Etter lange vintermåneder er det lite som frister mer enn feriedager med grilling og sol på terrassen. Terrassen skal tåle hardt vær og tøffe vinternetter, og konstant bruk sommerhalvåret. Det er derfor essensielt at den blir behandlet og vedlikeholdt slik at den kan holde seg fin og få et langt liv.

En årlig vask av terrassen er viktig for vedlikehold, men etter årenes løp lengter den kanskje etter en større jobb.

Før du begynner å behandle terrassen må du bestemme deg for om du skal olje, beise eller male. Terrassebeis er spesiallaget for å beskytte impregnert treverk, og er den sikreste behandlingen for folk flest.

Å beise terrasse er ingen vanskelig oppgave. Med vår nye innovasjon EasyPad sikrer du et jevnt og skjoldfritt resultat, raskt og enkelt. Påføringspaden kommer enkelt til i hjørner og inntil husveggen, og i denne artikkelen forklarer vi deg hvordan du, ved hjelp av EasyPad, beiser terrassen din – steg for steg. Er terrassen din imidlertid helt ny? Her viser vi deg hvordan du beiser en ny terrasse – steg for steg.

Kort fortalt

  1. Rydd og dekk til.  Fjern løv, pollen, og annet som sitter løst med en kost
  2. Terrassen må renses, uansett om du skal ha ny beis i samme farge eller i ny farge. Ellers vil den nye beisen flasse
  3. Påfør rensemiddelet med en malerull festet på et forlengerskaft, og skrubb godt når rensen har fått virke lenge nok.  Skyll godt av med vann
  4. Når treverket er helt tørt,  slipe lett bort fiberreisningen med EasyPad slipebrett og fjern slipestøvet.
  5. Da er det klart for å beise. Start med å beise endeveden godt med en terrassepensel. Aller helst to-tre strøk, da endeveden fort kan bli utsatt for fukt. Beis også detaljer i kriker og kroker, hvor padden ikke kommer til.
  6. Nå kan du beise terrassebordene. Mett Easypad’en godt med beis, men pass på å bare dyppe pad’en og ikke hele verktøyet. Beis noen få bord av gangen, og jobb med hele bordlengden. Mett treverket godt med beis, samtidig som du stryker vekk overflødig beis i lange drag, for å unngå at du danner film. Begynn litt ut fra veggen så du ikke har for mye beis i enden av bordet.

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Nøkkelen til det beste resultatet ligger i et grundig forarbeid. Rydd vekk møbler og andre gjenstander som står på terrassen. Kost deretter bort løv, pollen og annet smuss som sitter løst.

For å få et strøkent resultat som varer lenge må gammel beis renses. Dette gjelder både om du skal ha ny beis i samme farge, eller helt ny farge. Dette er for at den nye beisen ikke skal flasse. 

Når du skal rense terrassen bør du tenke på at det kan sprute litt. Dekk derfor til rekkverk, levegg, blomster og andre steder du vil skåne for sprut fra rensemiddelet. For å dekke til kan du bruke en kvalitetstape og/eller Easy Cover.

Tips: Bruk maskeringstape som er beregnet for utendørs bruk. Overflaten bør være så tørr som mulig.

 

Vi viser deg hvordan her.

Rens terrassen før beis

Rensemiddel til terrasse er ofte svært etsende, derfor må du så vel som det rundt, verne deg selv godt med gode hansker som tåler kjemikalier, og ta på gummistøvler og vernebriller.

Før du skal påføre rensemiddelet må du lese produktets bruksanvisning godt. Bruk deretter en malerulle festet på et forlengerskaft til å påføre rensen langs alle terrassebordene. Med malerullen sikrer du jevn påføring.

Tips: En regnværsdag med 10-15 grader er perfekt for denne typen arbeid. Dette er fordi det er viktig at du holder overflaten fuktig underveis. Arbeid i direkte sol vil også føre til at rensemiddelet tørker inn for fort!

Etter påføring skal du la terrasserensen virke. Den trenger gjerne litt tid på å trenge inn og løse opp den gamle beisen, men pass på at den ikke tørker inn i perioden rensen skal virke.

Skrubb terrassen

Etterhvert som rensen har fått virke, er det på tide å skrubbe terrassen! Til dette bruker du en terrasseskrubb med hard børste for å komme godt ned i underlaget. Om busten er for myk, må du jobbe mer med armene. Påfør og skur i bordenes lengderetning.

Tips: Skyll av terrasseskrubben i vann underveis i en bøtte. Fuktighet gjør susen og det går raskere å skrubbe bort beisen!

 Etter du har skrubbet godt skal du skylle av hele terrassen. Bruk rikelig med vann og skyll nøye, for å sikre at alt av renseprodukter er skylt bort. En tommelfingerregel er å skylle til det slutter å skumme. Slik er du sikret at terrasserensen ikke tørker inn og lager skjolder, og beisen vil sitte bedre.

 Tips: Bruk hageslangen da høytrykkspyler kan bli litt for kraftig for terrassen. 

Hvis du ikke har kommet deg til overalt, bruker du en universalskrape i kriker og kroker for å fjerne de siste restene! Skyll vekk eventuelt smuss fra skrapingen. 

Før du går i gang med påføringen, er det viktig å sjekke at treverket er helt tørt. Tommelfingerregelen er at treverk vanligvis er tørt nok etter tre dager uten regn på en varm sommerdag, mens tidlig på våren kan det ta flere uker pga. lave nattetemperaturer. Sjekk treverket nøye, og vent heller for lenge enn for lite!

Etter å ha blitt utsatt for mye vann og fuktighet underveis av rens og skyll bør du fjerne og kaste maskeringstape/Easy Cover. Etter treverket har tørket og før du går i gang med resten av stegene dekker du igjen til overflater du vil skåne for søl og gris fra sliping og beis. Bruk den samme maskeringstapen av god kvalitet til utendørs bruk og Easy Cover.

 

Vi viser deg hvordan her.

Før du kommer i gang med beisejobben, er det veldig viktig å slipe. Dette er fordi at en kraftig rens vil gjøre at fibrene i treverket reise seg opp som et resultat av fuktigheten. Dette bør slipes vekk for at beisen skal trekke jevnt inn og at terrassen skal bli behagelig å gå på. Fiberreising vil dessuten samle opp skitt gjennom sesongen. Det er i forarbeidet det perfekte sluttresultatet ligger!

Når du så skal slipe terrassen bruker du EasyPad. Dette er et helt nytt produkt utviklet for norske terrasser. Den gjør beisejobben til en lek, med slipebrett og påføringspad i ett produkt! Du vil ved hjelp av EasyPad oppnå et profesjonelt resultat. EasyPad fungerer best med forlengerskaft som gjør at du sparer krefter og har riktig arbeidsstilling. 

Tips: Med EasyPad får du både slipebrett og påføringspad i ett og samme produkt!

Husk å kjøpe slipepapir. Valg av slipepapir vil avhenge av terrassens utgangspunkt, men 120 korning er et godt valg for de fleste. Monter så slipepapir på slipebrettet til EasyPad, og slip så lett over hele terrassen med bordene. Du vil merke enorm forskjell etter en runde, men ved behov sliper du over en runde til. Når du er ferdig tørker du vekk slipestøvet med en tørr mikrofiberklut for å unngå at det setter seg i beisen!

 

Vi viser deg hvordan her.

 

Etter et grundig gjennomført forarbeid og grunnarbeid, kan du endelig begynne på selve beisingen. Tradisjonell terrassebeis skal påføres i ett strøk, så her vil du virkelig bli belønnet for forarbeidet. Ved kjøligere vær, over 10 grader, får du lengre tid før beisen setter seg, som gir deg bedre tid til en grundig påføring som gir et jevnere og penere resultat! Om du unngår direkte sollys vil beisen trekke godt ned i treverket.

Start med å helle beisen over i et Superbrett. Dette rommet mye beis, er stabilt og gjør at du unngår søl. Det praktiske håndtaket gjør det enkelt å flytte rundt. Sett malerputen på EasyPad og mett denne godt i beisen. Husk forlengerskaft!

Tips: EasyPad er en nyhet der du får to produkter i ett, som er spesialutviklet for norske terrasser. Den holder godt på beis, drypper og søler lite og legger igjen et jevnt og riktig resultat. 

Beis to og to bord av gangen, og jobb deg ferdig med hele bordlengden for å unngå overlapp og skjolder. Mett treverket godt med beis, samtidig som du stryker vekk overflødig beis i lange drag for å unngå at du danner film. 

Begynn litt ut fra veggen så du ikke har for mye beis i enden av bordet. 

Tips: EasyPad dekker to og to bord av gangen så du ikke får overlapp og dobbeltpigmentering. Med EasyPad gjør du også påføring og etterstryk i ett. 

Endeveden på terrassebordene bør beises godt med en terrassepensel, da den er utsatt for mye fukt. Gjerne gi den 2-3 strøk for å herde den godt!

Tips: Å beise dypt ned mellom bordene er ikke like viktig. Dersom du likevel vil gjøre dette, bruk en pensel.  

 Når du så har påført beis langs hele bordlengden bruker du en liten terrassepensel og tar detaljene i kriker og kroker der padden ikke kommer til.

Tips: Bruk en langpensel dersom det er vanskelig å komme til!

Nå skal terrassen få tørke, så er den klar til bruk! Følg tørketiden som anvist på forpakningen til beisen.

 

Vi viser deg hvordan her.

Før beisen har tørket bør du fjerne maskeringstape. Ta vare på Easy Cover (eller kast ved behov). Når jobben er gjort er det lurt å ta vare på redskaper og rester, slik at du slipper å kjøpe alt nytt neste gang. Vask godt og pakk ned til senere!

Sett lokk på rester av beis, et godt råd er å skrive på hvor og når den er brukt (bruk maskeringstape til dette). Husk å kildesorter søppelet!

Tips: Husk årlig vedlikeholdsvask, som vil sørge for at det tar lengre tid før du må beise terrassen igjen.

 

Vi viser deg hvordan her.