Hvordan får jeg en fin overgang mellom vegg og tak?

Bruk av maskeringstape eller en god presisjonspensel vil gi en fin overgang mellom vegg og tak. Har du stor kontrast mellom vegg og tak, er ofte behovet for en strøken overgang litt større.

For å lykkes med overgangen er det noen triks man kan gjøre. Hvilken av løsningene du velger, kommer an på hvor detaljeorientert man vil være.

Vi gir deg her våre beste tips til overgangene, kanter og hjørner.

Det riktige maleutstyret gjør jobben lettere

Med en presisjonspensel og en stødig hånd vil mange ha full kontroll på detaljene, hjørner og kanter, men noen får ikke dette helt til.

Her er det viktig at du velger en pensel som er spesialisert på akkurat denne oppgaven, og ikke bare børster støv av noe du har liggende i boden, eller bruker en pensel med lav kvalitet. 

liten presisjonspensel som er god til å male lister
Skråpenslene med SmartEtui kommer i fire varianter; 25 mm35 mm50 mm og 35 mm oval. Bredden på busten har noe å si for hva vi i Jordan anbefaler å bruke penselen til, men ofte handler det vel så mye som preferanse. Hvilken skråpensel sverger du til? 

Maskeringstape kan også være lurt å bruke, og med rett teknikk er det enklere å maskere enn mange tror.

Suveren presisjonspensel gir optimal kontroll 

Mange prøver å unngå å maskere, og velger å gå igang med detaljene med en pensel. Dette kan man gjerne gjøre, men da er det viktig å velge vår beste presisjonspensel, fylle den godt med maling, og bruk den gjerne i kombinasjon med et håndholdt malekar så du slipper å gå opp og ned og dyppe.  

Uansett teknikk anbefaler vi at du maler ca 10cm ut på veggen, da en for tynn kant blir vanskelig å treffe med rullen etterpå, og du slipper ekstraarbeid.

I tillegg trenger du ikke å være så nøye med å ikke treffe listen når du ruller de store flatene etterpå, og du sparer mye tid.

Se flere tips og triks om maling av taket og maling på ulike taktyper.

Maskeringstape i taket 

Hvis du vil ha den nye fargen på veggen helt opp til taket, eller listefritt som det ofte kalles, er dette løsningen for deg. Du må maskere taket, helt inntil veggen, med lange og rette linjer av tapen. 

Det hemmelige tipset for knivskarpe overganger, er å ‘sperre’ tapen med samme farge som veggen.

Å ‘sperre’ over tapen vil si å male over maskeringstapen med samme farge som listene.

På denne måten vil maling som eventuelt kryper inn under tapen være usynlig da den er i samme farge som listene.

Når du har malt over maskeringstapen, og dette har tørket, er tapen sperret, og du kan male veggen.

Dette er den beste måten å få sylskarpe kanter når du skal male listefritt, beskytte listene dine eller om du vil male veggen med to farger.

Gul maskeringsteip

Markeringstape øverst på veggen  

Dette har blitt en populær trend, og noe proffmalere ofte gjør. Ved å maskere helt øverst på veggen, vil du ha samme farge på taket og et par cm ned på veggen, en type «falsk list» eller effekt. Dette vil man ikke kunne se fra avstand.

Ved å maskere med en tynnere maskeringstape helt øverst, kan man kontrollere de rette linjene, og lettere male langs kantene med en pensel før man ruller de store flatene. Også i dette tilfellet kan du ‘sperre’ tapen dersom du foretrekker det. 

Relaterte artikler