Sånn rengjør du penselen på en bærekraftig måte etter bruk

Er du ferdig med å male, og lurer på hva du skal gjøre med den brukte penselen din? Vi vet at mange føler seg usikre på dette spørsmålet. Vi vet også at den letteste måten er å vaske penselen direkte i vasken, men det er ikke særlig miljøvennlig. Nedenfor viser vi deg hvordan du kan ta vare på penselen din og rense den etter bruk på en miljøvennlig måte.

Sammen med forskningsinstituttet RISE har vi undersøkt hvordan du kan ta vare på den brukte penselen din på en bærekraftig måte. Undersøkelsen viste at 60% * vasker penselen i vasken etter bruk, noe som betyr at plastikk, metall og andre farlige stoffer som maling inneholder ender direkte i avløpene. Denne type kjemikaler og andre stoffer fanges ikke opp i renseanlegget, hvilket betyr at disse stoffene renner direkte ut i naturen og har en skadelig effekt på miljøet. Nedenfor viser vi deg steg for steg hvordan du kan rengjøre penselen din etter bruk.

Sånn kan du rengjøre penselen din bærekraftig:

Til innendørspensler opp til 100 mm anbefaler vi at du vasker penselen etter våre anbefalinger (følg stegene under). Fasadepensler er derimot designet for å oppta store mengder maling og er derfor vanskelige å rengjøre på en bærekraftig måte. Bruk derfor våre fasadepensler med smartetui til oppbevaring mellom slagene. Tørk og kast penselen i restavfall etter bruk.

Steg 1. Fjern så mye maling som mulig

Prøv å fjerne så mye maling som mulig av penselen ved å skrape penselen mot kanten av malingsspannet. På denne måten sparer du i tillegg mye av malingen din som du kan bruke videre til ditt neste prosjekt.

Steg 2. Rengjør penselen

Legg penselen i et spann/bøtte med lunkent vann (ca. 35°C) i minimum 30 sekunder. Bruk 3 liter vann til pensler som er opp til 50 mm og 5 liter til pensler opp til 100 mm. Trykk penselen lett mot bunnen av spannet/bøtten for å få malingen ordentlig ut. Du kan også masere penselen lett med hånden for å få den helt ren. Husk å rense godt ned mot roten av penselhårene for å unngå stivnet maling innerst i busten. Avslutt med å skrape penselhårene forsiktig mot kanten for å fjerne så mye maling som mulig. Sørg for å holde penselen i vannet i minimum 30 sekunder.

Tips! Bruk et spann eller en annen beholder fra hjemmet som du allerede har tenkt deg å kvitte deg med.

Steg 3. Gjenta prosessen

Legg så penselen i et annet spann med 3-5 liter lunket vann (ca. 35°C) og gjenta steget over ved å trykke penselen lett mot bunnen og masser børsten lett under vannet i minimum 30 sekunder.

Steg 4. La det tørke

Deretter tørker du av penselen, og lar den stå med busten opp til den er helt tørr. Dette er for å unngå at eventuelle malingsrester tørker eller renner ned og ødelegger tuppene på penselen.

Steg 5. Ta vare på malingsvannet

Nå er det tid for å ta vare på vannet du har renset penslene i. Du kan enten levere begge spannene/bøttene du har renset penslene i, eller så kan du hellet alt vannet i en stor beholder (eksempelvis et malingsspann) slik at du slipper å levere to spann/bøtter i stede for ett. Det er viktig å sørge for at beholderen er tydelig merket med hva den inneholder, slik som «penselvask».

Steg 6. Lever malingsvannet på en miljøstasjon

Etter at penselen er renset og vannet er tatt vare på er det tid for å levere malingsvannet på en gjenbruks- eller miljøstasjon under kategorien farlig avfall. Dersom du har et stort renoveringsprosjekt som går over en lengre periode kan du samle alle spannene/bøttene med malingsvann og levere dem sammen med resten av avfallet ditt når renoveringsprosjektet er helt ferdig. På den måten unngår du unødvendig transport.

Har du bruk for en pause underveis i malingsprosjektet? Sørg for at penselen oppbevares på best mulig måte.

Skal du ta deg en pause og gjenoppta malingsjobben senere, eller maskere neste lag? Flere av våre pensler kommer med et smartetui som holder penselen fuktig i opptil 72 timer. Alternativt kan du legge penselen i en plastpose som holder seg tett slik at det ikke kommer luft inn. På denne måten kan du gjenoppta malejobben der hvor du slapp.

Relaterte artikler