Det er lite som frister mer etter en lang, kald vinter, enn tanken på solfylte dager på terrassen. Terrassen din må tåle mye bank fra vær og vind, men også gjennom daglig bruk hele sommerhalvåret. Før du setter ut solsenger, grill og småbord, bør du ta en grundig vask av terrassen. Det forlenger også levetiden på beisen/oljen.

Terrassen ser kanskje ren og fin ut, men alle liggende flater samler mye skitt. Gjør du dette skikkelig hvert år, får du en terrasse som holder seg pen lengre, uansett utgangspunkt.

Kort fortalt

  1. Rydd bort møbler og andre gjenstander som står på terrassen
  2. Fjern løv, pollen, og annet som sitter løst med en kost
  3. Påfør rensemiddel med en lavtrykksprøyte og følg bruksanvisningen til produktet nøye
  4. Når rensen har fått virke lenge nok, er det på tide å skrubbe terrassen. Bruk en vaskekost som ikke er for hard
  5. Skyll godt av hele terrassen

Start Malehjelpen

Da er det bare å sette frem terrassemøblene og nyte! Dersom du mot formodning ser at du også burde freshe opp beisen/oljen, hjelper vi deg gjerne videre. Ser mer om hvordan du enkelt kan beise terrassen din med EasyPad her.

Se film av hele jobben

Gi deg selv gode arbeidsforhold og rydd vekk møbler og andre gjenstander som står på terrassen. Fjern så løv, pollen og annet smuss som sitter løst med en kost.

Dersom du skal rengjøre med sterke rensemidler, anbefaler vi å dekke til rekkverk, levegg, blomster og andre steder du vil skåne for sprut fra rensemiddelet. Du må også da bruke hansker som tåler kjemikalier, gummistøvler og gjerne briller hvis produsenten av rensemiddelet anbefaler dette. Med mildere vaskemidler kan det holde med gummistøvler, hansker og briller.

TIPS: Bruk maskeringstape som er beregnet for utendørs bruk, og Easy cover hvis du skal dekke til noe. Overflaten bør være så tørr som mulig.

Vi viser deg hvordan!

Enklere vaskejobb i regnvær

Det er mye lettere å vaske terrassen og uteområder når det regner. Dette er fordi vannet løsner skitten fra overflaten, og rengjøringsmidler som terrassevask og kraftvask sitter lengre på uten å tørke i regn og fuktig vær. 

Påføring av vaskemiddel

En terrassevask starter med at du først fukter ned hele terrasseområdet med rense- eller vaskemiddel i en lavtrykkssprøyte. Sørg for å fordele vaskemiddelet jevnt over hele terrassen. La det så virke slik som anvisningen beskriver, og pass på at det ikke tørker inn! Suppler med litt vann underveis, og mer rensemiddel om nødvendig.

Vaskemiddelet trenger gjerne litt tid på å trenge godt inn og løse opp skitt, fett og grønske.

Skrubbe terrassen 

Etter vaskemiddelet har fått virke til anvist tid, er det tid for å skrubbe terrassen. Til dette bruker du en universal vaskekost som ikke er for hard, så unngår du å skade treverket. Vask og skrubb godt med masse vann, i bordenes lengderetning. 

TIPS: Skyll av terrasseskrubben i en bøtte med vann underveis. Fuktighet gjør susen! Det gjør at det går fortere å skrubbe rent.

Skyll terrassen

Til slutt er det bare å skylle med vann fra hageslangen. Bruk rikelig med vann slik at du fjerner alle såperester og ikke minst nøytraliserer underlaget om du bruker produkter med kjemikalier.

En tommelfingerregel er at du skal skylle til det slutter å skumme. Dette er for å sikre at alt av renseprodukter er skylt bort. Om terrasserensen/vaskemiddelet får tørke inn risikerer du skjolder!

Vi viser deg hvordan!

Formålet med denne vaskejobben er nettopp vedlikehold av terrassen din. Du fjerner støv, skitt, grønske og annet som legger seg inn i trefibrene og sliter på terrasseplankene. 

Etter du har vasket ferdig, bør du ta vare på redskaper og rengjøre godt, så du slipper å kjøpe alt nytt til neste gang. Fjern evt. maskeringstape og plast, og husk å kildesortere!

Beise terrassen?

Etter terrassevasken kan det hende du tar en ny vurdering, og vil beise terrassen på nytt? I denne artikkelen: Sånn beiser du terrassen – steg for steg, viser vi deg hvordan du gjør dette. 

Husk på at en grundig terrassevask trenger tid til å tørke ordentlig. Man bruker mye vann og det kan ta flere uker før det er tørker ved lave temperaturer, spesielt tidlig på våren. 

Ikke bli fristet til å beise for tidlig, det kan gi avflassing og du må gjenta alle steg på nytt. Vent litt med forarbeidet, eller nyt en nyvasket terrasse, og sørg for at den holder seg ren og pen frem til beising.