Vi nordmenn maler veldig mange vegger hvert år, både fordi vi liker det og fordi vi liker å se forandring i hjemmet vårt.

Hvilket underlag du har, spiller egentlig ikke så stor rolle når veggene er tidligere malt. Gips er det vanligste underlaget i stuer, på soverom osv. Om underlaget ditt f.eks. er slett mur, spon, MDF eller Walls2Paint er prosessen den samme, så lenge veggen tidligere er malt. Her forteller vi deg hvor enkelt du kan male en slett vegg.

Vi forklarer deg hele prosessen – steg for steg. Hvis du derimot har en helt ny gipsvegg, som aldri har vært malt før, så er prosessen en litt annen. Da skal du videre hit.

Kort fortalt 

  1. Rengjør veggen og maskér lister og deksler med maskeringstape
  2. Spikerhull og sprekker bør flekksparkles
  3. Slip lett over med sandpapir når sparklet er tørt
  4. Mal én vegg om gangen, og begynn langs kanter og lister først med en presisjonspensel. Ta de store flatene med malerullrull til slutt. Husk forlengerskaft!
  5. Når veggene har tørket, kan du gå i gang med det andre strøket

Start Malehjelpen

Se film av hele jobben

Tiden du bruker på å rydde ordentlig sparer du raskt inn igjen. Rydd vekk inventar, dekk til gulvet og masker med maskeringstape.  

Det er godt å ha litt plass når du skal male. Rydd derfor inventaret helt bort eller samle det i midten av rommet. Da kan du bevege deg fritt rundt i rommet.   

TIPS: Senk temperaturen i rommet, så malingen ikke tørker så fort. Ideell maletemperatur er ca. 15 ºC.  

Unngå søl og gris ved å dekke til gulvet med dekkfilt. Den absorberer maling godt, og har en praktisk plastunderside som hindrer malingssøl å slippe gjennom. Det fine er også at dekkfilten kan gjenbrukes.  

Masker lister og deksler, hvis de ikke kan taes av, med en maskeringstape av god kvalitet.   

 

Selv om veggene ser rene ut, bør de alltid klargjøres og vaskes først. Da vil malingen sitte bedre, og du får et jevnere og penere resultat. 

Fjern spiker, stifter og lignende fra veggen. Dette er hindre som må fjernes før du skal male.  

Den enkleste måten å rengjøre veggen på er ved å bruke Malingsklar. Da vil malingen sitte bedre, og resultatet blir også penere å se på. Du trenger ikke å skylle etterpå. Veggen er nå klar for å males. 

Vi viser deg hvordan, her.

Jo jevnere underlag, desto penere sluttresultat. Hvis du har spikerhull, sprekker eller andre ujevnheter, bør disse flekksparkles. 

Bruk en liten sparkelspade og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn. 

TIPS: Tynne lag med sparkel gir best resultat. 

Når sparklet har tørket, sliper du lett over med slipepapir. Tørk vekk slipestøv fra overflaten med en mikrofiberklut

TIPS: Har du store områder som skal sparkles, kan det lønne seg å bruke et slipebrettforlengerskaft når du skal slipe over. Da sparer du tid og krefter. Slipepapir med borrelås er godt egnet til slipebrettet. 

Vi viser deg hvordan, her.

Veggene bør som regel males to strøk. Mal en hel vegglengde før du tar pause, da blir resultatet penere og du får mindre skjolder. Mal først langs kantene og listene med en presisjonspensel, før du maler de store flatene med malerull. 

Rør ut malingen med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar. Da får du godt grep og slipper å forholde deg til et tungt malingsspann.  

TIPS: Skal du opp i en gardintrapp eller stige, har du nå den andre hånden fri slik at du kan holde deg fast. Hvis du skulle være så uheldig å miste malekaret, blir det heldigvis ikke så mye søl som med et malingsspann. 

Mal langs lister, hjørner, rundt stikkontakter og lysbrytere med en presisjonspensel. 

TIPS: Skrå Presisjon med SmartEtui 50 mm er suveren til presisjon og gjør jobben enklere. Det praktiske etuiet gjør det enkelt å ta pauser underveis i malejobben og mellom strøkene. 

Nå er du klar for å male de store flatene. Hell maling i et Superbrett. Dette har ekstra stor kapasitet til maling slik at du slipper å fylle så ofte. Bruk en malerull med god kapasitet. Vår beste malerull til slette vegger er Ultimate 18 cm for vegg og tak. Den etterlater seg det peneste og jevneste resultatet. Fyll malerullen godt før du går i gang med å male. 

TIPS: La malerullen peke den retningen du skal male. Da får du lagt press på riktig sted på bøylen, og du sikrer at rullen sitter godt mens du jobber. 

Bruk alltid et forlengerskaft når du skal male vegger. Da sparer du både tid og krefter, og får mindre skjolder.  

TIPS: Må du bruke kraft på rullen når du maler, er det på tide å dyppe rullen i maling igjen. 

Start med å male litt inn på veggen og rull i hele lengder fra topp til bunn. Husk å jobbe deg ferdig med hele vegglengden før du tar pause. Da unngår du skjolder. 

Når du er ferdig med alle veggene kan du ta deg en god pause mens veggene tørker. Det andre strøket påføres på samme måte som det første. Normalt kan du male det neste strøket etter noen få timer. Hvor lenge du må vente før du kan påføre det andre strøket, står på malingsspannet. 

Vi viser deg hvordan, her. 

Etter siste strøket kan du fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Da får du en skarp kant og flott resultat. Om du tar vare på redskaper og rester, slipper du kjøpe alt nytt neste gang. 

Rengjør pensler/andre redskaper så de ikke tørker ut. Rull sammen hel dekkfilt, det kan også fint brukes igjen. Sett lokk på eventuelle malingsrester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesorter det som skal kastes!