Å sparkle en vegg trenger ikke å være vanskelig. Vi forklarer deg hvordan du kan enkelt kan lykkes med å få et fint og jevnt resultat.   Sånn!

Enten du skal sette opp nye gipsplater eller male over en tidligere malt vegg, er sparkling ofte en del av jobben. Vi bruker sparkelmasse for å jevne ut overganger, hull og skader på veggen. Jo jevnere og slettere underlaget er, desto finere vil veggen se ut når den til slutt er ferdig malt. Derfor sier vi ofte at forarbeidet er halve jobben.

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelger
Flekksparkling av en murvegg
Mann står klar til å helsparkle en vegg med to ulike bredsparkler
Flekksparkling av en murvegg
Skjøtesparkling av en gipsvegg

Ulike former for sparkling

Det finnes flere ulike måter å sparkle på. Basert på det behovet du har, og den jobben som står foran deg, kan du velge mellom flekksparkling, skjøtesparkling, helsparkling og rullesparkling. Fremgangsmåtene er forskjellige, men felles for dem alle er at målet er å få en så slett og jevn vegg som mulig. Vi drar deg gjennom de forskjellige jobbene og hva som skal til for å lykkes med jobben.

+ Vis mer av teksten

Flekksparkling

Hvis du kun har småhull i veggen fra skruer og spikere, eller har fått noen merker i veggen fra barneleker – ja, da kan det være smart å flekksparkle litt før du skal male veggen. Har du ujevnheter rundt hullet, pusser du dette bort. Bruk gjerne to sparkelspader. Ha sparkelmasse på den ene og bruk den lille sparkelspaden til å presse sparkelmasse godt inn i hullet. Sparkelmasse krymper når det tørker, så ikke skrap bort all den overflødige sparkelmassen. Når det er tørt, pusser du over igjen. Da blir det jevnt og slett. Gjenta prosessen hvis det ikke er jevnt nok.

Skjøtesparkling

Når gipsveggene er nye, vil det være en synlig skjøt mellom platene. Disse skjøtene må sparkles for å få en jevn og fin overgang – derav navnet skjøtesparkling. For at overgangen mellom platene ikke skal sprekke opp, må du sette på en papirremse. Denne festes i fuktig sparkelmasse. Press remsen godt på plass og stryk ut med en sparkelspade. Så påfører du et nytt, tynt lag med sparkel over remsen rett etterpå. Når det har tørket må du slipe over og fjerne støvet. Så påfører du et nytt, bredere felt med sparkel. Sparkelmasse krymper når den tørker og skjøtene må derfor sparkles i flere omganger over flere dager. Husk å ikke pusse for mye etter de første lagene, eller gjøre noen av disse andre klassiske sparkelfeilene.

Helsparkling

Helsparkling vil si å sparkle en hel vegg eller store deler av en overflate, slik at du er sikker på at du får et slett og fint resultat. Er du lei av strietapeten i stua? Eller er veggen bare ujevn og ikke til å holde ut med? I disse tilfellene er helsparkling gjerne tingen. Sparkelet dekker hele veggen, og får den til å fremstå som ny og jevn. Bruk en stor sparkelspade og påfør sparkelmassen med jevne drag. Bruk alltid to sparkelspader sammen, for å jobbe smartere. Når sparkelmassen har tørket, sliper du over for å jevne ut eventuelle ujevnheter. Er du usikker på om du skal helsparkle? Ofte er det en tapet i bunn og der har du flere alternativer. Vi drar deg gjennom disse her.

Rullesparkling

Rullesparkling er en variant av helsparkling, men her bruker du altså malerull for å påføre sparkelmassen, og det kan være lurt å velge egnet sparkelmasse til dette. Disse er gjerne litt tynnere i konsistensen. Malerullen hjelper deg med å påføre sparkelmassen på en enkel og rask måte. Du trenger en malerull med stor kapasitet og forlengerskaft til dette. Rull godt med sparkelmasse ut på veggen før du begynner å jevne ut med en stor bredsparkel. Start med å jevne ut i kantene, og bruk så en bredere sparkelspade til de store flatene. Før du sparkler en runde til, må du la det tørke og slipe over veggen. Vi drar deg gjennom jobben og flere tips her. Er du usikker på ferdighetene dine på å jevne ut sparkelen, kan dekorsparkel være et godt alternativ.

Verdt å vite om å sparkle vegg

Før du starter med sparkling er det viktig med et rent underlag. Sørg for at underlaget er rent, tørt og støvfritt. Du vil ikke ha støv og smuss i sparkelmassen, da blir det lett småklumper i sparkelen. Bruk en tørr mikroberklut elle ren støvkost for å fjerne så mye du klarer av dette før du setter igang.

Sjekk ut Malehjelpen for skjøtesparkling, som tar deg gjennom alle stegene.

Avhengig av hva du skal sparkle, vil du trenge noe forskjellig verktøy. Som regel vil du trenge minimum to bredsparkler, gjerne i ulik størrelse. Det er også smart å ha noe å pusse/slipe med og en mikrofiberklut til å tørke bort støv med.

Om du skal sparkle et større område, lønner det seg å ha en stor bredsparkel for å dekke de større områdene og en mindre bredsparkel for å komme lettere til i hjørner og andre kriker og kroker. Sjekk ut denne produktvelgeren som hjelper deg å velge det beste utstyret til akkurat den sparkeljobben du skal gjøre.

Å sparkle et hjørne bygger på mange av de samme prinsippene som for skjøtesparkling. Det er ikke vanskelig, men krever skikkelig forarbeid, og smarte valg av verktøy og rekkefølge på ting. Vi forklarer deg hvordan du enkelt kan sparkle et utvendig eller innvendig hjørne.

Sparkel skal ofte tørke i 24 timer før det kan slipes eller males over, men dette avhenger av type sparkel, temperatur, luftfuktighet, men også luftsirkulasjonen i rommet. Sett opp et vindu eller bruke en vifte, så kan tørketiden gå raskere. Les på baksiden av sparkelen før du begynner for å sikre beste resultat.

Først pusser du bort eventuelle ujevnheter rundt hullet. Press sparkelmasse godt inn i hullet med en sparkelspade. Når det er tørt pusser du sånn at det blir det jevnt og slett. Når du skal flekkmale, ruller du malingen med en liten rull tynt i kantene rundt området du har flekksparklet. Da unngår du å legge igjen en «malingsrygg» eller synlig overgang. Er det strukturert eller grov mur, trenger du ikke være like nøye.

Husk at malingen endrer noe farge og glansgrad over tid, avhengig av soleksponering og slitasje. Så selv om du bruker akkurat samme maling og fargekode, så kan det bli ulikheter etter ganske kort tid. Ofte er det bare oss selv som ser slikt, så gå litt unna og se om noen andre legger merke til det. Men blir det store ujevnheter, kan det kanskje være greit å ta hele veggen. Du trenger som oftest ikke å ta hele rommet, da det er vanskelig å se forskjell på nyansene på hele vegger.

Vi antar at du mener gipsvegg eller annen slett vegg. Hvis du skal sparkle hull på en murvegg, så er det en litt annen prosess. Har du ujevnheter rundt hullet, pusser du dette bort. Bruk gjerne to sparkelspader. Ha sparkelmasse på den ene og bruk den lille sparkelen til å presse sparkelmasse godt inn i hullet. Sparkelmasse krymper når det tørker, så ikke skrap bort all den overflødige sparkelmassen. Når det er tørt, skal du slipe ned. Da blir det jevnt og slett. Gjenta prosessen hvis det ikke er jevnt nok.

Vi viser deg hvordan, her.