Hvordan får jeg min strukturerte tapetvegg slett/glatt?

Det er hovedsakelig tre måter å få den strukturerte tapetveggen din slett eller glatt på.

  1. Sette opp nye veggplater
  2. Sparkle
  3. Legge på en fiberduk

Valget ditt bør henge sammen med hvilken overflate du ønsker, og hva du liker å jobbe med. 

Slette veggplater

Det finnes mye å velge mellom her. Du kan f.eks. velge en rehabiliteringsgips. Alternativt kan du velge MDF-plater som er spesialdesignet for vegg. Går du for sistnevnte løsning, trengs ikke noe forarbeid etter at du har satt opp platene.

Veggplater er en enkel vei til slett vegg, f.eks. Walls2Paint. Da kan du faktisk male rett på. 

Sparkle seg til en slett vegg

Hvis du liker å sparkle og tenker at dette er en grei løsning for deg, må du bestemme deg for om du skal gå for håndsparkling/bredsparkling eller rullesparkling.

Begge fremgangsmåter vil gi samme resultat – overflaten blir hard og fast. Deretter kan du male veggene dine. Sparklet skal legges i tynne lag og slipes lett mellom lagene. Vi anbefaler et par tynne lag. Slip også til slutt. Dette gjør du for å fjerne ujevnheter og kanter før du skal male veggen. Før du maler, anbefales det å grunne veggene og male to strøk.

Fiberduk

Dette er en spesialduk som dekker ujevnheter i underlaget, f.eks. murstruktur eller mønstret glassfiberstrie. Fiberduken settes opp som tapet, og kommer i mange tykkelser og varianter. Går du for en tykk variant, vil den dekke ujevnhetene i grov glassfiberstrie godt.

Du finner duker som både kan males og tapetseres. Noen er kun egnet som underlag for tapet. Du kan også velge mellom forgrunnet og helt ubehandlet duk. Hvis du velger en ubehandlet duk, vil den suge til seg mer maling og lim enn om du går for en duk som allerede er forgrunnet. 

TIPS PÅ VEIEN: Har du glassfiberstrie på veggen, skal denne ikke fjernes før oppsetting av fiberduk eller sparkling. Glassfiberstrien er nærmest umulig å fjerne, og du risikerer å skade veggen dersom du prøver på dette.  

Relaterte artikler