En vegg uten lister er som et bilde uten ramme, er det noen som mener. Listene gjør mye for helhetsinntrykket i et rom, og av og til trenger også de en liten oppfriskning eller en ny farge. Jordan vet hvordan du lett kan gjøre dette selv, og i denne artikkelen viser vi deg nettopp det; hvordan du fornyer listene dine, og samtidig gir rommet et nytt uttrykk.

Kort fortalt

  1. Maskér på oversiden av listen, mot veggen
  2. Rengjør listene med Wipes til oppussing
  3. Spikerhull kan flekksparkles
  4. Skrap vekk eventuell løs maling
  5. Slip godt over listene med slipepapir og tørk bort slipestøvet
  6. Lister er ofte utsatt for mye slitasje, så det kan være smart å grunne for å få et pent og varig resultat
  7. Mal til slutt ett eller flere toppstrøk med 50 mm presisjonspensel. Start litt inn på listen og jobb deg inn mot hjørnet

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Nøkkelen til det beste resultatet ligger i et grundig forarbeid. Derfor bør du passe på at arbeidsområdet er ryddig og pent! Rydd vekk alt inventar, møbler eller annet i veien, slik at du kan bevege deg fritt rundt veggene, og ikke bli begrenset av dårlig plass.

Tips: Senk temperaturen i rommet, så tørker ikke malingen for fort. Ideell maletemperatur er rundt 15 ºC.

For å unngå søl og gris, er det lurt å dekke til gulvet med dekkfilt. Den absorberer maling godt og har en praktisk underside av plast, som ikke slipper malingssøl gjennom. Denne filten kan du bruke igjen og igjen! Masker så over alle listene nøye med en maskeringstape av god kvalitet.

Tips: Bruk en tape av god kvalitet med et lim som ikke er for sterkt, spesielt dersom du må maskere på tapet.

Vi viser deg hvordan her.

Så er det på tide å inspisere listene. Her drar du ut spiker, stifter og lignende ved behov. Det er viktig å rengjøre listene med Wipes til oppussing da lister ofte samler mye smuss. Wipes er effektive for å fjerne flekker og fett, og sikrer dessuten veldig god heft til malingen.

 

 OBS! Er dette ferdigmalte lister fra fabrikk? Da må du slipe ned overflaten av malingen slik at du får heft! Slip lett over med et slipepapir (korning 120).

Vi viser deg hvordan her.

Jo jevnere underlag jo penere resultat. Derfor er det viktig å slipe listene og flekksparkle eventuelle spikerhull, sprekker eller andre ujevnheter. Til dette kan du sparkle med japansparkel, for et profesjonelt resultat. Påfør sparkelet slik at overflaten blir jevn.

TIPS: Tynne lag med sparkel gir best resultat. 

 

Etter flekksparkling skal du skrape vekk eventuell løs maling med en universalskrape 25mm, og så sparkle dette området ved eventuelle ujevnheter. Slip deretter godt over listene med en slipekloss, for å fjerne evt fiberreising. Når dette er gjort, bruker du en tørr mikrofiberklut til å tørke vekk slipestøv.

TIPS: Du kan fuge sprekker for et enda penere resultat. Påfør fugemasse og dra fingeren over for å få en jevn overgang. 

 

Vi viser deg hvordan her.

Lister er ofte utsatt for mye slitasje. Med grunning får du et pent og ikke minst varig resultat. 

Rør ut grunningen med en rørepinne, og hell i et håndholdt malekar. 

TIPS: Håndtholdt malekar er lett å ta med seg, og du unngår søl og gris.

 

Grunn hele listen med en 50mm presisjonspensel for optimal kontroll. Begynn et stykke inn på listen og jobb deg inn mot hjørnet, så du unngår at malingen samler seg opp i hjørnet og begynner å renne.

TIPS: Presisjonspenselen er spesielt utviklet for å gi deg god kontroll på detaljene og gir samtidig et suverent resultat på listene.

 

La listene tørke. Følg anvist tørketid på grunningen. Legg penselen i SmartEtuiet som medfølger, så den ikke tørker ut.

TIPS: Oppdager du rennemerker før malingen har tørket helt? La det være! Dette kan du enkelt pusse bort når malingen er helt tørr.

OTo strøk med grunning er alltid et godt utgangspunkt. Så la det tørke og gjenta prosessen for strøk to.

Vi viser deg hvordan her.

Da er det på tide å male, som også kalles toppstrøk. To toppstrøk er utgangspunktet, men vurder dette om du allerede har grunnet ett eller flere lag.

 

Her gjør du det samme som med grunningen. Grunn hele listen med 50mm presisjonspensel, og start et stykke ut på listen. Jobb deg innover mot hjørnene for minst mulig oppsamling av maling som kan renne.

Tips: Har du brede lister? Avslutt med 100mm etterstryker for et ultraglatt resultat! 

 

Vi viser deg hvordan her.

Etter siste strøket kan du fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Da får du en skarp kant og flott resultat. Om du tar vare på redskaper og rester, slipper du kjøpe alt nytt neste gang. 

Rengjør pensler/andre redskaper så de ikke tørker ut. Rull sammen hel dekkfilt, det kan også fint brukes igjen. Sett lokk på eventuelle malingsrester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesorter det som skal kastes!