Helsparkling gjør en gammel vegg ny. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Enten du har en vegg med mange sår, eller en tapet med tekstur du ønsker å ha fjernet, kan helsparkling være en god løsning for deg. Sparkelet dekker hele veggen og får den til å fremstå som jevn og ny. I denne artikkelen forklarer vi deg hvordan du skal gå frem for å få et fint resultat.

Kort fortalt

  1. Rengjør veggen, f.eks. med Malingsklar, for å fjerne fett og skitt
  2. Fjern stikkontakter, ledninger og lamper – ja, alt som kan være i veien
  3. Dekk til gulvet med papp for å unngå søl, og maskér vegger og lister
  4. Slip bort ujevnheter som skruehull og skjøter, og fjern støvet med en mikrofiberklut
  5. Bruk to sparkelspader; én større og én mindre. Alternativt kan du rullesparkle
  6. Sørg for at sparkelmassen legges på jevnt og fint. Du skal påføre i flere omganger og da unngår du kladder og ujevnheter allerede i starten
  7. La sparklet tørke, og slip så over kanter og kladder
  8. Legg på et nytt lag med sparkelmasse, og gjenta prosessen fra i sted

Klargjør veggen før arbeidet starter

Dekk til alle flater du ikke ønsker skal være utsatt for sparkelsøl. Hvis veggen er tapetsert skraper du vekk alt løstsittende tapet. Deretter kan du bruke en kniv til å skjære ren overgangen ved tapetkantene. Fjern andre elementer som stikker ut på veggen som ledninger, stikkontakter, spiker, skruer og liknende. Slip så over veggen for å unngå at løse rester skal ødelegge sparklingen.

Tips: Vi anbefaler at du bruker slipebrett festet på et forlengerskaft. På den måten slipper du unødvendig klatring, og jobben blir utført mer effektivt.

Når slipestøvet er tørket bort er veggen klar til å sparkles.

Prosess i flere faser

Bruk to typer bredsparkler til hele veggen. Påfør sparkelmassen med det smale bredsparkelet, og stryk deretter ut i vertikale drag med det brede bredsparkelet.

Tips: Ha et hardt trykk på den siden av bredsparkelet du kommer fra, og et litt mindre trykk på andre siden når du drar sparkelmassen utover. På den måten jobber du massen fint utover samtidig som du unngår kanter og ujevnheter.

Før du går løs på neste omgang må hele veggen slipes og deretter tørkes for støv.

Så gjentar du sparkleprosessen på nytt. Når sparkelmassen igjen har tørket sliper du hele veggen slik at den får en jevn overflate. Til slutt tørker du sparkelstøvet bort med en mikrofiberklut.

Lykke til!