Det å male huset trenger ikke å være så tungt og tidkrevende. Ved å følge våre tips kan du spare masse tid – samtidig som du sikrer deg et fint, og ikke minst holdbart resultat. God planlegging vil gjøre det hyggeligere også.

Kort fortalt

  1. Det er viktig å vaske overflaten før huset skal males. På den måten sikrer man bedre og mer langvarig resultat. Påfør kraftvask jevnt på husveggen, bruk gjerne en lavtrykksprøyte fra Jordan.
  2. Når rensemiddelet har fått virke lenge nok, skrubber du veggen med superkosten eller annen vaskekost. Skyll godt av hele veggen med en hageslange. La veggen tørke godt. Dette kan gjerne ta noen dager.
  3. Skrap bort løs maling, blærer og løst tre med en skrape. Slip med slipekloss eller -papir der du har skrapet, for et jevnt og fint resultat.
  4. Bart treverk må grunnes, råtten trevirke skiftes ut.
  5. Når du skal male, er det lurt å gjøre seg ferdig med én vegg eller et område av gangen. Start med å male rundt hjørner, vinduer, under takrenner og langs kanter, samt endeveden med en utendørspensel til kanter og detaljer. For å male selve husveggen bør du begynne øverst og male deg nedover.
  6. Bruk malerull på forlengerskaft på de store flatene for å sikre effektiv påføring av maling og minst mulig belastning.
  7. Rull malingen ut på de store flatene og etterstryk med pensel. Utendørs rullen fins i størrelse 7 cm og 14 cm, så velg den som passer best til din kledning. En tommelfinger regel er 14 cm til liggende og 7 cm til stående kledning. Jobb stegvis med noen bord av gangen, slik at ikke malingen tørker inn før du drar over med penselen for å få best mulig resultat. Velg en pensel som matcher kledningens bredde. Pass på at kantene blir godt dekket.

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Gi deg selv gode arbeidsforhold og rydd før du starter arbeidet. Rydd først bort møbler og andre gjenstander som står nær fasaden. Når fasaden skal vaskes, kan det sprute litt. Dekk derfor til vinduer, blomster og andre ting du ikke kan flytte og hvor du ikke vil ha sprut fra vaske- eller rensemiddelet. 

Vi viser deg hvordan her.

Det er viktig at kledningen er ren og tørr slik at malingen får et godt feste. Vask derfor fasaden grundig med kraftvask. Vask er lettere å gjøre når det regner. Vannet løsner skitten fra overflaten og du unngår at vaskemidlet tørker på veggen.  

Vaskemidler for fasade kan være kraftige. Bruk gjerne arbeidshansker. Vernebriller er også lurt, for det spruter gjerne litt når du skrubber og spyler veggen. 

Påfør vaskemiddelet med lavtrykksprøyte som har en stor rekkevidde og legger et jevnt sjikt med rengjøringsmiddel. Kraftvask matter ned malingen og gir god heft når du skal male. 

TIPS: Har du ikke en lavtrykkssprøyte, er det også mulig å bruke en grov og bred pensel og forlengerskaft. 

La kraftvasken virke. Det trenger gjerne litt tid på å trenge godt inn og løse opp skitt, fett og grønske, men pass på at det ikke tørker inn i selve treverket.

 

Når rensen har fått virke en stund, er det på tide å skrubbe veggen. Monter den vinklede vaskekostenforlengerskaft

Skur i bordenes lengderetning. Jobb nedenfra og opp, så ikke avrennet får sette merker på veggen. 

TIPS:  Dypp skrubben ofte i en bøtte med vann og rensemiddel underveis. Fuktighet gjør susen, og gjør det raskere å skrubbe rent.  

Skyll godt av hele veggen med hageslangen. Bruk rikelig med vann for å sikre at alt av kraftvasken er skylt bort. Begynn denne gangen ovenfra og ned. 

 

La treverket tørke godt. Vær og temperatur avgjør. Ta utgangpunkt i tre-fire dager hvis temperaturen er 20 grader og det ikke regner. Tørk heller en dag for mye enn for lite. 

TIPS: En enkel fuktmåler gir deg god kontroll på når materialene er tørre nok. Fuktigheten i treverket bør ligge under 15-16 prosent.

Vi viser deg hvordan her.

Det er viktig å ha et godt underlag og derfor lurt å gå over fasaden for å kartlegge skader, blærer og bobler før du skraper. Finner du bord som er råtne, må de byttes ut med nye.

Fjern eventuelle stifter og slå inn spikere som stikker ut. Skrap bort løs maling, blærer og løst tre med en skrape. Til store skrapejobber er det bedre å bruke en tohåndskrape. Til mindre skrapejobber kan du bruke en universalskrape. 

TIPS: dersom du har mye fiberreising i treverket kan du lett børste dette vekk med en stålbørste.

Slip med slipepapir der du har skrapet, for et jevnt og fint resultat. 

Tørk til slutt bort slipestøv med en tørr mikrofiberklut eller støvkost.

Masker de flatene som ikke skal grunnes eller males.

Tips: Bruk maskeringstape som er beregnet for utendørs bruk.

Vi viser deg hvordan her.

Alle flater med bart treverk, altså flater der du har skrapet eller reparert, skal grunnes for å sikre at treverket er beskyttet og at den nye malingen sitter godt. Gjør deg ferdig med all grunning før du begynner å male. 

Grunn bart treverk og endeveden med pensel. Endeveden, der hvor trebordene er kappet, er spesielt utsatt for råte.  

TIPS: Når endeveden grunnes, kan du bruke en bredsparkel for å beskytte grunnmuren mot flekker. 

La grunningen tørke så lenge som produsenten anbefaler. 

Vi viser deg hvordan her.

Nå er det klart for selve malingen. Vanligvis er det lurt å gjøre seg ferdig med en vegg eller et område av gangen. Følg med på været! Sterk sol, regn og nattekulde bør unngås. Derimot er overskyet vær perfekt å male i.

TIPS: Velg vegg med omhu. Ikke mal i direkte sollys eller en varm vegg. Da tørker malingen for fort og trekker ikke godt nok inn i treverket. Vent til solen har passert veggen der du skal male, og til overflaten har fått avkjøle seg litt.  

Start med å male rundt hjørner, vinduer, under takrenner og langs kanter med en utendørspensel til kanter og detaljer. Mal deretter endeveden. 

TIPS: Du kan bruke forlengerskaft også med pensler.  

Nå er det tid for maling av de store flatene. Monter en utendørsrulle for enten liggende eller stående kledning på et forlengerskaft, og mett den godt med maling i et Superbrett. Begynn øverst og mal deg nedover.

TIPS: Ved å bruke en malerull istedenfor en pensel til å fordele malingen utover fasaden, jobber du raskere og skåner armene dine.    

Etterstryk med pensel for å stryke ut malingen jevnt. Velg en pensel som matcher kledningens bredde. Husk at kantene blir godt dekket! 

TIPS: Har du to skaft, slipper du å skifte mellom pensel og rulle. Skaftene varer i mange år og kan brukes til mange av Jordans verktøy. 

Når du er ferdig med alle veggene, kan du ta deg en velfortjent pause mens veggene tørker. Sørg for å holde penselen og rullen fuktig i plast og/eller SmartEtui, så de ikke tørker ut til neste strøk. 

Vi viser deg hvordan her.

Nå skal fasaden tørke. Følg tørketiden til produsenten. Ved å ta vare på utstyr og rester, slipper du å kjøpe alt nytt neste gang. 

TIPS: Husk årlig vedlikeholdsvask, som vil sørge for at det tar lengre tid før du må male fasade igjen

Før malingen tørker bør du fjerne maskeringstape, om du har brukt det.

Vi viser deg hvordan her.