Dører kan være avgjørende for romfølelsen, og det er viktig at fargen på døra passer til resten av huset. Du velger kanskje en klassisk hvit farge? Da er det tonen som er viktig for at dørene skal harmonere med veggene. Eller kanskje du vil være litt spenstig og prøve deg på en særegen farge? Mulighetene er mange, og riktig utstyr og godt forarbeid vil gjøre malejobben til en drøm.

Denne artikkelen viser deg hvordan du maler en tidligere malt tredør med profiler. Er døren din helt slett? Da kan du fortsette å lese her.

Kort fortalt

  1. Løft av døren om du kan, og fjern dørklinken, dørhengslene og annet som kan tas av
  2. Vask døren med Wipes til oppussing
  3. Når døren er tørr, kan du skrape vekk løs maling og ujevnheter. Puss over døren med slipepapir
  4. Påfør grunning før du maler døren. Da sikrer du heft og et strøkent resultat
  5. Spikerhull og sprekker bør flekksparkles
  6. Det anbefales å grunne igjen etter sparkling
  7. Mal de profilerte kantene med en presisjonspensel
  8. Mal flatene med en liten malerull og bruk en etterstryker for ultraglatt resultat

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Nøkkelen til det beste resultatet ligger i et grundig forarbeid. Gjør klart et sted du kan male, dekk til eller rydd unna møbler og inventar. Det er viktig å kunne bevege seg fritt og ikke bli begrenset av ting som står i veien.

Dekk så til gulvet med dekkfilt. Den absorberer maling og har en plastunderside som hindrer søl fra malingen å komme igjennom. 

Løft deretter av døren og sett den på to plankebiter eller tilsvarende, slik at du kommer bedre til rundt hele døren. Fjern eller maskér dørklinken og hengslene for å unngå søl, med en maskeringstape av god kvalitet. Hvis du ikke kan ta ned døren, bør du maskere rundt døren også. 

Tips: Senk temperaturen i rommet, slik at malingen ikke tørker så fort. Det gir bedre tid til å jobbe. Ideell maletemperatur er ca. 15 grader.

Vi viser deg hvordan her! 

Vask døren med Wipes til oppussing. Dette sikrer bedre heft til malingen, og fjerner alt av fett og flekker.

Når døren er tørr, kan du skrape vekk løs maling og ujevnheter med en universalskrape 25 mm. Den kommer seg godt til i kriker og kroker.

Puss så over døren med slipepapir eller slipekloss for å fjerne fiberreisning, og tørk vekk slipestøvet med en mikrofiberklut.

Fint å huske på: Siden døren har to sider, må alle stegene i denne artikkelen følges for hver side. Husk å la grunning, sparkel og maling tørke før du snur døren.

Vi viser deg hvordan her!

Dører er ofte utsatt for mye slitasje, og det er viktig å grunne dem før du starter på det som mange tenker på som selve malejobben.

Rør ut grunningen og hell i et håndholdt malekar. Håndholdt malekar er lett å ta med seg, og du unngår søl. 

TIPS: Har døren mye kvist? Bruk kvist- og sperregrunning istedenfor grunning for å unngå at kvisten trenger igjennom malingen.

Begynn å grunne med en 35 mm presisjonspensel, og mal de profilerte kantene rundt dørspeilene. Presisjonspenselen er spesielt utviklet for å gi deg god kontroll på detaljene, og gir samtidig et suverent resultat. Mal midten av speilene og rammen rundt med en 10 cm malerull til panel. For å oppnå et perfekt og glatt resultat, er det smart å bruk en etterstryker til slutt.

TIPS: Etter sparkling (se hvordan nedenfor) anbefales det å grunne et strøk til for best resultat. Legg malerullen i en tett plastpose og penselen i SmartEtuiet, så det ikke tørker ut mens du sparkler.

Vi viser deg hvordan her!

For et pent sluttresultat er det viktig å sparkle eventuelle sprekker og ujevnheter på døren. Bruk en sparkelspade og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn. La det tørke, og slip lett med sandpapir for å få en jevn overflate. Tørk vekk slipestøvet med en mikrofiberklut.

TIPS: tynne lag med sparkel gir best resultat. Om du er usikker på om underlaget er jevnt nok når det er tørt, er to lag med sparkelmasse ofte et godt utgangspunkt. Gjenta i så fall prosessen, og la tørke.

Grunn så et strøk til for best resultat.

Vi viser deg hvordan her!

Nå er døren klar for malingen, som også kalles toppstrøk. Her er det viktig at du er nøye med detaljene, sånn at du får et suverent resultat. Til disse stegene gjør du det samme som i grunningen, så dette kan du nå.

Bruk 35 mm Presisjonspensel til å male de profilerte kantene rundt speilene. Mal midten av speilene og rammen med en Perfect 10 cm malerull til panel, møbel og dør. For et perfekt og glatt resultat, anbefaler vi å bruke en etterstryker til slutt.

Mal minst to strøk, eller til du er fornøyd med resultatet. La første strøk tørke godt før neste strøk. Glem ikke å la malingen tørke før du gjentar prosessen på andre siden av døren.

Se mer detaljert gjennomgang av hvordan male dør og hopp til dette steget i guiden, her.

Etter siste strøket kan du fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Da får du en skarp kant og flott resultat. Om du tar vare på redskaper og rester, slipper du kjøpe alt nytt neste gang. 

Rengjør pensler/andre redskaper så de ikke tørker ut. Rull sammen hel dekkfilt, det kan også fint brukes igjen. Sett lokk på eventuelle malingsrester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesorter det som skal kastes!