Male taket? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male gipstak.   Sånn!

Det som er viktig når du skal male gipsplater i taket er først og fremst at underlaget er rent og tørt. Mange lurer på hvilken type maling de skal bruke, her er vår anbefaling å bruke egnet maling til tak.

Sånn maler du gipstak

Gå til steg for steg
Maling av tak med malerull på forlengerskaft
Maling av taklister med pensel
Malerull med forlengerskaft sammen med superbrettet

Maling av gipsplater i taket

Før man skal male taket bør man som regel gå over gipsplatene og se om det er jevnt og fint. Hvis du oppdager hull og ujevnheter – ta deg tid til å flekksparkle disse. Husk at maling som regel ikke skjuler dårlig forarbeid, så tiden man bruker på forarbeid vil også gi et bedre sluttresultat.

Når du skal starte å male er det anbefalt å bruke en mindre malerull ved kantene før du maler de store flatene med en større rull. Bruk alltid forlengerskaft, og jobb effektivt i hele lengder langs hele taket, før du tar en pause.

For å unngå skjolder i gipstak bør du ikke male for store flater av gangen. Vær også nøye med å male vått i vått hele tiden. Dypp derfor rullen i maling ofte.

Når du skal male et slett tak er det viktig at du maler strøk nummer to på tvers av strøk nummer en. Da får du malt hele taket i begge retninger. På denne måten får du en så jevn overflate som mulig.

Verdt å vite om gipstak

Taket bør alltid vaskes før den males. Her kan det brukes en tørrmopp festet på et forlengerskaft. Vi anbefaler malingsklar, den enkleste måten å vaske taket på! Er det ekstra skittent, typisk på baderom eller kjøkken, må det en litt kraftigere kost til. Vi anbefaler vaskemiddel som er egnet for fettoppløsning.

Har du synlige skjøter mellom gipsplatene i taket er det best å skjøtesparkle dette. Dette gjør du ved å påføre sparkelmasse mellom skjøtene slik at du får en jevn og fin overgang. Vi viser deg hvordan her.

Gipsplater bør ha minst to strøk med maling. Bare sørg for at gipsplatene er klargjort og skjøtesparklet først! Og husk at rå gips suger til seg mye maling, så du må beregne ekstra strøk om gipsplatene ikke er malt fra tidligere. Da kan det være lurt å bruke en grunning eller rimeligere maling på de første strøkene.