Beiset trepanel inne på soverom, i stua eller andre rom er en tidløs løsning og vil nok aldri gå av moten. Beising kan også gi mange ulike uttrykk avhengig av teknikken og hva slags verktøy du bruker.

Sørg for et godt utgangspunkt; en skikkelig rens/lysning av panelet kan være viktig for å få akkurat den fargen du er ute etter om panelet er mange år gammelt. Eventuelt kan det være smart å velge mørkere beisfarge en veggen. Få ned temperaturen i rommet mye, så har du bedre tid før beisen tørker. 

Med transparente behandlinger som beising av trepanel er det ekstra viktig å velge riktig verktøy til jobben. Siden behandlingen vil være noe gjennomsiktig er det lettere å se ujevnheter, det er derfor best å bruke en bred, flat pensel kombinert med en presisjonspensel til mellomrommene av panelbordene. Da jobber du raskere og resultatet blir penere. Test ut på et mindre synlig område før du setter igang, f.eks. bak en kommode eller et skap.

I denne artikkelen drar vi deg gjennom hvordan du beiser panelet ditt – steg for steg. Hvis du heller hadde tenkt å male panelet, kan du lese mer her.

Kort fortalt

  1. Selv om veggen kanskje ser ren ut, bør den alltid rengjøres før du beiser
  2. Når du beiser over gammel beis, er fargen du allerede har med på å bestemme sluttresultatet
  3. Begynn med å beise langs listene oppe og nede, og mellom panelbordene med en oval presisjonspensel
  4. Beis ett og ett bord om gangen med lange strøk. Bruk en bred, flat pensel tilpasset bredden på bordene
  5. Ønsker du mer farge og mindre synlig trestruktur, legger du på et nytt strøk

Start med å rydde og dekke til eventuelle møbler som kan stå i veien for jobben du skal gjøre. Tiden du bruker på å rydde ordentlig, sparer du raskt inn igjen. Rydd vekk alt inventar, eller samle alt i midten av rommet, slik at du kan bevege deg fritt rundt veggene.

TIPS: Senk temperaturen i rommet, så tørker ikke malingen for fort. Ideell maletemperatur for nesten alle produkter er rundt 15 ºC.

Unngå også søl og gris ved å dekke til gulvet med dekkfilt. Den absorberer maling godt og har en praktisk underside av plast, som ikke slipper malingssøl gjennom. Filten kan brukes igjen og igjen. Har du lister på veggen, bør du maskere disse med maskeringstape. Maskér også eventuelle deksler, stikkontakter og brytere som sitter på veggen. 

Vi viser deg hvordan, her.

Selv om veggen kanskje ser ren ut, bør den alltid rengjøres før du beiser. Fargen på panelbordene er med på å bestemme fargen etter at du har beiset, så det å bruke riktig rengjøringsmiddel blir ekstra viktig for å få et jevnt og pent sluttresultat. 

Obs! Har du veldig gulnet panel, er det lurt å velge en mørkere tone på beisen. Mellomgrå og lyse toner fungerer ofte dårlig uten å lysne treverket først. Her kan det være lurt å teste farge på et mindre utsatt sted, f.eks bak et vitrineskap eller sofa.

Start med å inspisere veggene og dra ut eventuelle spikere, stifter eller lignende. Bruk deretter en mikrofiberklut til å påføre rengjøringsmiddel med som er egnet til beisen du skal bruke. Sjekk med malingsleverandøren og følg bruksanvisningen.  

I mange tilfeller er det nok med ett strøk, men det avhenger av fargen du ønsker.

Start med å røre godt om i spannet med en rørepinne før du begynner å beise. Det ligger mye fargepigment mot bunnen som må røres opp. Hell noe beis over i et håndholdt malekar. Da slipper du å gå opp og ned og dyppe penselen når du skal male mellom panelbordene. Hell også en god del beis i et Superbrett. Dette rommer mye, og da slipper du å etterfylle så ofte mens du holder på.

Begynn med å beise langs listene oppe og nede, og mellom panelbordene med en presisjonspensel. Sørg for at du kommer inn mellom bordene og dekker godt. 

TIPS: Bruk lite beis. Én liter beis skal dekke nesten dobbelt så mye som én liter maling. Hvis du bare ønsker et svakt fargeslør, kan du tørke av beisen med en lofri klut, med en gang du har malt. 

Beis ett og ett bord om gangen med lange strøk, og gjør det ferdig før neste bord. Bruk en 100 mm forlengbar etterstryker med forlengerskaft til å påføre beisen. Penselen er tilpasset bredden på panelbord og fordeler beis jevnt og effektivt.

          TIPS: Stryk frem og tilbake flere ganger og avslutt med å stryke pent over hele bordet med et lettere trykk på penselen, slik at alle striper viskes ut. Først fra toppen og ned, så fra bunnen og opp.

Ønsker du mer farge og mindre synlig trestuktur, legger du på et nytt strøk, men husk å lese på beis-spannet hva som er anbefalt. Det er noen forskjeller her.   

Vi viser deg hvordan, her.

Når du er ferdig, er det lurt å ta vare på redskaper og rester slik at du slipper å kjøpe alt nytt neste gang.

Før malingen tørker bør du ta bort maskeringstapen. Rengjør penslene så de ikke tørker ut og rull sammen hel dekkfilt til senere bruk.

Sett lokk godt på malingsrester. Skriv på hvor og når den er brukt (bruk maskeringstape).

Og til sist: Husk å kildesortere!