Det finnes mange ulike måter å sparkle på. Med flekksparkling tetter du igjen små hull som kan ha kommet fra spikere i veggen eller små hakk og slagskader. Hvis gipsplatene er helt nye, skal du nok imidlertid vurdere å skjøtesparkle veggen

Du trenger ikke være proff for å gjøre en proff jobb. Med riktig utstyr, en enkel guide å følge og gjerne litt god musikk – kan du få til det du vil! I denne artikkelen drar vi deg gjennom stegene du må gjennom når du skal flekksparkle en slett vegg.

Kort fortalt

  1. Skru inn skruer ordentlig hvis gipsveggen er ny eller puss over hull og skader som skal sparkles
  2. Før sparklet over hullet med en liten sparkelspade sånn at det blir jevnt
  3. Slip med rolige bevegelser når sparklet har tørket, og tørk bort støv med en mikrofiberklut
  4. Gjenta prosessen til du er fornøyd, og veggen er slett og fin
  5. Har du en grov murvegg? Da kan du dytte med en pensel i sparkelmassen på veggen for å etterligne strukturen på veggen

Puss bort ujevnheter og fjern støv med en mikrofiberklut. Da er utgangspunktet best før du starter med sparkelmassen.

Legg først på et tynt lag med sparkel og la det tørke. Bruk en liten sparkelspade til dette. 

 

Tips: Hvis du skal sparkle mange hull, kan du bruke en bredsparkel til å ha sparkelmassen på – det gjør jobben mer smidig og effektiv! 

Når sparkelmassen fra første lag har tørket (gjerne over natten) må kanter og kladder slipes ned. Rolige bevegelser gir best kontroll, så du ikke sliper bort for mye.

Tips: Skal du slipe mye, kan et slipebrettforlengerskaft gjøre arbeidet enklere, spesielt om området som skal slipes er noe høyere på veggen. Hvis ikke, kan en smart slipekloss eller lignende være en god løsning.

 

Bruk en mikrofiberklut til å tørke bort slipestøvet, sånn at støvet ikke setter seg i neste lag med sparkel. 

Påfør et nytt lag med sparkel. 

La sparkelmassen tørke. Følg bruksanvisning fra leverandøren for anbefalt tørketid. 

Når siste laget er tørt, sliper du nøye over alle sparklede flater. Fjern alt slipestøvet med en mikrofiberklut. Det er viktig at dette fjernes før du maler, så slipper du smuss og støv i malingen.

TIPS: Sparkel krymper når det har tørket, så ikke vær redd for å legge på godt med sparkel, da unngår du at det blir et “søkk” og må gjøres flere ganger. De drevne sparklerne klarer seg med ett strøk!

Er du usikker på hva som er nok, fortvil ikke – du kan alltid sparkle mellom malingsstrøkene om det blir synlige merker. Bare husk å pusse og fjerne støv før du påfører nytt malingsstrøk.

Husk at det kan bli ekstra innsug der du har sparklet, så det kan være lurt å ha på ekstra godt med maling, f.eks ved større sparkelhull eller reparasjoner.

Om du tar vare på utstyr og rester, slipper du kjøpe alt nytt neste gang.

Rengjør sparkelspader så de ikke tørker ut. En oppvaskbørste og lunket vann i bøtte gjør susen her. Skrap bort så mye av sparkelmasse du kan først. Husk også å kildesortere det som skal kastes.