Det er naturlig å male vinduskarmene og listverket rundt vinduet utendørs i sammenheng med at hele huset skal males. Enten i samme farge som huset eller i en farge som gjør at vinduene står mer ut. Lyse vindusrammer kan skape en illusjon av mindre vinduer, og en mørkere innramming vil kunne skape en illusjon av at vinduene er større.

I denne artikkelen får du en lettfattet oversikt over hvordan du kan male vinduene utendørs. Gjør du malejobben skikkelig, får du et varig resultat som holder i mange år.

Kort fortalt

  1. Skrap bort løstsittende maling, og se etter sår og skader
  2. Gå over de skrapede områdene med et slipepapir for å få et jevnt underlag
  3. Påfør rengjøringsmiddel med en lavtrykksprøyte, og skubb etter at det har fått virke en stund
  4. Bruk en hageslange og skyll godt av med vann
  5. Alt bart treverk må grunnes når det er tørt
  6. Dekk til og maskér glasset og husveggen
  7. Hvis vinduet har sprosser, bruker du en trekantformet presisjonspensel her
  8. Mal kantene på vinduet med en skrå presisjonspensel. Mal innerst mot ruten og deretter rammen rundt vinduet

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Start med å gi deg selv gode arbeidsforhold og rydd før du starter arbeidet. Rydd bort utemøbler og andre gjenstander som står nær vinduet. Når vinduet skal vaskes, kan det sprute litt. Dekk derfor til blomster og andre ting du ikke kan flytte, hvor du ikke vil ha sprut fra vaske- eller rensemiddelet med dekkplast eller liknende.

Vi viser deg hvordan her.

Den viktigste jobben for å få et godt resultat er forarbeidet. Resultatet blir bedre og det tar lenger tid til du må male igjen. 

Inspiser først vinduet og se etter sår og skader på vinduskarmene. Fjern løstsittende materiale med en universalskrape 25mm. Deretter går du over de skrapede områdene med slipepapir for å få et jevnt underlag. Tørk vekk slipestøvet med en mikrofiberklut.

 

Tips: Skrap bort gammelt malingssøl på vindusruten med en vinduskrape

Så er det på tide å vaske vinduet. Påfør rensemiddel med en lavtrykkssprøyte. Når rensen har fått virke lenge nok skrubber du over karmene med en vaskekostforlengerskaft. Dypp den ofte i en bøtte med vann! Skyll til sist godt av vinduet og veggen rundt med hageslangen for å sikre at alt av rengjøringsmiddel er skylt bort.

 

Vi viser deg hvordan her.

Når vinduet har tørket godt, er det på tide å grunne og male. Alt bart treverk, der hvor du har skrapt, må grunnes før du maler for å beskytte treverket. Gjør klar alt utstyr før du begynner å grunne.

Rør ut grunningen med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar. Grunn de bare områdene med pensel.

TIPS: Skal du male hengslene på vinduet kan du bruke en rustgrunning på disse.

La grunningen tørke så lenge som produsenten anbefaler.

Vi viser deg hvordan her.

Vinduer er ofte utsatt for mye slitasje, så det er anbefalt å male to strøk, for å få et pent og varig resultat. 

Først er det på tide å dekke til. Hvis beslag eller andre gjenstander stikker ut eller gjør det vanskelig å komme til, demonter dem eller dekk med maskeringstape. Noen ønsker også å maskere langs vindusruten. Bruk en kvalitetstape beregnet for utendørs bruk, og masker nøye langs vinduet. 

TIPS: Er du stø på hånden? Da kan det være nok å bruke en presisjonspensel og skrape bort eventuelt malingssøl på glasset når det er tørt.  

Mal sprossene med en trekantformet presisjonspensel som gir deg sylskarp kontroll og nøyaktige kanter.  

Deretter maler du kantene på vinduet med en bredere presisjonspensel. Start med å male innerst mot ruten og deretter rammen rundt vinduet, 

TIPS: velg en presisjons- eller utendørspensel som passer underlaget og bredden på flatene du skal jobbe med 

 

La vinduskarmene tørke og følg tørketiden på malingen. Legg penslene i SmartEtuiet som følger med penslene eller rengjør dem, så de ikke tørker ut. Start så på strøk nummer to når malingen har tørket. 

Vi viser deg hvordan her.

Nå skal vinduet tørke før det er klart til bruk. Følg tørketiden til produsenten. Ta også vare på redskaper og rester, så slipper du å kjøpe alt nytt neste gang. 

TIPS: Husk årlig vedlikeholdsvask, som vil sørge for at det tar lengre tid før du må male vinduet igjen. 

Har du brukt maskeringstape, må den fjernes før malingen tørker. Sett lokk godt på rester av malingen. Skriv på hvor og når den er brukt (bruk gjerne maskeringstapen til dette).

Og til slutt, husk å kildesortere!

Vi viser deg hvordan her.