Skal du male dør? Så kult! Trenger du litt nye, freshe dører som står i stil til resten? Nye dører kan være svært dyrt, men med et par strøk maling kan de gamle tredørene du allerede har, få et nytt liv og bli som nye. Denne artikkelen drar deg gjennom hvordan du maler en slett dør. Skal du imidlertid male en dør med profiler kan du se her for hvordan male profilerte dører

Kort fortalt

  1. Løft av døren om du kan, og fjern dørklinken, dørhengslene og annet som kan tas av
  2. Slå inn eller dra ut spiker, stifter og lignende. Puss over hullene med slipepapir
  3. Vask døren med Wipes til oppussing
  4. Påfør grunning før du maler døren. Da sikrer du heft og et strøkent resultat
  5. Spikerhull og sprekker bør flekksparkles
  6. Det anbefales å grunne igjen etter sparkling
  7. Mal med en malerull 18 cm til møbel og dør, og begynn nederst på døren og mal deg oppover, i fulle lengder/bredder
  8. For ultraglatt resultat, bruk en etterstryker til slutt

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Nøkkelen til det beste resultatet ligger i et grundig forarbeid. Et ryddig område gir godt arbeidsrom. Gjør klart et sted du kan male, og dekk til eller rydd unna møbler og inventar. Det er viktig å kunne bevege seg fritt og ikke bli begrenset av ting som står i veien. 

Dekk gulvet til med dekkfilt. Den absorberer maling og har en plastunderside som hindrer søl fra malingen å komme igjennom. 

Løft døren av hengslene og sett den på to plankebiter, slik at du kommer bedre til rundt hele døren. Fjern dørklinken, dørhengslene og annet som kan tas av. Maskér eventuelt glass og annet som ikke kan fjernes med en maskeringstape av god kvalitet. Hvis du ikke kan ta ned døren, bør du maskere rundt døren også.

Tips: Senk temperaturen i rommet, slik at malingen ikke tørker så fort. Det gir bedre tid til å jobbe. Ideell maletemperatur er ca. 15 grader.

Vi viser deg hvordan her!

Slå inn eller dra ut spiker, stifter og lignende. Puss over hullene med slipepapir. Vi anbefaler å vaske døren med Wipes til oppussing. Dette sikrer bedre heft til malingen, og fjerner alt av fett og flekker som det ofte er en del av på dører.

Fint å vite: Siden døren har to sider, er det smart å gjennomføre alle stegene i guiden for hver side. Husk å la grunning, sparkel og maling tørke før du snur døren.

Vi viser deg hvordan her!

Rør ut malingen med en rørepinne og hell over i et superbrett som rommer 3l maling og gjør malejobben lettere!

Da dører er ofte utsatt for mye slitasje, er det viktig å grunne før du utfører selve malejobben.

Bruk en 18 cm Ultimate rull til møbel og dør, og begynn nederst på døren. Mal oppover i fulle lengder. For et perfekt og glatt resultat, anbefaler vi å bruke en etterstryker til slutt.

TIPS: Etter sparkling (se hvordan nedenfor) anbefales det å grunne et strøk til for best resultat. Legg malerullen i en tett plastpose så den ikke tørker ut mens du sparkler.

Vi viser deg hvordan her!

For et pent sluttresultat er det viktig å sparkle eventuelle sprekker og ujevnheter på døren. Bruk en sparkelspade og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn. La det tørke, og slip lett med sandpapir for å få en jevn overflate. Tørk vekk slipestøvet med en mikrofiberklut.

TIPS: tynne lag med sparkel gir best resultat. Om du er usikker på om underlaget er jevnt nok når det er tørt, er to lag med sparkelmasse ofte et godt utgangspunkt. Gjenta i så fall prosessen, og la tørke.

Grunn så et strøk til for best resultat.

Vi viser deg hvordan her!

Nå er døren klar for malingen, som også kalles toppstrøk. Her er det viktig at du er nøye med detaljene så får du et suverent resultat. Til disse stegene gjør du det samme som i grunningen, så dette har du full kontroll på nå.

Mal minst to strøk, eller til du er fornøyd med resultatet. La første strøk tørke godt før neste strøk. Ikke glem å la malingen tørke før du gjentar prosessen på andre siden av døren.

Vi viser deg hvordan her! 

Etter siste strøket kan du fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Da får du en skarp kant og flott resultat. Om du tar vare på redskaper og rester, slipper du kjøpe alt nytt neste gang. 

Rengjør pensler/andre redskaper så de ikke tørker ut. Rull sammen hel dekkfilt, det kan også fint brukes igjen. Sett lokk på eventuelle malingsrester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesorter det som skal kastes!