Slik får du et langvarig resultat på terrassen

Godt forarbeid før beising, gir en penere og mer varig terrasse

Terrassen er et elsket «rom» i Norge. Vi nyter våren, sommeren og høsten på den og dermed er fargevalg og komfort også viktigere. Vi bygger i tillegg større og større terrasser- og velger som oftest trevirke til dette. Men undersøkelser viser at vi vegrer oss for vedlikeholdsarbeidet da det forbindes med slit og mye jobb.

Forarbeidet er halve jobben

«Det er ikke så mye arbeid som folk tror, men jeg ser at det er mange som gjør det feil, og derfor gir dette merarbeid i ettertid og kortere levetid på beisen» forklarer Morten Fehn, Malermester og faglig ansvarlig i Jordan.

«Med en god vask i forkant, og tørre bord før påføringen av beis- er halve jobben gjort» forklarer han videre og viser til viktigheten av å la bordene tørke ordentlig før man setter i gang og beiser.

Kvinne vasker terrasse med kost

Det er nemlig en av de vanligste årsakene til at terrassebeisen flasser eller sprekker opp, fukten trenger gjennom og resultatet blir en dårlig beskyttet terrasse og ikke minst bortkastet jobb.

«Folk blir ofte utålmodige og setter i gang med både vasking og beising rett etter hverandre.  Begynner man når det er kalde temperaturer på natten- da tar det mange dager i sol for vanlige trevirke å tørke. Bord som virker tørre og fine på utsiden er ofte ikke tørre på innsiden» forklarer han videre. Et tips han nevner i den forbindelse er å vaske terrassen godt og så avvente med beisingen til varmere tider.

«Man får jo en strøken terrasse etter en god rens, den kan man jo nyte i noen uker. Så får man smøre seg med tålmodighet, og vaske evt flekker bort med en fuktig klut om man søler i mellomtiden» smiler malemesteren. Videre foklarer han at dette med temperatur er alltid det spørmsålet han får.

«Ja, når er beste tiden for å beise terrassen. Jeg pleier å si at når det er 10-15 grader på morgen og kveld er det kortere tørketid, og vask og beis kan gjøres med to-tre dagers mellomrom», nevner han videre. «Se på værmeldingen- har du tre-fire regnfrie dager og det er over 15 grader, er det stor sjanse for å få det til. Husk å lese på beisproduktet- det er store forskjeller på beisens tørketid så det er jo såklart avgjørende også.

Malermester Morten Fehn smiler igjen: «Men mitt absolutte beste tips er at man har ordentlig utstyr, da er utrolig mye av kreftene spart. En ordentlig skrubb jobber mye raskere og du blir mindre sliten. Et forlengerskaft sparer knær og skuldre. Og det har utrolig mye å si hva slags pensel eller rulle du bruker. Velger du feil her blir det mye mer søl og slit, og da er det ikke rart at folk gruer seg til jobben» forklarer Morten videre og gjør seg klar for å vise oss sine beste tips og triks.

Under har vi listet et minimum av produkter som Morten anbefaler til å lykkes best mulig med vaskejobben.

Steg for steg

1. Forarbeid og inspeksjon

Inspeksjon viser om terrassen trenger ny behandling

Begynn med å fjerne alt løstsittende materiale og skitt fra terrassebordene ved å feie terrassen.

Er du usikker på om det er på tide å beise terrassen, kan du inspisere treverket. Har terrassebordene sprukket opp, eller har den gamle beisen begynt å flasse? Da er det på tide å gi terrassen en ny behandling.

Tips fra malermesteren: Før du begynner arbeidet med terrasserensen er det lurt å ikle seg verneutstyr som gummistøvler, gummihansker og vernebriller – da unngår du at du selv blir utsatt for farlig sprut fra rensemiddelet.

2. Rens

Terrasserens er svært etsende, så det er viktig å dekke til alle flater du ikke ønsker skal utsettes for sprut fra rensemiddelet. Det er viktig at også du benytter verneutstyr.

Fjern gammel terrassebeis med rensemiddel

Påfør rensemiddelet med en malerull festet på et forlengerskaft, og følg bruksanvisningen til produktet nøye.

Pass på at terrasserensen ikke tørker inn i den perioden den skal virke. Den trenger gjerne litt tid på å trenge godt inn og løse opp den gamle beisen.

Tips fra malermesteren: Det er lurt å utføre rensejobben i overskyet vær. Unngå arbeid i direkte sol, da tørker rensemiddelet inn for fort, og du får en vanskelig jobb med å få fjernet den gamle behandlingen på en tilfredsstillende måte.

Skrubb terrassen

Når rensen har fått virke lenge nok, er det på tide å skrubbe terrassen. Bruk en terrasseskrubb med hard børste for å komme godt ned i underlaget, og for å lettere få fjernet den gamle beisen. Skyll ofte og bruk mye vann.

Tips fra malermesterens: I vanskelig tilkommelige kriker og kroker der hvor skrubben ikke kommer til, kan det være lurt å bruke en skrape for å fjerne de siste restene.

Skyll av med rikelig mengde vann

Når terrassen er skrubbet ren, skyller du av med hageslange. Pass på å bruk rikelig med vannfor å unngå at rester av terrasserensen tørker inn på terrassen og lager skjolder.

Når du er ferdig å skylle terrassen, lar du treverket tørke godt i omtrent tre dager. Deretter kan du starte prosessen med å beise terrassen.

Lykke til!

Relaterte artikler