Når du skal pusse opp er det vanlig å starte fra toppen. Skal du for eksempel male stua eller soverommet, og du skal male både vegg og tak, er det best å starte med takmalingen.

Når du maler gipstak går malingen ganske raskt unna om du bruker et forlengerskaft og en god kvalitetsrull.  Arbeidsstillingen er litt merkelig når du maler tak, så derfor er godt utstyr nøkkelen til å unngå vond rygg, stiv nakke eller for mange turer opp og ned stigen. 

I denne artikkelen forteller vi deg hvordan du maler et gipstak – steg for steg.

Kort fortalt

  1. Rengjør taket for støv og sot. Bruk gjerne Malingsklar festet på et slipebrett med forlengerskaft
  2. Skader eller ujevnheter? Da bør taket sparkles og repareres før du maler
  3. Nye gipsplater bør grunnes før du maler
  4. Når du skal grunne og male: vi anbefaler å ramme inn taket med en liten rull eller presisjonspensel
  5. Mal de store flatene med rull. Bruk forlengerskaft og jobb i hele lengder
  6. Mal strøk nr. 2 på tvers av strøk nr. 1, så har du malt hele taket i begge retninger

Før du begynner å male taket, bør du vurdere hva som er i rommet som ikke skal males. Dekk til gulvet med dekkfilt og sørg også for å flytte eller dekke til møbler og annet inventar som kan komme i veien eller som kan få maling på seg. Masker langs kanter og lister dersom de ikke skal males med en kvalitetstape

Tak blir ofte mer skittent enn man tror. Derfor må det vaskes før du maler. Da vil malingen sitte bedre og du får et rent underlag til malingen.

Den enkleste måten å rengjøre veggen på er ved å bruke Malingsklar. Da vil malingen sitte bedre, og resultatet blir også penere å se på. Fest moppen på et slipebrett og forlengerskaft så jobber du mer effektivt i taket. Du trenger ikke å skylle etterpå. 

Har du små hull eller skader i taket legger du først på et tynt lag med sparkel og lar det tørke.

TIPS: Hvis du bruker to bredsparkler vil jobben gå langt mer smidig og effektivt! 

Når sparkelmassen fra første lag har tørket ferdig (gjerne over natten) må kanter og kladder slipes ned. Rolige bevegelser gir bedre kontroll, så du ikke sliper bort for mye.

TIPS: Et slipebrett med forlengerskaft og slipepapir gjør arbeidet enklere å nå opp til taket. 

Bruk en mikrofiberklut til å tørke bort slipestøvet, for at støv ikke skal sette seg i neste lag med sparkel. 

Påfør et nytt lag med sparkel. Denne gangen påfører du på et bredere felt for å få så jevn og rett overgang mellom veggen og hullet som mulig.

La sparkelmassen tørke. Følg bruksanvisning for anbefalt tid. 

Når siste laget er tørt, sliper du nøye over alle sparklede flater. Igjen fjerner du alt slipestøvet med en microfiberklut. Det er viktig at alt støv fjernes før du maler.

Ved behov gjennomfører du siste steget på nytt, med et lag til. La det gjerne tørke over natten før et eventuelt lag til.

TIPS: Når du skal male taket er rådet først og fremst å rulle i fulle lengder langs hele taket  alltid vått i vått/med noe overlapp av strøkene, for å unngå at det blir tydelige skjolder i malingen.

Start med å male langs taklistene med en langpensel. Du kan også male en ramme rundt kantene på taket med en liten malerull for kanter og detaljer. På denne måten lager du en ramme rundt taket, der den store rullen ikke kommer til. Slik at du kan rulle mer effektivt etterpå. Og du har rullestruktur på hele taket. 

 

Nå er du klar til å begynne å male de store flatene. Rør ut malingen med en rørepinne og hell maling over i et superbrett. Superbrettet rommer 3l maling, som gjør at du slipper å avbryte malejobben og fylle på så ofte! Malebrettet er også lett å bære med seg når du forflytter deg under taket.

Fest en 25cm malerull til vegg og tak av god kvalitet på et forlengerskaft, og fyll rullen godt med maling. En av de største feilene mange begår, er å bruke for lite maling i taket. Det kan gi skjolder, så fyll rullen ofte og godt. Mal første strøk på taket, i hele lengder av taket. Jobb effektivt, og mal gjerne litt over der du nettopp har malt, såkalt ‘overlapp’. Vått i vått er nøkkelen til et skjoldfritt resultat!

TIPS: Planlegg også i hvilken retning du skal male taket. Det første malingsstrøket males i en retning, mens det andre strøket males på tvers av den første. Det siste strøket skal males i lysets retning, slik at spor fra rullen ikke blir like synlige

 

Vent til det første strøket med maling har tørket før du starter på strøk nummer to. Påfør strøk nummer 2 på samme måte som før men i lysets retning. Og fjern maskeringstapen når du er ferdig.

Om du tar vare på redskaper og rester, slipper du kjøpe alt nytt til neste gang!

Rengjør utstyret så de ikke tørker ut. Sett lokk på eventuelle rester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesortere det som skal kastes!