Matt eller blank maling – tenk på dette

Matt eller blank maling er et vanlig dilemma når man skal male hjemme. Vi har tips til deg som syns det er vanskelig å bestemme seg.

Å velge matt eller blank maling er naturligvis et spørsmål om smak, men det finnes også praktiske faktorer man må ta hensyn til ved maling av ulike flater.

Matt maling har vært på moten i lengre tid og den gir en behagelig overflate som ikke reflekterer like mye lys som en blank variant. Kanskje er det derfor det har blitt et vanlig valg på soverom og i oppholdsrom.

For å få et fint og matt resultat er det viktig at du maler med en rull tilpasset underlaget.

Jordan har utviklet ruller for jevne underlag– vanlige vegger og tak, og ruller for ekstra glatte underlag slik som skapdører og annet der man har ekstra glatt overflate. Har overflaten allerede en struktur, blir du ikke kvitt denne uansett hva slags rulle du velger. Vil du ha bort eksisterende struktur fra overflaten anbefaler vi at du sparkler først.

Blank maling gir mer gjenskinn fra lys og den har den fordelen at den er lettere å tørke av og å holde ren. Ofte brukes derfor blank maling på kjøkken eller inngangspartier. Halvblankt kan også være ett godt alternativ her.

Syns du det er vanskelig å bestemme seg? Bruk en teip for å dele opp en overflate, mal overflatene med forskjellige varianter av matt og blank maling for å sehvilken effekt du vil ha.

Hva betyr de forskjellige grader av glans på malingsspannene? Glans-skalaen gårsom følger:

  • 05 –10 matt
  • 11 – 30 silkematt
  • 31 – 60 halvblank
  • 61 – 90 blank
  • 90 – 100 helblank

Relaterte artikler