For å beskytte terrassen mot vær og vind bør du beise eller olje den. Nye terrassebord kommer ofte med en impregnert overflate som må luftes over en lengre periode, men etter dette bør du behandle terrassen din slik at den blir herdet for de harde vintermånedene og den daglige bruken hele sommerhalvåret. Litt avhengig av hvor lenge terrassebordene har ligget lagret i butikk, bør de uansett få stå noen uker for å lufte seg, for så å vaskes før de beises. Husk å la det tørke godt før beising.

Før du begynner å behandle terrassen må du bestemme deg for om du skal olje, beise eller male. Terrassebeis er spesiallaget for å beskytte impregnert treverk, og er den sikreste behandlingen for folk flest.

Å beise terrasse er ingen vanskelig oppgave. Med slipebrettet og påføringspaden, EasyPad sikrer du et jevnt og skjoldfritt resultat, raskt og enkelt. Påføringspaden kommer enkelt til i hjørner og inntil husveggen, og i denne artikkelen viser vi deg hvordan du, ved hjelp av EasyPad, beiser den nye terrassen din – steg for steg. Har du imidlertid en tidligere beiset terrasse, skal du lese videre her.

Kort fortalt

  1. Rydd og dekk til
  2. Fjern løv, pollen og annet som sitter løst med en kost
  3. Terrassen må renses, selv om terrassebordene er nye
  4. Påfør rensemiddelet med en lavtrykkssprøyte. Etter at det har fått virke en stund, bruker du en vaskekost som ikke er for hard
  5. Skyll godt av med vann
  6. Når treverket er helt tørt,  slipe lett bort fiberreisningen med EasyPad slipebrett og fjern slipestøvet.
  7. Da er det klart for å beise. Start med å beise endeveden godt med en terrassepensel. Aller helst to-tre strøk, da endeveden fort kan bli utsatt for fukt. Beis også detaljer i kriker og kroker, hvor padden ikke kommer .
  8. Nå kan du beise terrassebordene. Mett Easypad’en godt med beis. Beis noen få bord av gangen, og jobb med hele bordlengden. Mett treverket godt med beis, samtidig som du stryker vekk overflødig beis i lange drag, for å unngå at du danner film. Begynn litt ut fra veggen så du ikke har for mye beis i enden av bordet.

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Nøkkelen til det beste resultatet ligger i et grundig forarbeid. Rydd vekk møbler og andre gjenstander som står på terrassen. Kost deretter bort løv, pollen og annet smuss som sitter løst.

Når du skal vaske terrassen bør du tenke på at det kan sprute litt. Dekk derfor til rekkverk, levegg, blomster og andre steder der du vil unngå å få sprut fra vaskemiddelet. For å dekke til kan du bruke en kvalitetstape og/eller Easy Cover.

Tips: Bruk maskeringstape som er beregnet for utendørs bruk. Overflaten bør være så tørr som mulig.

Vi viser deg hvordan her.

Vask de nye terrassebordene før beis

Selv om terrassebordene dine er nye eller relativt nye, må de likevel vaskes for å få et strøkent sluttresultat som varer lenge. Til vasken bør du bruke et egnet vaskemiddel, anbefalt av beisleverandøren din, slik at du legger det beste grunnlaget for beisen. 

Les bruksanvisningen til vaskemiddelet nøye. Spør gjerne forhandler om det er behov for godt verneutstyr til vaskejobben, eller om et par gode hansker og gummistøvler holder.

Påføring av vaskemiddel

En terrassevask starter med at du først fukter ned hele terrasseområdet med rense- eller vaskemiddel i en lavtrykkssprøyte. Sørg for å fordele vaskemiddelet jevnt over hele terrassen. La det så virke slik som anvisningen beskriver, og pass på at det ikke tørker inn! Suppler med litt vann underveis, og mer rensemiddel om nødvendig.

Vaskemiddelet trenger gjerne litt tid på å trenge godt inn og løse opp skitt, fett og grønske.

Tips: En regnværsdag med 10-15 grader er perfekt for denne typen arbeid. Dette er fordi det er viktig at du holder overflaten fuktig underveis. Arbeid i direkte sol vil også føre til at rensemiddelet tørker inn for fort!

Skrubb terrassen 

Etter vaskemiddelet har fått virke til anvist tid, er det tid for å skrubbe terrassen. Til dette bruker du en universal vaskekost som ikke er for hard, så unngår du å skade treverket. Vask og skrubb godt med masse vann fra en bøtte, i bordenes lengderetning.

Tips: Skyll av terrasseskrubben i vann underveis. Fuktighet gjør susen! Det gjør at det går fortere å skrubbe rent.

Skyll terrassen

Til slutt er det bare å skylle med vann fra hageslangen. Bruk rikelig med vann slik at du fjerner alle såperester og ikke minst nøytraliserer underlaget om du bruker produkter med kjemikalier.

En tommelfingerregel er at du skal skylle til det slutter å skumme. Dette er for å sikre at alt av renseprodukter er skylt bort. Om terrasserensen/vaskemiddelet får tørke inn risikerer du skjolder!

 

Før du går i gang med påføringen, er det viktig å sjekke at treverket er helt tørt. Tommelfingerregelen er at treverk vanligvis er tørt nok etter tre dager uten regn på en varm sommerdag, mens tidlig på våren kan det ta flere uker pga. lave nattetemperaturer. Sjekk treverket nøye, og vent heller for lenge enn for lite!

Etter å ha blitt utsatt for mye vann og fuktighet underveis av rens og skyll bør du fjerne og kaste maskeringstape/Easy Cover. Etter treverket har tørket og før du går i gang med resten av stegene dekker du igjen til overflater du vil skåne for søl og gris fra sliping og beis. Bruk den samme maskeringstapen av god kvalitet til utendørs bruk og Easy Cover.

Vi viser deg hvordan her.

Før du kommer i gang med beisejobben, er det lurt å slipe over terrassebordene. Dette er fordi at en kraftig vask vil gjøre at fibrene i treverket kan reise seg opp som et resultat av fuktigheten. Dette bør slipes vekk for at beisen skal trekke jevnt inn og at terrassen skal bli behagelig å gå på. Fiberreising vil dessuten samle opp skitt gjennom sesongen. Det er i forarbeidet det perfekte sluttresultatet ligger!

Når du så skal slipe terrassen bruker du EasyPad. Dette er et helt nytt produkt utviklet for norske terrasser. Den gjør beisejobben til en lek, med slipebrett og påføringspad i ett produkt! Du vil ved hjelp av EasyPad oppnå et profesjonelt resultat. EasyPad fungerer best med forlengerskaft som gjør at du sparer krefter og har riktig arbeidsstilling. 

Tips: Med EasyPad får du både slipebrett og påføringspad i ett og samme produkt!

Husk å kjøpe slipepapir. Valg av slipepapir vil avhenge av terrassens utgangspunkt, men 120 korning er et godt valg for de fleste. Monter så slipepapir på slipebrettet til EasyPad, og slip så lett over hele terrassen med bordene. Når du er ferdig tørker du vekk slipestøvet med en tørr mikrofiberklut for å unngå at det setter seg i beisen!

Vi viser deg hvordan her.

Etter et grundig gjennomført forarbeid og grunnarbeid, kan du endelig begynne på selve beisingen. Tradisjonell terrassebeis skal påføres i ett strøk, så her vil du virkelig bli belønnet for forarbeidet. Ved kjøligere vær, over 10 grader, får du lengre tid før beisen setter seg, som gir deg bedre tid til en grundig påføring som gir et jevnere og penere resultat! Om du unngår direkte sollys vil beisen trekke godt ned i treverket.

Start med å helle beisen over i et Superbrett. Dette rommet mye beis, er stabilt og gjør at du unngår søl. Det praktiske håndtaket gjør det enkelt å flytte rundt. Sett malerputen på EasyPad og mett denne godt i beisen. Husk forlengerskaft!

Tips: EasyPad er en nyhet der du får to produkter i ett, som er spesialutviklet for norske terrasser. Den holder godt på beis, drypper og søler lite og legger igjen et jevnt og riktig resultat. 

Beis to og to bord av gangen, og jobb deg ferdig med hele bordlengden for å unngå overlapp og skjolder. Mett treverket godt med beis, samtidig som du stryker vekk overflødig beis i lange drag for å unngå at du danner film. 

Begynn litt ut fra veggen så du ikke har for mye beis i enden av bordet. 

Tips: EasyPad dekker to og to bord av gangen så du ikke får overlapp og dobbeltpigmentering. Med EasyPad gjør du også påføring og etterstryk i ett. 

 Endeveden på terrassebordene bør beises godt med en terrassepensel, da den er utsatt for mye fukt. Gjerne gi den 2-3 strøk for å herde den godt!

Tips: Å beise dypt ned mellom bordene er ikke like viktig. Dersom du likevel vil gjøre dette, bruk en pensel.  

Når du så har påført beis langs hele bordlengden bruker du en liten terrassepensel og tar detaljene i kriker og kroker der padden ikke kommer til.

Tips: Bruk en langpensel dersom det er vanskelig å komme til!

Nå skal terrassen få tørke, så er den klar til bruk! Følg tørketiden som anvist på forpakningen til beisen.

 

Vi viser deg hvordan her.

Før beisen har tørket bør du fjerne maskeringstape. Ta vare på Easy Cover (eller kast ved behov). Når jobben er gjort er det lurt å ta vare på redskaper og rester, slik at du slipper å kjøpe alt nytt neste gang. Vask godt og pakk ned til senere!

Sett lokk på rester av beis, et godt råd er å skrive på hvor og når den er brukt (bruk maskeringstape til dette). Husk å kildesorter søppelet!

Tips: Husk årlig vedlikeholdsvask, som vil sørge for at det tar lengre tid før du må beise terrassen igjen.