Fem tips til tapetsering

Gode råd er heldigvis ikke dyre. Her er fem tips til å få et strøkent resultat når du skal tapetsere.

Bruk tid på forarbeidet

Pass på at veggen er jevn. Det er ikke sånn at en tapet skjuler alle ujevnheter, for mye vil kunne synes gjennom. Dette er såklart litt avhengig av tapettykkelsen og mønster, så hvis det er strategien din- så velg både en tykkere og mer mønstrete tapet.

Hvis du IKKE har det som strategi, anbefaler vi å investere litt tid i forarbeid. Fjern alt av løs tapet, skjøter og hjørner. Skjær det bort med en skarp kniv, og sparkle lett over. Dette kan ikke “males” fast, det er mye bedre å fjerne løs tapet helt og sparkle ujevnhetene. Det samme gjelder for spikerhull og andre ujenheter.

Få et godt utgangspunkt

Hvis den første lengden blir skjev kan det forplante seg litt bortover. Er du litt nøye med denne så løser det mye for deg og det går raskere å legge tapetet. Bruk laservater eller lodd og følg linjen nedover. Lister og hjørner kan være skjeve og noe misvisende.

Bra verktøy gir bra resultat

Pass hele tiden på at tapetkniven er skarp, og at tapetet ikke krøller seg når du skjærer den til. Bruk en tapetsletter eller tapetkost og jobb fra midten og ut- målet er å få med seg luften ut fra baksiden, uten å “rynke” til hele lengden. Blir det feil, så løfter du bare tapetet ut fra veggen igjen og prøver på nytt.

Ikke bruk for lite lim

En god hovedregel er at du skal bruke cirka en liter lim per rull, men sjekk også på tapetetiketten hvilken type tapetlim man bør bruke. Det er ikke her du skal spare inn pengene.

Husk også å bruke nok lim, gjerne litt bredere enn en lengde. Spesielt i skjøtene og mot tak/gulv er det vanligst å bruke minst lim, så ikke vær gjerrig her. Overskytende lim tørker du bare bort.

Husk å beregne ekstra lim hvis underlaget på veggen er ekstra sugende, f.eks. ny gips, mur, tapet eller andre sugende underlag. Noen ganger kan det være smart å grunne med en rimelig maling først.

Ha en fuktig svamp eller en klut tilgjengelig hvis du søler

Det er viktig å tørke bort limrester med en gang. Ofte “tyter” det litt ut i skjøtene og da er det lurt å tørke over så du ikke får blanke felt her og der etter lim. Du kan enkelt bruke en mikrofiberklut.

Hvis du fremdeles sitter igjen med spørsmål rundt tapetsering, kan du lese våre svar på ofte stilte spørsmål.

Relaterte artikler