Har du en strukturert vegg som du ønsker skal fremstå som ny og slett? Da kan rullesparkling være en fin løsning for deg. Du trenger bare litt pågangsmot og riktig utstyr, så får du jobben gjort.

Med rullesparkling dekker du hele veggen med sparkel med en malerull, og etterpå jevner du ut sparkelmassen med en bred sparkelspade. På denne måten kan du eksempelvis få fjernet strukturen i den utdaterte glassfiberstria eller utarbeide ujevnheter i veggen.

Gjør du det riktig, vil veggen bli helt slett og strøken. Denne artikkelen viser hvordan du går frem når du skal rullesparkle veggen din.

 

Kort fortalt

  1. Rengjør veggen, f.eks. med Malingsklar, for å fjerne fett og skitt
  2. Fjern stikkontakter, ledninger og lamper – ja, alt som kan være i veien
  3. Dekk til gulvet med papp for å unngå søl, og maskér vegger og lister
  4. Slip bort ujevnheter som skruehull og skjøter, og fjern støvet med en mikrofiberklut
  5. Bruk en malerull med høy kapasitet til rullesparklingen. Husk å fukte rullen sånn at sparkelmassen fester seg bedre
  6. Rull ut rikelig med sparkelmasse, ca. 1 meter ut fra hjørnet
  7. Legg så på sparkel i hjørner og kanter med en mindre sparkelspade – der du ikke kommer til med rullen
  8. Jevn ut med den brede sparkelspaden. Begynn nedenfra, og dra lange drag opp mot midten av veggen. Dra så ovenfra og ned
  9. La sparklet tørke, og slip så over kanter og kladder
  10. Legg på et nytt lag med sparkelmasse, og gjenta prosessen fra i sted

Fjern alt fra veggen, og dekk til gulvet

Begynn med å fjerne alt på veggen som kan komme i veien for arbeidet; som stikkontakter, ledninger, skruer, spiker og liknende. Vask veggen med egnet vaskemiddel for å fjerne fett og skitt, og dekk til gulvet for å unngå søl. Malingsklar er den enkleste måten å vaske veggen på. Fest moppen på et slipebrett og forlengerskaft og vask veggen.

Tips: Rullesparkel kan grise litt, så det kan være lurt å gå nøye til verks med maskeringstape og Easy Cover på flater du ikke ønsker tilgriset.

Slip over ujevnheter med slipepapir

Når alt er maskert og tildekket, kan du gå i gang med å fjerne ujevnheter på veggen som tapetskjøt, spiker- og skruehull. Dette gjøres ved å slipe over med slipepapir. Når veggen er slipt ferdig, kan den tørkes ren for støv med en mikrofiberklut.

Tips: Vi anbefaler at du bruker slipebrett festet på et forlengerskaft. På den måten slipper du unødvendig klatring, og jobben går fortere.

Tips: Før du begynner å sparkle er det viktig å fukte malerullen, da får den bedre opptak av sparkelmasse og påføringen blir enklere.

Påfør rikelig med sparkelmasse

Bruk en malerull til mur & betong med høy kapasitet til å påføre rikelig med sparkelmasse i omtrent én meters bredde, før du deretter begynner å stryke massen utover med en bredsparkel. Når du begynner arbeidet med bredsparkelen, er det viktig å påføre sparkelmasse helt inne ved kantene hvor du ikke kommer til med rullen.

Få en jevn overflate med en bredsparkel

Når massen er ført på veggen med rullen, drar du sparkelen utover med en bred sparkelspade for å få en jevn overflate. Begynn nedenfra og dra opp mot midten av veggen, og deretter fra toppen og ned mot midten igjen.

Dra helst over flere ganger med bredsparkelen til overflaten blir jevn, og jobb med meter-bredder til du har dekket hele veggen. La sparkelmassen tørke.

Tips: Når du drar sparkelen enten opp eller ned, vil du få en jevnere overgang hvis du legger mer trykk på den siden av sparkelen som grenser til den flaten du ikke har utjevnet. Da blir trykk mindre mot den siden du allerede har sparklet, og overgangen blir finere.

Slipe og tørke støv før neste lag

Før du går løs på neste lag, må hele veggen slipes og tørkes for støv. Deretter gjentar du sparkelprosessen på nytt. Når sparkelmassen igjen har tørket, sliper du nøye over veggen for å få en jevn overflate.

Når alt støv til slutt er tørket bort, er veggen klar til maling eller tapetsering.

Du kan se hele prosessen her.