Du trenger ikke være proff for å gjøre en proff jobb. Med riktig utstyr, en enkel guide å følge og gjerne litt god musikk – kan du få til det du vil! Når du har satt opp gipsplater, må du skjøtesparkle slik at overgangen mellom gipsplatene blir jevn og slett. I denne artikkelen forteller vi deg hvordan, steg for steg.

Kort fortalt

  1. Påfør sparkel på tvers av skjøten mellom to gipsplater, og jevn deretter ut på langs. Jobb med to sparkelspader
  2. Trykk en papirremse fast i den fuktige sparkelmassen og jevn ut med en sparkelspade
  3. Påfør så et nytt lag med sparkel over papirremsen
  4. Sparkle over skruehull og andre ujevnheter
  5. Slip bort kanter og kladder når sparklet er tørt, og tørk bort slipestøv
  6. Påfør et nytt lag med sparkel. Denne gangen et bredere felt langs hele skjøten
  7. Sparkelmasse krymper når den tørker og skjøtene må derfor sparkles i flere omganger over flere dager
  8. Etter siste laget med sparkel, sliper du nøye over alle sparklede flater

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Nøkkelen til det beste resultatet ligger i et grundig forarbeid.  Rydd vekk alt inventar, eller samle alt i midten av rommet, slik at du kan bevege deg fritt rundt veggene. 

Unngå søl og gris ved å dekke til med dekkfilt . Dekkfilten til gulv absorberer godt og har en praktisk underside av plast, som ikke slipper fuktighet gjennom. Filten kan brukes igjen og igjen.

For å få jevne overganger mellom nye gipsplater må du sparkle skjøtene før maling. Siden sparkelmassen krymper når den tørker, må skjøtene sparkles i flere omganger over flere dager. 

Skru inn skruer ordentlig, og få bort eventuelt annet som stikker ut. 

TIPS: Sjekk at gipsplatene sitter ordentlig – iblant går skruene gjennom. Da må du feste med nye skruer.  

Om gipsplatene har blitt kappet, må du skjære til en liten nedfasing som må strimles og sparkles for å få det sletteste resultatet og ikke sprekker opp etter et par dager.  

Legg på det første laget og jevn ut sparkelmassen

Der gipsplatene møter hverandre, er det en skjøt som må sparkles. Påfør rikelig med sparkel på tvers av overgangen og jevn deretter ut på langs. Husk at skjevt monterte gipsplater er vanskelig å sparkle jevnt, så det er bedre å justere dem før du starter.

Tips: Med to sparkelspader jobber du raskere. Da bruker du en til påføring (15 cm) og en til oppbevaring av sparkelmasse (25 cm). Bruk den smaleste til å feste remsen i starten, da har du bedre kontroll. 

Bruk en papirremse i overgangen mellom gipsplatene

For at overgangen ikke skal sprekke må du benytte en papirremse. Den strykes fast i den fuktige sparkelmassen. Bruk den ene sparkelspaden til å presse remsen på plass med et jevnt trykk langs hele skjøten. Påfør så et nytt, tynt lag umiddelbart etterpå.

Hvorfor papirremse? Vi anbefaler alltid dette da den følger Norsk Standard (NS)3420-T. Det er flere som ønsker å bruke glassfiberremse da den er enkel å legge, men den er da altså ikke godkjent til f.eks. brannskillevegger o.l.

Tips: Påfør et tynt lag med sparkel over papirremsen. Et for tykt lag kan gjøre tørketiden lang og kan resultere i at remsen “slipper”. Bruk også skjøtesparkel til denne delen av jobben, det inneholder mer “limstoff”, og remsen skal feste seg enklere.

Sparkle over skruehull og andre ujevnheter. La sparkelmassen tørke, gjerne til dagen etter. Se bruksanvisning for tørketid. 

Slip ned sparkelmassen for å jevne ut

Når sparkelmassen fra første lag har tørket ferdig (gjerne over natten) må kanter og kladder slipes ned. Rolige bevegelser gir bedre kontroll, så du ikke sliper bort for mye.

TIPS: Et slipebrett med slipepapir på forlengerskaft er et must for å sikre jevn og riktig sliping. Håndsliping kan gi ujevn og overdrevet sliping på feil steder, og gjør at du må ta flere strøk enn nødvendig. 

Bruk en mikrofiberklut til å tørke bort slipestøvet, for at støv ikke skal sette seg i neste lag med sparkel. 

Påfør et nytt lag med sparkel. Denne gangen påfører du på et bredere felt langs hele skjøten, for å få jevn og rett overgang mellom gipsplatene. Her er det lurt å bytte over til en medium sparkel, den “bygger” mer, og du skal trenge færre strøk.

Flekksparkler med japansparkel

TIPS: Legg mer press mot midten av skjøten og mindre press ut mot kanten. Da får du et jevnere resultat. Ellers drar du med deg for mye sparkel av igjen og du må gjenta unødvendig mange ganger.

Sparkle gipsveggen igjen om nødvendig

La sparkelmassen tørke. Følg bruksanvisning for anbefalt tid. Når siste laget er tørt, sliper du nøye over alle sparklede flater. Fjern alt slipestøvet med en mikrofiberklut.

Ved behov gjennomfører du siste steget på nytt, med et lag til. La det gjerne tørke over natten før et eventuelt lag til.

Vi viser deg hvordan her.

Om du tar vare på utstyr og rester, slipper du kjøpe alt nytt neste gang.

Rengjør sparkelspadene så de ikke tørker ut. En oppvaskbørste og lunket vann i bøtte gjør susen her. Skrap bort så mye som mulig av sparkelmassen først. Rull sammen hel dekkfilt, det kan fint brukes igjen. Husk også å kildesortere det som skal kastes.

Se her for en mer detaljert gjennomgang av hvordan skjøtesparkle, og hopp til dette steget i guiden.