Ny, trykkimpregnert terrasse? Dette bør du tenke på

Trykkimpregnert terrasse er på Norges-toppen

Har du lagt ny terrasse er det vanligste materialet vi bruker i Norge trykkimpregnert trevirke. Denne er satt inn med et middel som i utgangspunktet gjør at den klarer seg uten behandling – den vil bare gråne over tid. Men dette betyr ikke at den ikke sprekker opp, fliser seg og blir ubehagelig å gå på.

Derfor anbefales det å beise eller olje. Her kommer noen råd og tips til deg som skal behandle nye, impregnerte terrassebord.

Hvor lenge må man vente før man beiser impregnerte bord?

Dette varerier basert på hvor lenge bordene har «luftet» seg før de kommer hjem til deg. Et tips kan derfor være å høre med byggevaren hvor lenge bordene har ligget på lageret der, og velge bord som har noen lunde lik grønntone. Dette kan nemlig være en indikasjon på hvor lenge du må vente også. Jo mer grønnfarge, desto mer venting.

Kjemikaliene i nye bord vil trekke seg ut av bordene i ukene etter at de er produsert. Her vil også vær og utetemperatur spille inn på tørke-/lufteprosessen. På våren og høsten tar det lengre tid, men tommelfingerregelen er 4-6 uker. Med gode sommerdager vil terrassen tørke raskere, så der kan du følge med om de gråner og sprekker opp. Da er det lurt å begynne planleggingen av beising.

Male, olje eller beise? Her kan du lese mer om forskjellene.

Hvorfor må jeg vente med å behandle terrassen?

Ikke vær utålmodig her. Hvis du beiser for tidlig, kan disse kjemikaliene «forstyrre» det nylagte strøket med beis og det kan sprekke eller flasse opp. Dette vil potensielt gi deg ekstrajobb da du må gjøre jobben på nytt for å få en strøken og godt beskyttet terrasse.

Men, ikke utsett jobben til over vinteren. En vintersesong kan være tøff for treverket, med masse snø, frost, vær og vind som vil gi mer sprekkdannelse i treverket.

Ikke glem å vaske

Har du en relativt ny terrasse, er det mange som ikke tenker på å vaske terrassen før de behandler den. Det kan ligger et sjikt med kjemikalier i overflaten av bordene,  i tillegg til all pollen og annet som samler seg på liggende flater i løpet av kort tid. Så gjør det uansett.

Det finnes ikke dårlig vær for oppussing og maling

Dette gjøres enkelt med et egnet vaskemiddel, som f.eks. husvask og en god vaskekost som har en skikkelig skrubb, men som samtidig er skånsom mot de nye bordene. Den kommer også godt til i kriker og kroker. Skyll godt og la det tørke skikkelig, puss over med slipepapir – og voilà – nydelig underlag klar for ett strøk beis.

Les mer om vær og tørking eller få mer inspirasjon til terrassen.

Relaterte artikler