Grunning før maling – Det du trenger å vite

Å påføre grunning før maling kan kanskje virke som en unødvendig ekstrainnsats. Men bruker du grunning, enten du skal male treverk, gips eller annet, er sjansen for at du ender opp med et resultat du er fornøyd med betraktelig større.

Å investere den lille tiden og de små kreftene det tar på å grunne før du maler gjør at sluttresultatet blir bedre.

Her vil du finne du svar på det du måtte lure på om grunning, enten du skal grunne panel, gips, tapet eller treverk utendørs.

Male en hvit vegg

Malingen sitter bedre med grunning

Det er mange gode grunner til hvorfor man bør grunne før maling.

En av de best kjente fordelene ved å påføre grunning før maling er at grunning gir god vedheft, det vil si at malingen sitter godt på underlaget og legger et godt grunnlag for neste strøk. Grunning sørger også for et jevnt og ensfarget grunnlag for malingen.

Skal du male, spesielt treverk, er grunning essensielt for å unngå at for mye av malingen trekker inn i materialet. Dette gjelder spesielt om underlaget ikke er malt fra tidligere av.

Grunning beskytter

Grunning sørger for at overflaten blir jevnet ut og tar til seg malingen likt over hele veggen. I treverk finnes dessuten kvist som utskiller harpiks, noe som misfarger malingen. For å unngå dette må også kvistene isoleres med en egnet grunning.

Ved å bruke grunning beskytter du også overflaten på materialet.

Dette er spesielt viktig for materialer som skal stå utendørs, som treverk og metall. Grunningen er med på å hindre sopp, råtedannelser og rust, da det er tilført egenskaper som ikke finnes i malingen.

Hvilke typer grunning finnes?

Det finnes flere typer grunning med forskjellige styrker og egenskaper som fungerer godt på forskjellige overflater og i ulike omstendigheter. Hva slags grunning man bruker avhenger av underlaget man skal male på og bruksområde.

Her finnes det også mange ulike betegnelser på ulik grunning avhengig av ulike produsenter.

Heftgrunning fra Jotun kommer for eksempel som Superheftgrunning som er olje, Universal grunning som er vannbasert og Kvist og Sperregrunn, grunning for tapet, våtromsgrunning samt Visir. Til metall er det også ulike grunninger med ulike egenskaper, samt mur.

Andre produsenter kan også ha andre navn og produkter, så det kan være lett å gå seg vill om man ikke forhører seg med en fagperson i butikken.

Grunning i malingsbrett

Heftgrunning

Heftgrunning er grunning som gjør at malingen sitter godt på de fleste underlag.

Den er effektiv på for eksempel kjøkkenfronter, fliser, metall og andre underlag med dårlig heft for maling. Grunningen har som regel kort tørketid, men superheftgrunning fra Jotun er ikke overmalbar før 8 timer etter bruk.

Kvist- og sperregrunning

Kvist- og sperregrunning er en spesialgrunning for panel og treverk.

Grunningen stopper gjennomslag av kvae fra kvist, men kan også brukes til å forhindre at flekker fra nikotin, sot, tusj og lignende synes gjennom malingen. Kvist- og sperregrunning har i stor grad erstattet bruken av kvistlakk som grunning.

Også her er det viktig å være obs på ulike produsenter. “Sperregrunning” og “Kvist og sperregrunning” er det samme hos Jotun, mens hos Nordsjö er den delt opp i “Nordsjö Original Sperrehvit Isolerende”, og “Nordsjö Original Kvist og Sperregrunn”, der de ulike er ment for ulike underlag, delvis betong/mur og treverk.

Oljegrunning

Oljegrunning er en grunning som brukes på bart treverk, også impregnert treverk.

Den styrker treverket og gjør det vannavvisende. Oljegrunning sørger for god heft for videre behandling og er effektiv mot fukt og råte. Denne finnes til både innvendig og utvendig bruk, samt at det finnes ulike varianter utvendig.

Grunning før maling av panel

Uansett hvor gammelt det er, skal umalt panel alltid vaskes og grunnes før det males. Dette er både for å sikre at malingen sitter godt og for å stoppe kvist fra å trenge gjennom malingen.

Når du skal grunne panel må du derfor bruke en egnet grunning som kvist- og sperregrunning. Antall strøk på grunningen vil stå på spannet fra produsenten.

male panel

Ved å male ett til to bord om gangen, unngår du at malingen tørker, og du får et strøkent resultat på panelbordene. Etter at grunningen har tørket, kan spikerhull, ujevnheter og store kvister sparkles.

Bruk en Ultimate Panel rull 10 cm, eller en annen malerull som passer bredden på panelbordene dine. Dette vil gjøre at du jobber raskere. Bruk en etterstryker eller pensel for panel hvis du ikke ønsker rullestruktur, da får du det jevneste og peneste resultatet.

Sånn maler du panel.

Et godt tips er å behandle grunningen som du behandler maling. Dersom grunningen ikke er pent utført, vil heller ikke sluttresultatet bli pent. Påfør grunningen på ett eller to bord av gangen, så unngår du at grunningen tørker. Oppdager du rennemerker eller lignende etter at grunningen har tørket, kan du slipe disse forsiktig bort mellom første og andre strøk.

Grunning før maling av gips

Gips er blant de mest brukte materialene i norske husvegger. Nye gipsplater er svært absorberende og kan trekke til seg mer maling på første strøk.

Dessuten trekker sparkel og gips til seg maling litt ulikt, noe som kan føre til skjolder. Etter at gipsplatene er ferdig sparklet og pusset, trenger de et lag med grunning før du maler. Dette bidra til at malingen legger seg jevnere etterhvert som du maler flere strøk, og på den måten får du et penere resultat. Et godt alternativ til grunning er å bruke en vanlig, rimeligere maling før du maler de siste toppstrøkene med en dyrere maling.

Grunning av gipsvegg

Start malejobben med å bruke en presisjonspensel rundt lister og tak. Bruk deretter en Ultimate 18 cm rulle, som har ekstra god kapasitet og etterlater det jevneste og peneste resultatet. Start litt inn på veggen og rull i hele lengder fra topp til bunn. Husk å jobbe deg ferdig med hele veggen før du tar en pause. Da unngår du skjolder.

Sånn maler du gips.

Grunning av tapet

Ønsker du å friske opp rommet ved å male over en gammel tapet, er ikke dette så komplisert som du kanskje skulle tro. Gjør du litt forarbeid, kan de fleste tapeter males over.

Dette utstyret trenger du for å male tapet

Er tapetet malt fra før, er det bare å male i vei. En tapetsert vegg som derimot ikke tidligere er malt, må grunnes for at sluttresultatet skal bli fint. Dersom du ikke påfører grunning på tapetet, kan den fuktige malingen gjøre at det bobler seg.

Hvis du har et tapet som må grunnes, finnes det egen grunning for tapet. Våtromsgrunning kan også brukes. Gjør jobben enklere ved først å påføre grunningen i hjørner, langs lister og rundt stikkontakter og lysbrytere, før du går løs på de resterende flatene.

Sånn maler du over tapet.

Grunning utendørs

Det er veldig viktig å grunne treverk utendørs før du maler. På bart treverk skal du bruke en egnet grunning før eksteriørmaling. Hva som anbefales er noe ulikt fra produsent til produsent, så rådfør deg med fagperson i butikk. Grunningen sikrer god vedheft før neste strøk og hindrer sopp, alger og råtedannelse.

Grunning av husveggen med fasadepensel

Materiale utendørs er naturlig nok mer utsatt for fukt og råte, og grunningen vil forhindre at fukten trekker inn i treverket. Endeveden er spesielt sårbar for råte og trenger dermed flere strøk.

Også impregnert treverk må vaskes og grunnes for at malingen skal få godt feste og ikke flasse av med tiden. Før du setter i gang med grunning av impregnert treverk, må du forsikre deg om at det er helt tørt.

Grunning sikrer et godt resultat

Å gjøre gode forberedelser og en god jobb med grunningen er essensielt hvis du vil ha et godt resultat som varer, enten du maler innendørs eller utendørs.

Som med alle andre oppussingsjobber kan du spare deg for mye arbeid og irritasjon i ettertid, dersom du gjør det lille ekstra.

Nå gjenstår bare å sette i gang med jobben. Lykke til!

Relaterte artikler