Male på tapet? Dette utstyret trenger du

Er du lei av tapetet hjemme, men usikker på om du kan gjøre noe med det? Det er mange typer tapet, og de fleste er ikke noe problem å male over eller tapetsere på nytt.

Her er våre beste anbefalinger til jobben hvis du skal male over tapet. 

Enkle forberedelser

  • Alt som er løst på tapetet må vekk. En brytebladskniv er fin å bruke for å fjerne løs tapet og annet som stikker ut. Men ikke gå ‘all in’- da blir det plutselig en mye større jobb enn planlagt. Det er bedre å jevne ut eventuelle flekker med sparkel før du skal male, enn å fjerne tapet på hele veggen.  
  • Områder som nå ikke har tapet, og småhull, kan du enkelt sparkle over med en liten sparkelspade. Sparkel synker, så beregn flere strøk.

Tips! Dette kan gjøres etter du har malt også. Etterpå sliper du over med en slipesvamp og tørker bort slipestøvet med en tørr mikrofiberklut

  • Vask over veggene med f.eks. Engangsmopp Malingsklar før du skal male. Denne kan enkelt festes på et slipebrett eller en mopp. 
  • Før du starter på malejobben, bør du dekke til gulvet og andre flater med dekkfilt eller dekkpapp/plast. Da unngår du søl og gris. Vi anbefaler også å bruke en god maskeringstape, slik at du får fine overganger.  

Grunning sikrer best sluttresultat 

En tapetsert vegg, som ikke er helsparklet, bør grunnes først for å få et fint sluttresultat. Grunnen til dette er at tapet kan reagere på fuktigheten i malingen og boble seg.  

Tips: Boble i tapeten? Nei, dette er ikke en Knutsen og Ludvigsen-sang, men en vanlig konsekvens når man maler tapet uten å grunne med egnet tapetgrunning først. Skjer dette, løser det seg også. Ofte tørker bobla inn igjen, eventuelt tar du hull på den så du slipper fuktigheten ut. Fjern så ujevnheter etter bobla og sparkle over om nødvendig. 

Presisjonspensel

For å komme enkelt til inntil lister, i hjørner og opptil taket, anbefaler vi å bruke en presisjonspensel med godt malingsopptak. Da får du et fint utgangspunkt før du skal i gang med å male resten.

Pensel som maler over lister

Presisjonspenslene kommer med SmartEtui, som er praktisk å ha underveis i malejobben.  

Velg riktig malerull

Den raskeste og beste måten å male resten av veggen på, er ved å bruke en malerull for vegg og tak, gjerne 18 cm. Denne malerullen har høyt malingsopptak, som gjør at du slipper å dyppe den så ofte i maling. Sørg for at malerullbøylen matcher lengden på malerullen. 

Jobb smartere

Vi i Jordan liker produkter som gjør malejobben enklere. Et håndholdt malekar er et fint tilbehør når du skal male detaljene med pensel. Det sitter fint i hånden og du slipper å bøye deg ned for å dyppe penselen i malingsspannet. 

Til de store flatene anbefaler vi at du bruker et forlengerskaft. Da går det fortere å male med rull, og resultatet blir jevnere og finere. 

Superbrett rommer mye maling, og vi anbefaler å bruke dette når du maler de store flatene. 

Sånn! Det skal i hvert fall ikke stå på utstyret. Etter innkjøpet i butikk, kan du jo komme tilbake til oss og se hvordan du maler over tapet – steg for steg. 

Relaterte artikler