Hvilken tapet har jeg?

Er du klar for noe nytt? Er tapetet i stua klar for et strøk maling? Du er ikke alene om å ville sette i gang!

Før du går løs på malejobben, kan det være en fordel å vite hva slags tapet du har på veggen. Det har nemlig noe å si for fremgangsmetoden. Hvorvidt du kan male rett på tapetet, avhenger av hva slags tapet som er brukt og hvilket resultat du ser for deg. Det finnes et hav av tapeter, de vanligste er fibertapet, vinyltapet, papirtapet, tekstiltapet, glassfiberstrie og miljøtapet.

Det er viktig å huske på at maling ikke dekker et dårlig underlag, stygge skjøter eller struktur. Når du maler på tapet er målet at malingen skal gi et ensfarget, rent og rolig uttrykk – med den glansen du ønsker. Forandring fryder!

Grunning er ikke alltid nødvendig når du skal male tapet. Men er du imidlertid usikker på hvilken tapettype du har, vil det være et sikkert valg å grunne ett strøk først. Da er du sikrere på å få et godt resultat uten bobler.

Bruk en grunning for tapet. Start med å grunne hjørner, inn mot lister og karmer. Start litt ut fra hjørnet, da unngår du oppsamling av maling og rennemerker. Etterpå grunner du de store flatene med malerull.

Tapettyper

Fibertapet har en myk og behagelig overflate, og er gjerne litt tykke. Disse finnes både som mønstrede og ensfargede tapeter, med blanke og matte, slette eller strukturerte overflater. Fibrene i tapetet er ikke vevd, men bakt sammen til et materiale som har høy slitestyrke. Hvis dette er din tapet, kan du med fordel la fibertapetet sitte igjen på veggen når du skal male hvis tapetet er slett og ikke har blærer.

Eksempel på fibertapet i løs form

Vinyltapet brukes ofte der man ønsker en etterligning av stein, mur, tre, strikk ol. De fleste har et tynt vinylsjikt som gjør det lett å holde rent. Hvis dette er din tapet, kan det i en del tilfeller lønne seg å fjerne den før overmaling. Baksiden blir sittende igjen på veggen og danner underlaget for ny behandling. Grunnen til at du bør fjerne vinylsjiktet er fordi mykgjøreren i vinylen kan reagere dersom du maler rett på. Det kan føre til vond lukt eller en klissete malingsfilm. Mal med akrylmaling, fordi denne ofte sitter best.

Vinyltapet på veggen

Papirtapet er en tradisjonell tapettype som finnes i forskjellige kvaliteter og tykkelser. Noen er tynne og skjøre, mens andre er tykkere og robuste. Hvis dette er din tapet, kan det fint males over. Dersom tapetet er løst enkelte steder vil det kunne blære seg, og dersom du har løse skjøter kan det «krype» litt. Men slapp av – blærer og lignende vil i de fleste tilfeller strekke seg ut igjen.

Papirtapet på veggen med blomstermotiv

Glassfiberstrie og miljøtapet kan enkelt og fint males over. Hvis det er en slik tapet du har, kan du starte med å lime fast eventuelle løse fliker. Prøv å unngå å fjerne eller slipe på tapetet, for da vil disse partiene få en annen struktur enn resten av veggen. Vil du ha en helt slett vegg, må du helsparkle den før du maler. Det blir en litt større prosess, men til gjengjeld får du bort strukturen – og veggen blir jevn og fin.

Tekstiltapet kan gjenkjennes ved at det er tråder, stoff eller annen tekstil på overflaten. Trådene kan eksempelvis gå i én retning eller på kryss. Hvis dette er din tapet, kan den fint overmales. Fjern eventuelle løse tråder fra tapetet før du går i gang. Merk at tekstiltapet suger til seg mye maling. Her kreves det ofte 3-4 strøk.

Ulike tekstiltyper

Når du er klar, kan du se nærmere på prosessen med å male tapet.

Relaterte artikler