Tapet kommer i mange former og farger, og ikke minst forskjellige typer. De fleste tapeter kan males over, men krever litt forarbeid først. Hvis du er usikker på tapettypen din, kan du lese denne artikkelen før du setter i gang. Nedenfor her  forteller vi deg hvor enkelt du kan male over tapet. Vi forklarer deg hele prosessen – steg for steg.  

Kort fortalt  

  1. Maskér og dekk lister og deksler med maskeringstape
  2. Spikerhull og sprekker bør flekksparkles
  3. Slip lett over med sandpapir når sparklet er tørt
  4. Rengjør veggen
  5. Grunn den tapetserte veggen for å sikre et best mulig resultat
  6. Mal én vegg om gangen, og begynn langs kanter og lister først med en presisjonspensel. Ta de store flatene med malerull til slutt. Husk forlengerskaft!
  7. Det vil ikke bli helt jevnt etter første strøk, og det er heller ikke meningen.

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Tiden du bruker på å rydde ordentlig sparer du raskt inn igjen. Rydd vekk inventar, dekk til gulvet og masker med maskeringstape.  

Det er godt å ha litt plass når du skal male. Rydd derfor inventaret helt bort eller samle det i midten av rommet. Da kan du bevege deg fritt rundt i rommet.   

TIPS: Senk temperaturen i rommet, så malingen ikke tørker så fort. Ideell maletemperatur er ca. 15 ºC.  

Unngå søl og gris ved å dekke til gulvet med dekkfilt. Den absorberer maling godt, og har en praktisk plastunderside som hindrer malingssøl å slippe gjennom. Det fine er også at dekkfilten kan gjenbrukes.  

Masker lister og deksler, hvis de ikke kan taes av, med en maskeringstape av god kvalitet.   

 

Jo jevnere underlag, desto penere sluttresultat. Hvis du har løs tapet, spikerhull, sprekker eller andre ujevnheter, bør disse fjernes og sparkles. 

All løs tapet eller annet som stikker ut, må fjernes slik at veggen klargjøres for maling. Men ikke dra for mye ellers kan det bli en mye større jobb enn nødvendig. Bruke en skikkelig skarp tapetkniv og skjær så nært veggen du klarer. Deretter sparkler du skjøter, spikerhull og ujevnheter. Bruk en sparkelspade og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn. La sparklet tørke. 

Tips: Tynne lag med sparkel gir best resultat. 

Slip til slutt veggen lett med sandpapir, så får du en jevn overflate. Tørk vekk slipestøvet med en tørr mikrofiberklut, og så er du klar til neste steg.

Vi viser deg hvordan, her. 

Selv om veggene ser rene ut, bør de alltid klargjøres for maling. Malingen sitter mye bedre og du får et jevnere og penere resultat. 

Vask veggen med Malingsklar, den enkleste måten å rengjøre veggen på, og gjør at malingen hefter bedre. Du trenger ikke å skylle. La det tørke og mal rett over! 

Vi viser deg hvordan, her. 

En tapetsert vegg må i mange tilfeller grunnes hvis du ønsker et godt sluttresultat. Dette er fordi tapet kan reagere på fuktigheten i malingen og boble seg hvis den ikke er grunnet.

Les her om hvilke type tapeter som burde grunnes. 

Dersom din tapet burde grunnes, kan du bruke en tapetgrunning eller en våtromsgrunning. Følg bruksanvisningen på spannet. Mal én vegg ferdig om gangen, så grunningen ikke tørker. Først rører du ut grunningen med en rørepinne og heller den i et håndholdt malekar. Deretter anbefaler vi å male langs listene, hjørner, rundt stikkontakter og lysbrytere med en presisjonspensel for å gjøre jobben enklere. Hell så grunning i et stort malerullkar, som Superbrett. Rull de gjenværende flatene med stor rulle. 

TIPS: Bruk forlengerskaft så sparer du tid og får en bedre arbeidsstilling. Rull i hele lengder fra topp til bunn, avslutt alltid i samme retning.  

Når veggene er tørre, er du klar til å male! 

Vi viser deg hvordan, her.

Veggene bør som regel males to strøk. Dette gjelder også hvis du ikke har grunnet tapeten først. Mal en hel vegglengde før du tar pause, da blir resultatet penere og du får mindre skjolder. Mal først langs kantene og listene med en presisjonspensel, før du maler de store flatene med malerull. 

Rør ut malingen med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar. Da får du godt grep og slipper å forholde deg til et tungt malingsspann.  

TIPS: Skal du opp i en gardintrapp eller stige, har du samtidig den andre hånden fri slik at du kan holde deg fast. Hvis du skulle være så uheldig å miste malekaret, blir det heldigvis ikke så mye søl. 

Mal langs lister, hjørner, rundt stikkontakter og lysbrytere med en presisjonspensel. 

TIPS: Skrå Presisjon med SmartEtui 50 mm er suveren til presisjon og gjør jobben enklere. Det praktiske etuiet gjør det enkelt å ta pauser underveis i malejobben og mellom strøkene. 

Nå er du klar for å male de store flatene. Hell maling i et Superbrett. Dette har ekstra stor kapasitet til maling slik at du slipper å fylle så ofte. Bruk en malerull med god kapasitet. Vår beste malerull til slette vegger er Ultimate 18 cm for vegg og tak. Den etterlater seg det peneste og jevneste resultatet. Fyll malerullen godt før du går i gang med å male. 

Bruk alltid et forlengerskaft når du skal male vegger. Da sparer du både tid og krefter. 

TIPS: Må du bruke kraft på rullen når du maler, er det på tide å dyppe rullen i maling igjen. 

Start med å male litt inn på veggen og rull i hele lengder fra topp til bunn. Husk å jobbe deg ferdig med en hel vegg før du tar pause. Da unngår du skjolder. 

Når du er ferdig med alle veggene kan du ta deg en god pause mens veggene tørker. Det andre strøket påføres på samme måte som det første. Normalt kan du male det neste strøket etter noen få timer. Hvor lenge du må vente før du kan påføre det andre strøket, står på malingsspannet. 

Vi viser deg hvordan, her.