Vinduskarmer og listene rundt vinduene setter ofte sitt preg på resten av rommet. Vi ser at mange ønsker samme farge her som på resten av veggen. Det gir en fin helhet og ofte bedre romfølelse. Det er selvfølgelig også mange andre grunner til at man gjerne ønsker å male vinduskarmer og listverket rundt. Kanskje skal du gjøre det som en del av en totaloppussing, du ønsker kanskje ny farge eller så er det rett og slett modent for noen nye strøk med maling.

Vi har gjort det enkelt for deg å lykkes med denne jobben, og hvis du leser denne artikkelen så skal du få med deg noen tips på veien som gjør at du får strøkne vinduer. Skal du imidlertid male vinduene på utsiden, eller ta dem også, så kan du lese mer her.

Kort fortalt

  1. Maskér nøye for å unngå å få maling på gummilist, hengsler og vegg. Sett vinduet i halvåpen posisjon
  2. Vask med wipes til oppussing, som gjør at malingen hefter bedre
  3. Spikerhull og ujevnheter kan flekksparkles
  4. Skrap vekk eventuell løs malig og puss godt
  5. Alt bart treverk grunnes med pensel
  6. Fug sprekker rundt vinduskarmen. Påfør fugemasse og dra fingeren over for å få en jevn overgang
  7. Mal innerst mot ruten og deretter rammen rundt vinduet med en trekantformet presisjonspensel
  8. Til slutt maler du foringer og listene, helt ut til gummilisten, med en skrå presisjonspensel

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Tiden du bruker på å rydde ordentlig, og dekke godt til, sparer du raskt inn igjen. Rydd vekk alt inventar fra området du skal male.  

TIPS: Senk temperaturen i rommet, så tørker ikke malingen så fort. Ideell maletemperatur er ca 15 ºC. 

Dekk også til ovner, radioatorer og annet inventar som ikke kan flyttes med Easy Cover og maskeringstape hvis de står nærme vinduet. 

Fest maskeringsteip langs karmene om du ikke vil male vinduet i samme farge som veggen. Masker nøye langs karmene med en maskeringstape av god kvalitet for å unngå å få maling på gummilisten.  

TIPS: Et alternativ til maskering er et maskeringsblad, som du holder inntil listen mens du maler og må tørkes mellom hvert strøk. 

Om du kan, er det best å sette vinduet i halvåpen posisjon så du kommer bedre til. Masker eller fjern hengsler, beslag og andre gjenstander som stikker ut av vinduet eller karmen.

Vi viser deg hvordan her.

Selv om karmene ser rene ut, bør de alltid klargjøres for maling. Malingen sitter mye bedre og du får et jevnere og penere resultat. Start med å inspisere vinduet og dra ut spiker, stifter eller lignende som stikker ut. 

Vask deretter vinduet med wipes til oppussing. Dette er den enkleste måten å rengjøre vinduskarmer på, og gjør at malingen hefter bedre.

Spikerhull, kvisthull og andre ujevnheter bør sparkles for at resultatet skal bli jevnt og fint. Bruk en sparkelspade og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn. La sparklet tørke.  

TIPS: Tynne lag med sparkel gir best resultat.  

Skrap vekk evt løs maling med en universalskrape. Slip godt over vinduskarmene og flater med slipepapir, slik at du får god heft og ny maling vil sitte godt. Tørk vekk slipestøvet med en mikrofiberklut.

Dersom du har skrapt bort maling så du nå har bart treverk, må dette grunnes før du maler. Her kan du bruke en presisjonspensel for ekstra god kontroll. Påfør grunning slik at du får jevne overganger mellom grunning og gammel maling.

Til slutt kan åpne sprekker i vinduskarmen fuges. Påfør fugemasse og dra fingeren over for å få en glatt overgang. 

Vi viser deg hvordan her. 

Vinduer er ofte utsatt for mye slitasje, så det kan være lurt å grunne ett strøk, eller male to strøk, for å få et pent og varig resultat.

Rør ut malingen eller med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar.  

TIPS: Håndholdt malekar er lett å ta med seg og du unngår søl og gris.  

Mal hele vinduet med en trekantformet presisjonspensel som gir deg optimal kontroll og nøyaktige kanter. Start med å male innerst mot ruten og deretter rammen rundt vinduet med en bredere presisjonspensel. Mal systematisk før malingen rekker å tørke, så blir resultatet jevnere. 

Til slutt maler du foringer og listene, helt ut til gummilisten med en bredere presisjonspensel. Husk! Utenfor listen skal du bruke utendørs maling.  

TIPS: Du kan bruke vindu og liste rullen på karmen og andre bredere flater, da jobber du raskere! Men husk å stryk over med etterstryker for å likt uttrykk på hele vinduet

La vinduskarmene tørke og følg tørketiden på malingen. Legg penslene i SmartEtuiet som medfølger eller rengjør dem, så de ikke tørker ut. Start så på strøk nummer to når malingen har tørket. 

TIPS: Pusser du lett over karmene når de har tørket og fjerner støvet med en mikrofiberklut, får du et ekstra jevnt og fint resultat. 

Vi viser deg hvordan her.

Etter siste strøket kan du fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Da får du en skarp kant og flott resultat. Om du tar vare på redskaper og rester, slipper du kjøpe alt nytt neste gang. 

Rengjør pensler/andre redskaper så de ikke tørker ut. Rull sammen hel dekkfilt, det kan også fint brukes igjen. Sett lokk på eventuelle malingsrester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesorter det som skal kastes!