Kalkmaling gir et rått og moderne uttrykk i hjemmet. Så enkelt er det.
Å kalkmale veggen har blitt en stor trend, og den har åpenbart kommet for å bli. Kalkmaling består av naturlige ingredienser og pigmenter, og er både miljøvennlig og trendy. Veggen blir mer levende, men hvor unikt og hvor mye spill veggen får avhenger av din teknikk.
Vi gir deg noen gode råd for hvordan du maler med kalkmaling på en rask og effektiv måte, så du får et flott sluttresultat.
Rengjort underlag er en forutsetning
Det er alltid en god start å rengjøre underlaget du skal male. Det samler seg mer skitt og smuss enn man tror, og da får du fjernet dette før det setter seg i ny maling. Du kan bruke Malingsklar til en slett vegg eller et annet vaskemiddel til en grovere vegg.
Når veggen er ren og tørr, bør du, som i alle andre malejobber, maskere områdene du ikke skal male. Kalkmaling er en tykkere og tyngre maling å jobbe med, så du vil bli glad for en grundig tildekningsjobb slik at du kan kose deg med malejobben. Da gjør det ikke noe om det drypper litt underveis når du svinger penselen rundt.
Før du begynner å male, er det ofte anbefalt å grunne veggen, avhengig av hvilket underlag du skal male på. Kalkmaling inneholder mye vann, og den kan gi bobler i underlaget når den tørker. Skulle uhellet være ute, vent til veggen er helt tørr, så trekker ofte luftboblen seg fint sammen igjen. Spør fargehandleren om råd for å være på den sikre siden.
Sett i gang!
Når du har valgt farge og skal sette i gang, skal du ikke bli skremt når du åpner malespannet. Kalkmaling er mye mørkere i spannet enn når den tørker på veggen. Og det er halve moroa – å se hvordan kalkmalingen ‘lever’ på veggen mens du maler. Kalkmaling dekker underlaget akkurat som du vil. Dersom du påfører mye maling er den veldig dekkende, men ønsker du mindre ‘betong’-effekt, anbefaler vi å bruke en bredere pensel og store strøk når du “viltstryker”.
Det er også veldig lurt å starte med ett strøk vanlig veggmaling med rulle i samme farge som kalkmalingen. Da vil feltene som ikke er fullstendig dekket av kalkmalingen ha samme farge.
Begynn langs kantene med kalkmalingen, for å male en ‘ramme’ opp til lister og langs kanter, slik at du kan leke deg med større penselstrøk etterpå. Du kan bruke en presisjonspensel 50 mm til detaljene, før du bruker en 100 mm universalspensel til de store flatene.
Få en sterk effekt med korte penselstrøk
Hovedregelen er: korte, tilfeldige penselstrøk gir masse effekt, mens lange penselstrøk gir en mer dempet effekt. Så her er det kun din egen kreativitet som bestemmer hvor stor effekten skal bli. Med kalkmaling er målet å skape struktur og gi veggen et levende preg.
Det finnes også andre kreative måter å gi veggen nytt liv på, som både kan gi bedre romfølelse og en fin, harmonisk stemning i hjemmet.
Med kalkmaling trenger du ikke å tenke på teknikk og å male ‘fint’. Du skal istedenfor male på kryss og tvers, såkalt kryssteknikk eller viltstryking. Enten med lange eller korte strøk.
Til denne maleteknikken er det best å bruke en bred pensel av høy kvalitet.
Rull brukes vanligvis ikke sammen med kalkmaling, siden strukturen da kan forsvinne.
Mal vått i vått
Mal hele tiden vått i vått, slik at hvert nye penselstrøk overlapper det forrige mens malingen fremdeles er våt. Da blir det jevnere overganger og lettere å male.
Dersom du er fornøyd med uttrykket etter ett strøk, kan du si deg ferdig med malejobben. Ellers kan du alltids gå på med strøk nummer to etter noen timer (les på malingsspannet). Vi anbefaler å la én person gjøre malejobben for å få samme uttrykk på hele veggen, og å male ferdig hele veggen i én uavbrutt økt.
Dersom den kalkmalte overflaten er et sted hvor du regelmessig vil være borti den eller den er utsatt for vannsprut, anbefaler vi å avslutte med en ‘sealer’, for å sperre kalken inne. Da vil det ikke bli tydelige berøringsmerker eller flekker dersom noe skulle komme bortpå.
Mens malingen tørker anbefaler vi å titte innom i ny og ne. Det er en spennende tørkeprosess som endrer uttrykket hele tiden, og når veggen er tørr er det bare å nyte resultatet. Dette er en morsom måte å male på, så slipp kreativiteten løs og kos deg.
Har du hatt noen nye maleprosjekter i det siste du har lyst til å dele med oss? Bruk #jordanvethvordan, i sosiale medier!