Sparkling for nybegynnere

Skal du pusse opp hjemme på egen hånd og lurer på hvordan du skal sparkle veggene? Hva som skal til for å få det jevneste sluttresultatet? Eller lurer du på hvorfor man egentlig skal sparkle? 

I vår nybegynnerguide viser vi deg hva som skal til for å få det jevneste grunnlaget, og hvordan du får et bedre resultat før du skal tapetsere eller male.

Se hvordan Stine sparte over hundre tusen på å sparkle selv.

Hvorfor skal man sparkle?

Forarbeidet er halve jobben! Det har du sikkert hørt før, men det er en grunn til at dette er så viktig. Med ordentlige forberedelser blir det lettere å male og tapetsere, og resultatet blir alltid bedre med godt forarbeid.

Vi bruker sparkelmasse for å jevne ut overganger, hull og skader på veggen. Jo jevnere og slettere underlaget er, desto finere vil veggen se ut når den til slutt er ferdig malt, og skal du tapetsere kommer tapetet til å sitte bedre. Derfor sier vi ofte at forarbeidet er halve jobben.

Flekksparkling med liten sparkelspade

Ulike former for sparkling

Det finnes ulike måter å sparkle på. For å velge hvilken metode du skal benytte deg av må du se på hva som skal sparkles. De ulike metodene for sparkling er flekksparkling, skjøtesparkling, helsparkling og rullesparkling. Videre skal vi bruke tapetsert vegg som eksempel og vise deg hvordan denne sparkles.

Hvordan sparkle en tapetsert vegg?

Når du skal male eller legge ny tapet på en vegg som allerede er tapetsert, må du først fjerne løs tapet, skrape bort ujevnheter og fjerne eventuelle spiker og skruer som stikker ut fra veggen.

Skal du sparkle en tapetsert vegg kan det være lurt å flekksparkle. Med flekksparkling tetter du igjen de små hullene som kan ha kommet fra spikere og skruer, og jevner ut overgangene på de stedene du har fjernet løs tapet. Bruk en sparkelspade til å påføre sparkel og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn.

La det første laget tørke (gjerne over natten) og se om det er behov for et nytt lag med sparkelmasse. Dette gjør du kun hvis ujevnhetene krever det, og hullene er store. Det kan være lurt å påføre sparkel i tynne lag, slik at resultatet blir ekstra jevnt. Du bør også alltid slipe mellom lagene.

Slip over sparklet med slipepapir når det har tørket, og tørk vekk slipestøvet med en mikrofiber klut.

Nå har du en jevn og fin overflate du kan tapetsere over eller male på. Les mer her om du også må sparkle enten ytre eller indre hjørne.

Helsparkling med to ulike sparkelspader

Hvordan sparkle en ujevn vegg, hjørner eller gipsvegg?

Har du en ujevn vegg der hele overflaten må sparkles krever det en annen teknikk. Dette kalles for helsparkling, men kan også være rullesparkling om en bruker en rull istedenfor. Vi viser deg hvordan du sparkler en ujevn vegg.

Er det imidlertid ny gipsvegg som skal forberedes må fordypninger og skjøten mellom gipsplatene sparkles. Du kan lese mer om hvordan dette gjøres, vi viser deg hvor enkelt det er å skjøtesparkle en ny gipsvegg.

Relaterte artikler