5 tips til deg som skal male veggen 

Hvilke maling tåler mest slitasje? Hva er forskjellen på halvblank og matt maling? Vi har snakket med Jotuns ekspert, som skal hjelpe deg å velge riktig malingtype.  

Maling er en stor del av interiøret og bidrar til å skape ulik stemning i et rom. Ved å velge maling med ulik glansgrad, kan du skape et spennende uttrykk. Interiørmalingen du velger bør være enkel å påføre og gi jevn og god dekk. Den bør ikke sprute. Viktigst av alt: den må gi et vakkert sluttresultat. 

Når du velger en interiørmaling, bør du være trygg på at produktet leverer på alle disse egenskapene. Velg malingen med de produktfordelene som dekker dine behov, og den finish du ønsker, sier Katrine Elisabeth Sund i Jotun.  

Her er hennes fem spørsmål du bør stille deg før du velger maling:

1. Hvordan bruker du rommet du skal male? 

Før du velger maling til veggene bør du tenke over hvordan du bruker rommet og hvilke behov rommet har. I rom med høy belastning, som i trappegang, kjøkken eller barnerom, bør malingen du velger være robust og tåle mye vasking. 

Lady Wonderwall er kåret til best i test når det kommer til robusthet, og tåler mer slitasje. Du får ikke like lett fingermerker og andre typiske slitasjeflekker. Malingen har nemlig en flekkavvisende overflate og veggen holder seg derfor matt og vakker lenge.  

2. Male rom med store vinduer og mye lys? 

Skal du male et rom som har store vindusflater med mye sidelys, er supermatt finish et godt valg.

Velger du LADY Pure Color får veggene en eksklusiv og behagelig, lun supermatt finish helt utilslørt av glans, som gir en unik fargeopplevelse der fargene kommer til sin rett. Den er slitesterk og har dekkgaranti på to strøk.  

Det kan også være spennende å leke med litt lys/skygge-effekter som kalkmaling gir, hvis det er vanskelig å skjule eventuelle ujevnheter på en vegg. Kalkmaling gir også et personlig preg og mange synes den gir et rom karakter.

3. Er du sensitiv for malingslukt? 

For deg som er ømfintlig for lukt eller har behov for å bruke rommet med en gang er LADY Balance eller Jotun SENS et godt valg.  

Jotun SENS er godkjent av Norges Astma- og Allergiforbund og er spesielt utviklet for personer som sliter med astma og allergi. Den er også fin å bruke for gravide og i rom til små barn. 

Lady Balance er godkjent av Eurofins Indoor Air Comfort Gold, som betyr at du kan være trygg på at malingen ikke avgir skadelige gasser. Malingen er svært god å påføre og gir veggene et rolig, pent og varmt utseende. 

4. Male vegger av tre og panel?  

For å begrense kvistgjennomslag på treverk er det viktig å grunne med kvist- og sperregrunning før du maler. 

LADY Supreme Finish er markedets beste maling til tre og panel. En unik teknologi gir en vaskbar og robust overflate, slik at områder som kan være utsatt for slitasje holder seg vakre lenge. Denne malingen er ekstremt slitesterk og har en suveren flyt. Du kan velge mellom fire ulike glansgrader; matt, silkematt, halvblank og superblank.  

Les også: Ja, vi elsker panel! Tre måter å freshe opp panelet

 5. Dette er forskjellen på glansgrader 

Maling kommer i ulik glansgrad. Jo høyere glansgrad, desto mer lys blir reflektert. Matt maling gir mindre gjenskinn og demper ujevnheter. Matt maling passer best i taket for å unngå refleksjon fra vinduer, mens en blankere maling kan egne seg på dører, lister og møbler.  

Når du er ferdig å male, bør du ta vare på maleutstyret. Med noen enkle grep kan både malepensler og ruller brukes igjen.  

Relaterte artikler