Denne guiden tar deg gjennom stegene for å male en grovere vegg av mur eller betong som er ny eller som ikke er tidligere malt. En slik vegg kjennetegnes ofte ved at den er litt ruglete, og krever derfor andre verktøy og teknikker enn en slett vegg. Er veggen din tidligere malt kan du følge denne guiden.

Kort fortalt

  1. Fjern løst materiale fra veggen med en sparkelspade ved å føre den rolig over veggen
  2. Sørg for at veggen er fri for støv og rengjort
  3. Småhull bør flekksparkles med en liten sparkelspade. Dytt forsiktig i sparklet med en pensel for å etterligne strukturen i muren
  4. Mal én vegg om gangen, og begynn langs kanter og lister først med en bred pensel. Ta de store flatene med malerull beregnet for mur & betong til slutt. Husk forlengerskaft!

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Start med å rydde og dekke til. Tiden du bruker på å rydde ordentlig, sparer du raskt inn igjen. Rydd vekk alt inventar i rommet, eller samle alt i midten av rommet, slik at du kan bevege deg fritt rundt veggene.

TIPS: Senk temperaturen i rommet, så tørker ikke malingen så fort. Ideell maletemperatur er ca. 15 ºC.

Unngå også søl og gris ved å dekke til gulvet med et dekkfilt. Den absorberer maling godt og har en praktisk plastunderside som hindrer malingssøl å slippe gjennom. Den kan også brukes igjen ved neste malejobb.

Før du grunner og maler, må veggen klargjøres for maling, slik at underlaget er fast og malingen sitter godt.

Inspiser så veggene og dra ut spiker, stifter og lignende. Fjern løst materiale fra veggen med en 150 mm sparkelspade ved å føre den rolig over veggen, og sørg for at veggen er fri for støv ved å bruke en liten støvkost.

Vi viser deg hvordan, her.

Mindre sår eller ujevnheter kan enkelt repareres med sparkel. Har du større skader og hull? Spør din nærmeste faghandel om råd, da det varierer fra underlag og størrelse på hullet.

Bruk en sparkelspade og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn. Dytt forsiktig i sparklet med en pensel, for å etterligne murstrukturen. La sparklet tørke.

Vi viser deg hvordan, her.

Ubehandlet mur og betong trekker til seg mye maling og det kan kreve noen ekstra strøk for å sikre et jevnt og pent resultat.  

Start med å røre ut malingen med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar. Da slipper du å gå opp og ned og dyppe penselen. Mal langs listene, hjørner, rundt stikkontakter og lysbrytere med en pensel. 

TIPS: På grove underlag vil en bred, flat pensel fungere bedre enn en mindre presisjonspensel. 

Hell maling i et Superbrett. Dette har ekstra stor malingskapasitet slik at du slipper å fylle så ofte. Bruk en Ultimate murrull 18 cm, som har stor kapasitet og etterlater det jevneste og peneste resultatet på en murvegg. Denne er beregnet til å fylle ujevne underlag godt. 

Bruk alltid forlengerskaft når du skal male vegg. Da sparer du både tid og krefter, og får mindre skjolder. 

Fyll rullen godt med maling ved å bruke hele rulleflaten på superbrettet, da vil du få et jevnere malingsstrøk og jobbe raskere. 

TIPS: Må du bruke kraft på rullen, er det på tide å dyppe rullen i malingen igjen. 

Start litt inn på veggen og rull i hele lengder fra topp til bunn. Husk å jobbe deg ferdig med hele veggen før du tar en pause. Da unngår du skjolder. 

Når du er ferdig med alle veggene, tar du deg en velfortjent pause mens veggene tørker. Legg penselen og rullen i plast eller rengjør dem, så de ikke tørker ut. 

Vi viser deg hvordan, her.

Etter siste strøket kan du fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Ved å ta vare på redskaper og rester, slipper du å kjøpe alt nytt neste gang.

Sett lokk godt på malingsrester. Skriv på hvor og når den er brukt (bruk maskeringstape).

Rull sammen hel dekkfilt til bruk senere.

Husk å kildesortere!

Vi viser deg hvordan, her.