Hvordan sparkle et hjørne?

Her er våre beste tips til hvordan indre og ytre hjørner skal sparkles før du går i gang med maling eller tapetsering.

Indre hjørne

Til et indre hjørne, der to vegger møtes, trenger du to sparkelspader. Det er smart å bruke to forskjellige størrelser; én mindre og én større. Du trenger også gipsplatesparkel og en sparkelremse laget av papir. Remsehjørnene er utviklet for å få et sterkt underlag mellom to gipsskiver, og skal minimere risikoen for sprekkdannelse.

Legg godt med sparkel på den største sparkelspaden. Bruk den mindre sparkelspaden til å hente sparkelmasse med, og legg godt på med sparkel inn mot hjørnet – på tvers. Det er ikke så farlig at det blir litt ujevnt når du legger på.

Det er også bedre med litt for mye sparkel enn for lite. Det må være nok av sparkel på begge sider av hjørnet for at sparkelremsen/strimmelen skal feste seg. Når du har lagt sparkel på på tvers, kan du dra lett over på langs og se til at du har fått nok med sparkel inn i hjørnet.

Finn frem hjørnestrimmelen og brett den perforerte stripen. Trykk den godt fast i det fuktige sparklet. Finn frem igjen sparkelspadene og sørg for at de er rene for sparkel. Press på innsiden av den minste sparkelspaden og dra over sparkelremsen.

Det er lurt å presse på innsiden av sparkelspaden, inn mot hjørnet, sånn at remsen setter seg godt i sparklet. Hvis du får en liten kant på utsiden, kan dette dras lett over. Eventuelle kanter og kladder skal uansett slipes bort senere når sparklet er tørt. Når du er ferdig på den ene siden, tar du den andre siden av hjørnet.

Husk å bruke sparkel tilpasset sparkelremser. Vanlig, medium sparkel er for tørt til dette bruksområdet. Neste lag med sparkel legges over remsen når det er helt tørt. Slip lett bort kanter og kladder, og tørk bort støvet med en mikrofiberklut.

Legg godt med sparkel inn i hjørnet, gjerne med den bredere sparkelspaden. Legg trykket innerst mot hjørnet når du drar opp på langs etterpå.

La dette tørke ordentlig, og sparkle deretter motsatt side. Da unngår du å ødelegge den siden du har laget fin og jevn ved å lage merker i det våte sparklet.

Når alt er tørt, sliper du bort kanter og kladder. Her kan du gjerne bruke et slipebrett. Noen ganger trenger man ett lag til med sparkel. Dette avhenger av hvor mye av sparklet som har blitt borte under slipingen.

Vi viser deg hvordan et indre hjørne sparkles her.

Hvis du vil unngå papirremse

Det finnes et fint alternativ til papirremsen, og det er selvklebende hjørnebeskyttelse. Dette er en list i plast med masse småhull som kan sparkles rett på.

Når listen er montert i hjørnet, sparkler du kun den ene siden og venter til dette er tørt, før du tar den andre siden. Legg på godt med sparkel på tvers.

Grunnen til at du bør vente til neste dag med å sparkle den andre siden, er for å unngå å få strygge spor eller merker på motsatt side – der du akkurat har sparklet.

Ytre hjørne

Når du skal sparkle ytre hjørner, finnes det ulike løsninger på markedet. Du kan bruke hjørneforsterkende lister, som er den samme løsningen som vi snakket om over for et indre hjørne. Her drar du av tapen og fester listen på hjørnet.

Det finnes også hjørnejern med lim på hele innsiden som du sprøyter vann på før montering. Bruk f.eks. en lavtrykkssprøyte for å fordele vannet. La listen stå i noen minutter til du kjenner at limet aktiverer seg. Ta deg en liten pause mens listen festes godt til hjørnet, før du sparkler den.

Sparkle hjørnet på tvers. I motsetning til teknikken for indre hjørner, starter du nå litt inn på veggen og avslutter på hjørnekanten.

Få godt med sparkel inn i småhullene på hjørnelisten. Så drar du over på langs ved å trykke sparkelspaden mot veggen, og ha mindre press ut mot hjørnet. Da sikrer du at det kommer nok sparkelmasse inn i den forsenkede kanten som er på hjørnelisten. Det er nemlig denne som skal fylles med sparkel. Når dette er helt tørt, skal du sparkle et nytt strøk.

Det er ikke viktig å sparkle rundt hele hjørnet eller å legge sparkelmasse på selve hjørnet. Hjørnelisten har en hard kant som helt fint kan synes litt. Det er denne listen som gjør kanten rett. Slip over kanter og kladder når sparklet er tørt, og tørk over med en mikrofiberklut. Gjenta sparkleprosessen til du er fornøyd.

Er du usikker på grunnprinsippene når du sparkler? Da kan du finne inspirasjon og motivasjon ved å lese om Stine som lærte seg å sparkle ved å se på YouTube.

Relaterte artikler