Panel er nært og kjært i mange norske hus, og med skiftende trender og endringer i hjemmet er det ganske enkelt å modernisere panelet med litt maling. Dersom panelet ditt er malt fra før, er du noen få strøk unna ny farge og “nytt” rom. Her forteller vi deg hvor enkelt du kan male panel – steg for steg. Hvis du derimot har en helt ny panelvegg, kan du lese mer her

Kort fortalt  

  1. Rengjør veggen  og maskér lister og deksler med maskeringstape
  2. Spikerhull og sprekker bør flekksparkles  
  3. Slip lett over med sandpapir når sparklet er tørt 
  4. Mal to og to bord om gangen, og begynn langs lister og mellom bordene først. Rull deretter panelbordene og etterstryk med pensel. Husk forlengerskaft! 

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Tiden du bruker på å rydde ordentlig sparer du raskt inn igjen. Rydd vekk inventar, dekk til gulvet og masker med maskeringstape.  

Det er godt å ha litt plass når du skal male. Rydd derfor inventaret helt bort eller samle det i midten av rommet. Da kan du bevege deg fritt rundt i rommet.   

TIPS: Senk temperaturen i rommet, så malingen ikke tørker så fort. Ideell maletemperatur er ca. 15 ºC.  

Unngå søl og gris ved å dekke til gulvet med dekkfilt. Den absorberer maling godt, og har en praktisk plastunderside som hindrer malingssøl å slippe gjennom. Det fine er også at dekkfilten kan gjenbrukes.  

Masker lister og deksler, hvis de ikke kan taes av, med en maskeringstape av god kvalitet.   

 

Selv om veggene ser rene ut, bør de alltid klargjøres og vaskes først. Da vil malingen sitte bedre og du får et jevnere og penere resultat.  

Fjern spiker, stifter og lignende fra veggen.

Den enkleste måten å rengjøre veggen på er ved å bruke  Malingsklar. Da vil malingen sitte bedre og resultatet blir også penere å se på. Du trenger ikke å skylle etterpå. Obs! Er den tidligere malingen veldig blank, bør dette slipes for å sikre at den nye malingen sitter godt. 

Vi viser deg hvordan, her.

Jo jevnere underlag, desto penere sluttresultat. Hvis du har spikerhull, sprekker eller andre ujevnheter, bør disse flekksparkles.  

Bruk en liten sparkelspade og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn.  

TIPS: Tynne lag med sparkel gir best resultat 

Når sparklet har tørket, sliper du lett over med slipepapir. Tørk vekk slipestøv fra overflaten med en mikrofiberklut.  

TIPS  Har du store områder som skal slipes, kan det lønne seg å bruke et slipebrett på forlengerskaft. Da sparer du tid og krefter. Slipepapir med borrelås er godt egnet til slipebrettet.  

Vi viser deg hvordan, her.

Nå er det klart for selve malingen, og her er det viktig at alt av utstyr er klart før du begynner. Panelbord males med 2 forskjellige teknikker for det peneste resultatet: Påføring med rull, og etterstryking med pensel. Mal ett til to bord om gangen, så malingen ikke tørker. 

Rør ut malingen med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar og i superbrettet. Med håndholdt malekar får du godt grep og er fleksibel når du skal male mellom panelbordene.  Obs! Er det synlig kvistflekker i den gamle malingen, bør panelet grunnes med kvist- og sperregrunning for å unngå at den “blør” gjennom den nye malingen. Kvister eier ingen skam og følger med videre om den ikke sperres inne for godt. 

Mal langs lister oppe og nede, og deretter mellom bordene fra topp til bunn med en 35 mm oval presisjonspensel. Sørg for at du kommer inn mellom bordene og dekker godt. 

TIPS : Skrå Presisjon med SmartEtui 35 mm oval er suveren mellom panelbordene da den har mer malingsopptak og gjør jobben enklere. Det praktiske etuiet gjør det enkelt å bytte mellom penselen og rull/etterstryker.  

Nå er du klar for å male de store flatene. Til dette bruker du superbrett som har ekstra stor kapasitet til maling slik at du slipper å fylle så ofte. Bruk en malerull til panel med god kapasitet som passer til bredden på panelbord. Med rull jobber du raskere og får det jevneste og flotteste resultatet. Fyll malerullen godt før du går i gang med å male.  

TIPS: Bruk alltid forlengerskaft når du maler panel. Da sparer du både tid og krefter.  

Fordel maling langs hele panelbordet. Husk å jobbe deg ferdig med ett til to bord om gangen sånn at malingen ikke tørker. 

TIPS : Hvis du foretrekker å bruke en pensel istedenfor rull, bruk en pensel til panel som er utviklet til panelbord. 

Bruk så en 100mm etterstryker som passer på forlengerskaft, som er suveren til å stryke ut malingen med, og gir en naturlig finish på panelbordene. Begynn fra toppen med et lett trykk og stryk rolig nedover så langt du kommer. Etterfulgt av et langt strøk fra bunnen og oppover. Da får du en fin overgang uten start/stopp-merker fra penselen. 

Vi viser deg hvordan, her.

Etter siste strøket kan du fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Da får du en skarp kant og flott resultat. Om du tar vare på redskaper og rester, slipper du kjøpe alt nytt neste gang. 

Rengjør pensler/andre redskaper så de ikke tørker ut. Rull sammen hel dekkfilt, det kan også fint brukes igjen. Sett lokk på eventuelle malingsrester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesorter det som skal kastes!