Denne guiden tar deg gjennom stegene for å male en grovere vegg av mur eller betong som er tidligere malt. En slik vegg kjennetegnes ofte ved at den er litt ruglete, og krever derfor andre verktøy og teknikker enn en slett vegg. Er veggen din helt ny? Se vår guide for maling av ubehandlet mur og betong.

Kort fortalt

  1. Rengjør veggen og maskér lister og deksler med maskeringstape
  2. Småhull bør flekksparkles med en liten sparkelspade. Dytt forsiktig i sparklet med en pensel for å etterligne strukturen i muren
  3. Mal én vegg om gangen, og begynn langs kanter og lister først med en presisjonspensel. Ta de store flatene med malerull beregnet for mur & betong til slutt. Husk forlengerskaft!
  4. Når veggene har tørket, kan du gå i gang med det andre strøket

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Start med å rydde og dekke til. Tiden du bruker på å rydde ordentlig, sparer du raskt inn igjen. Rydd vekk alt inventar i rommet, eller samle alt i midten av rommet, slik at du kan bevege deg fritt rundt veggene. 

TIPS: Senk temperaturen i rommet, så tørker ikke malingen så fort. Ideell maletemperatur er ca 15 ºC. 

Unngå også søl og gris ved å dekke til gulvet med et dekkfilt. Den absorberer maling godt og har en praktisk plastunderside som hindrer malingssøl å slippe gjennom. Den kan også rulles sammen og brukes igjen ved neste malejobb. 

Masker til slutt lister og deksler med en maskeringstape av god kvalitet. Dekk til dører, vinduer og annet inventar med Easy Cover.

Vi viser deg hvordan her.

Før du grunner og maler, må veggen klargjøres for maling, slik at malingen sitter godt.

Start med å vaske veggen med Malingsklar. Dette er den enkleste måten å rengjøre veggen på, og gjør at malingen hefter bedre. Det kan lugge litt, men det er viktig å få vasket veggen så jobb deg rolig videre. 

TIPS: Er veggen svært skitten, bruk et egnet vaskemiddel. 

Inspiser så veggene og dra ut spiker, stifter og lignende.

Vi viser deg hvordan her.

Mindre sår eller ujevnheter, kan enkelt repareres med sparkel. Har du større skader og hull bør du bruke filler. Spør din nærmeste faghandel om råd, da det varierer fra underlag og størrelse.

Bruk en sparkelspade og før den over sparklet slik at du dekker hullet eller ujevnheten godt med sparkel.

TIPS: Dytt forsiktig i sparklet med en pensel, så strukturen ligner resten av veggen. La sparklet tørke.

Vi viser deg hvordan her.

Når veggen skal males er det viktig å male en hel vegg om gangen. Da får du mindre skjolder og ujevnheter.

Start med å røre ut malingen med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar. Da slipper du å gå opp og ned og dyppe penselen når du om litt skal male detaljene. 

Mal langs lister, hjørner, rundt stikkontakter og lysbrytere med en presisjonspensel. 

TIPS: 50 mm presisjonspensel er suveren på presisjonsarbeide og gjør jobben mye enklere. 

 

Hell maling i et superbrett. Dette har ekstra stor malingskapasitet slik at du slipper å fylle så ofte. 

Bruk en Ultimate rull til Mur og Betong 18 cm, som har stor kapasitet og etterlater det jevneste og peneste resultatet på en murvegg. Denne er beregnet på å fylle ujevne underlag godt. 

Fyll rullen godt med maling ved å bruke hele rulleflaten på superbrettet, da vil du få et jevnere malingsstrøk og jobbe raskere. 

Bruk alltid forlengerskaft når du skal male vegg. Da sparer du både tid og krefter, og får mindre skjolder. 

TIPS: Husk å fylle rullen godt og ofte underveis mens du maler. Må du bruke kraft på rullen, er det på tide å dyppe rullen i malingen igjen. 

Start litt inn på veggen og rull i hele lengder fra topp til bunn. Husk å jobb deg ferdig med hele veggen før du tar en pause. Da unngår du skjolder.

Vi viser deg hvordan her.

Når du er ferdig med alle veggene kan du ta deg en god pause mens veggene tørker. Det andre strøket påføres på samme måte som det første. Normalt kan du male det neste strøket etter noen få timer. Hvor lenge du må vente før du kan påføre det andre strøket, står på malingsspannet. Legg penslene i SmartEtuiet som medfølger, og pakk rullen inn i plast eller rengjør dem, så de ikke tørker ut.

Når du er ferdig med det siste strøket, fjerner du maskeringstapen før malingen tørker. Da får du flotte og skarpe kanter. 

Vi viser deg hvordan her.