Skal du pusse opp er det alltid best å starte fra toppen. Så om du skal male både vegg og tak, er det best å starte med takmalingen.

Å male tak av panel krever en annen teknikk enn når du skal male gipstak. Til mellomrommene mellom panelbordene må du bruke litt annet verktøy og en annen prosess for å dekke taket godt. Vi drar deg gjennom stegene i denne artikkelen.

Kort fortalt

  1. Rengjør taket for støv og sot. Bruk gjerne Malingsklar festet på et slipebrett
  2. Skader eller ujevnheter? Da bør taket sparkles og repareres før du maler
  3. Nytt panel bør grunnes med kvist- og sperregrunning før du maler
  4. Når du skal grunne og male: start langs lister, kanter og mellom panelbordene med en oval presisjonspensel. Ta 1-2 bord av gangen
  5. Bruk en malerull til panel på forlengerskaft til å påføre maling langs hele panelbordet
  6. Avslutt med en etterstryker på forlengerskaft. Stryk malingen ut fra topp til bunn, og så fra bunn til topp. Slipp opp trykket før du løfter bort penselen for å unngå start/stopp-merker

Før du begynner å male taket, bør du vurdere hva som er i rommet som ikke skal males. Dekk til gulvet med dekkfilt og sørg også for å flytte eller dekke til møbler og annet inventar som kan komme i veien eller som kan få maling på seg.

TIPS: Strøken finish? Senk temperaturen i rommet før du begynner, så malingen ikke tørker så fort. Ideell maletemperatur er ca. 15 ºC. 

Før du kan male er det også nødvendig å dekke til eventuelle kvister, hull eller skader. Bruk sparkel eller fugemasse i hull og sprekker. La det tørke slip bort ujevnheter med en slipekloss.

Selv om taket ser rent ut, bør det alltid klargjøres og vaskes først. Da vil malingen sitte bedre og du får et jevnere og penere resultat.  

Fjern spiker, stifter og lignende fra taket.  

Den enkleste måten å rengjøre taket på er ved å bruke Malingsklar. Da vil malingen sitte bedre og resultatet blir også penere å se på. Du trenger ikke å skylle etterpå. Fest moppen på et slipebrettforlengerskaft. Da går det veldig fort og du unngår for mange turer opp og ned stigen.

 

Ved maling av nytt paneltak, og andre flater av tre, er det viktig å grunne med kvist- og sperregrunning for å hindre at kvisten trenger igjennom malingen, og gi bedre heft til malingen. Ved å male ett til to bord om gangen, unngår du at malingen tørker, og du får et strøkent resultat på taket. Etter at grunningen har tørket, kan spikerhull, ujevnheter og store kvister sparkles.  

TIPS: Det kan være smart å behandle grunningen som om du maler. Hvis underlaget etter grunning ikke er jevnt og pent, vil ikke toppstrøket bli strøkent heller.

Rør ut grunningen med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar og i superbrettet. Med Håndholdt malekar får du godt grep og er fleksibel når du skal grunne mellom panelbordene og opp og ned på stigen. 

 

Mal langs lister i begge ender, og deretter mellom bordene med en 35mm oval presisjonspensel. Sørg for at du kommer inn mellom bordene og dekker godt. 

TIPS: Skrå Presisjon med SmartEtui 35 mm oval er suveren mellom panelbordene da den har mer malingsopptak og gjør jobben enklere. Det praktiske etuiet gjør det enkelt å bytte mellom penselen og rull/etterstryker.  

 

 

Nå er du klar for å grunne de store flatene. Til dette bruker du superbrett som har ekstra stor kapasitet til maling slik at du slipper å fylle så ofte. Bruk en Panel malerull med god kapasitet som passer til bredden på panel bord. Med rull jobber du raskere og får det jevneste og flotteste resultatet. Fyll malerullen godt før du går i gang med å male.  

 

TIPS: Det er smart å bruke forlengerskaft når du maler panel. Da jobber du raskere og rekker å dra over mer før malingen tørker.

Fordel maling langs hele panelbordet. Husk å jobbe deg ferdig med ett til to bord om gangen så malingen ikke tørker. 

 

Bruk deretter en 100mm etterstryker som passer på forlengerskaft, som er suveren til å stryke ut malingen med, og gir en naturlig finish på panelbordene. Begynn fra den ene enden med et lett trykk og stryk rolig langs panelbordet. Etterfulgt av et langt strøk fra den andre enden av bordet. Da får du en fin overgang uten start/stopp merker fra penselen.  

 

Når du skal male paneltaket er det samme prosess som med grunningen. Start med detaljene med en skrå presisjonspensel, og sørg for å dekke godt. Deretter ruller du de store flatene, og etterstryket med pensel for en flott finish på taket.

TIPS: Ved å bruke smarte produkter underveis som gjør du jobben raskere og enklere, som superbrett og forlengerskaft!

Mett rullen godt med maling og rull et par bord om gangen. Gå raskt etter med etterstrykeren. Hvis dere er to som jobber sammen kan en rulle og en etterstryke! 

 

Om du tar vare på redskaper og rester, slipper du kjøpe alt nytt til neste gang!

Rengjør utstyret så de ikke tørker ut. Sett lokk på eventuelle rester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesortere det som skal kastes!