredsparkel til å beskytte andre områder mot flekker. Mal kanter og kroker mellom gjerdebordene med en utendørspensel til kanter og detaljer. 

Mal så selve bordene på gjerdet. Monter en utendørsrulleforlengerskaft og mett den godt med maling. Rull på maling i lengderetning, få bord av gangen. Etterstryk med pensel for å stryke ut malingen jevnt. Gå for en pensel som matcher bredden på gjerdet. Husk å dekke kantene godt.

Tips: SmartEtuiet til penselen kan brukes i kaffepausen, eller fra en dag til neste! Den holder penselen fuktig i opp til 2 uker.

Vi viser deg hvordan her.

Nå skal gjerdet tørke, før det er klart til bruk. Følg tørketiden til produsenten.

Ved å ta vare på redskaper og rester, slipper du å kjøpe alt nytt neste gang! 

Om du har brukt maskeringstape bør du fjerne den før malingen har tørket. Rengjør pensler og ruller så de ikke tørker ut. Sett lokk på eventuelle malingsrester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesorter det som skal kastes! 

Tips: Husk årlig vedlikeholdsvask, som vil sørge for at det tar lengre tid før du må male gjerdet igjen. 

Vi viser deg hvordan du får en god avslutning på malejobben