Pusse opp? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male tak.   Sånn!

Taket er noe de fleste av oss utsetter å male til vi skal flytte. Hvorfor er vi så redd for å 'gå på' med takjobben? Vi gir deg våre beste råd til et skjoldfritt tak.

Hva slags tak skal du jobbe med?

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelgeren
En mann som maler et tak med en malerull festet på et forlengerskaft
En malepensel på et forlengerskaft som maler et paneltak
Maling av gipstak
Male overgangen mellom tak og vegg

Maling av taket gjort enkelt

Har du kikket opp i taket i det siste, og tenkt at du godt kunne klart deg uten de flekkene og skjoldene? Eller har du malt veggen i en ny, fresh farge, og ønsker å ha taket i samme farge? Veien til mål er ikke så lang, uansett om du har paneltak eller slett tak, nytt eller tidligere malt. Vi forklarer deg forskjellene på underlag, viktigheten av riktig maling og utstyr og ikke minst hvordan male taket på smartest måte. 

Hvorfor er tak så spesielt?

Den enkleste måten å forklare dette på er at det er en samlet flate. Ingen hjørner, vinduer eller dører som “bryter” lyset og gir rett og slett mindre rom for feil. Taket er en slett, stor flate, med som oftest samme lysforhold. Og derfor får vi ofte dette som heter slepelys – lysets svar på et forstørrelsesglass. ALT synes. Ergo, man er ofte mer opptatt av et skjoldfritt og jevnt resultat der, selv om man ofte har lang avstand til flaten. Nøkkelen til det jevneste resultatet er ordentlig utstyr og riktig type maling. Da kan man jobbe raskere, og får mindre skjolder. I tillegg søler og spruter det mindre og det er spesielt foretrukket når man maler tak. Forlengerskaft er også et must.

+ Vis mer av teksten

Enklere vaskemetode

Tak er rommets høyeste punkt, og det første som burde males dersom du skal male flere ting i rommet. Mange vegrer seg for rengjøring av taket, og tenker de kan male rett på. Ikke dropp dette. Bruk vår engangmopp Malingsklar, den enkleste måten å vaske taket. Du fester bare moppen på et slipebrett med forlengerskaft, og vasker over taket. Dette gir også veldig god heft til malingen, og du slipper å pelle ut klumper og skit fra malingsstrøket, og får et jevnere sluttresultat. Og du- senk temperaturen i rommet mye før du begynner, så tørker ikke malingen like fort. Under taket er det ofte varmt og for rask tørk kan gi undøvendige skjolder.

Hva slags tak har du?

gipstak er det en god idé å ramme inn taket med en minirull eller pensel før du maler de store flatene med en større rull. Bruk alltid forlengerskaft, og jobb effektivt i hele lengder langs hele taket, før du tar en pause. Mal “vått i vått”, slik at du får en jevn overgang fra der du nettopp har malt til der du maler. Da får du mindre skjolder på taket. Mal strøk nr. to på tvers av strøk nr. 1, sånn at du har malt hele taket i begge retninger. 

Med paneltak starter du også med detaljene, og maler i enden av panelbordene langs listene eller kantene, og i sprekken mellom panelbordene med en presisjonspensel først. Gjør dette på ett til to bord om gangen. Deretter bruker du en malerull for panel på forlengerskaft til å påføre maling langs hele panelbordet, igjen ett til to bord om gangen. Ved å bruke en rull jobber du både raskt og samtidig fordeler malingen seg jevnt. Avslutt med en etterstryker på forlengerskaft, og etterstryk malingen fra den ene enden av bordet til den andre, og deretter motsatt retning. På denne måten unngår du start- og stoppmerker på panelbordet. Gjenta på det neste bordet. Så bytter du over til presisjonspenselen, og setter av langs kantene før du ruller og etterstryker de to neste bordene. Og sånn fortsetter du til hele taket er malt. 

Har du nye gipsplater i taket som er skjøtesparklet, eller nytt takpanel? Da må taket grunnes før du maler. Grunning sikrer at malingen gir et jevnt og fint resultat, og at malingen trekker jevnt inn og ikke blir skjoldete. Og dersom du har paneltak, vil kvist- og sperregrunning sikre at kvister ikke synes gjennom malingen om noen år. Men her er den gode nyheten; De fleste ønsker et hvitt tak og dermed sparer de ekstra toppstrøk. Ønsker du derimot å fargesette i mellomtoner eller mørkere toner, må du avslutte med to toppstrøk for å få et skjolfritt og strøkent resultat.

Spørsmål og svar

Ja! Alle flater som skal males må rengjøres først. Det gjelder også taket. Det er mye støv, sot og smuss som samler seg over tiden, og taket blir ikke vasket så ofte. Dermed er det viktig å vaske taket før du maler slik at du ikke maler ovenpå, eller gnis urenheter utover. Bruk malingsklar, den enkleste måten å vaske taket på!

Takmaling er ofte litt mattere enn annen maling. Dette er for at lysinnfallet skal falle fint inn i rommet, og ujevnheter synes mindre. Bruk maling som er utviklet spesielt for tak, da denne vil gi det det jevneste og peneste resultatet.

Med noen få stalltips i ermet, kan du male et slett tak ganske enkelt. Først, mal detaljene langs kanter og lister med en pensel eller liten rull for å ramme inn taket. Deretter ruller du resten av taket, med forlengerskaft. Når du skal rulle taket er det 4 viktige ting å huske: Ikke vær gjerrig med malingen, rull vått i vått med en liten overlapp der du akkurat malte, rull i hele lengder og hele taket uten pause, og til sist rull strøk nr 2 på tvers av strøk nr 1. Skal du male paneltak er prosessen litt annerledes.

Takplater, eller takess, males på samme måte som hvis du skulle malt et gipstak. Start med å ramme inn taket ved å male langs kantene med en liten rull eller pensel, før du ruller resten av taket med en større rull og forlengerskaft. Når du skal rulle taket er det 4 viktige ting å huske: Ikke vær gjerrig med malingen, rull vått i vått med en liten overlapp der du akkurat malte, rull i hele lengder og hele taket uten pause, og til sist rull strøk nr 2 på tvers av strøk nr 1. Skal du male paneltak er prosessen litt annerledes, vi viser deg hvordan!

Når du skal male tak, er effektivitet og nok maling nøkkelord. Bruk derfor en kvalitetsrull som tar opp mye maling, festet til et forlengerskaft for å jobbe effektivt. Taket får mindre skjolder hvis du ikke er gjerrig med malingen, og hvis du maler vått i vått og jobber effektivt. Her vil superbrettet også hjelpe deg, da det rommer hele 3l maling, så du slipper å ta pause i malejobben for å fylle på med mer maling.