Male taket? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male paneltak.   Sånn!

Det som er viktig når du skal male panel i taket er først og fremst å finne riktig verktøy. Gode pensler og riktig rull er en god start. Mange lurer også på hvilken type maling de skal bruke, her er vår anbefaling å velge en interiørmaling som er beregnet for panel.

Sånn maler du takpanel

Gå til steg for steg
En malepensel på et forlengerskaft som maler et paneltak
Malerull med forlengerskaft sammen med superbrettet
Maling av kanter med malekost

Malt panel gir rommet en helt annen karakter enn ubehandlet panel. Har du gipsplater i taket kan du lese mer om dette her.

Med panel er det best å starte med detaljene, endene av panelbordene og i sprekkene mellom bordene med pensel. Deretter kan du bruke rull på flatene. Bruk en rull som er egnet til denne typen jobb.

Rull gjerne to og to bord om gangen, og ta hele lengden før du begynner på de neste bordene.

Om du ønsker et slettere uttrykk enn strukturen du får fra rullen, anbefaler vi at du går over med en etterstryker.

+ Vis mer av teksten

Er taket nytt og har bord av enten furu eller gran bør man starte med å grunne med kvist- og sperregrunn for å unngå gjennomblødninger. Følg malingsprodusenten sine anbefalinger. Riktig grunnarbeid er avgjørende for et vellykket resultat.

For inspirasjon kan du se hvordan Espen og Karoline pusset opp hytta med ubehandlet, gulnet furupanel på alt fra vegger, tak og gulv.

Dersom taket ditt allerede er malt en gang tidligere bør du se om kvister og lignende har blødd gjennom. Om dette er tilfellet kan det være best å starte med grunning i hht til den malingsprodusenten du velger og hva de anbefaler.

Skal du også male veggene er det ikke noe i veien for at du fortsetter malingsstrøkene litt ned på panelveggen. Dette vil bare gjøre overgangene penere til slutt.

Verdt å vite om paneltak

Ved maling av panel er det lurt å bruke en egnet interiørmaling, spør din forhandler om akkurat hvilken som anbefales. De fleste velger å male taklisten med samme maling som paneltaket for et helhetlig uttrykk.

For at malingen skal sitte godt og lenge bør du vaske taket før du maler. Mange vegrer seg for rengjøring av taket, og tenker de kan male rett på. Ikke gjør det, å vaske taket er ikke så stor jobb som man kanskje tror. I de fleste rom holder det i massevis å bruke vår engangmopp Malingsklar, den enkleste måten å vaske taket fritt for skitt og støv. På baderom og kjøkken ligger det ofte mer fett fra feks såperester og matlaging, da anbefaler vi vaskemiddel som er egnet for fettoppløsning.

Har du nytt paneltak må taket grunnes før du maler. Grunning sikrer at malingen gir et jevnt og fint resultat, at malingen trekker jevnt inn og ikke blir skjoldete. Følg rådene til malingsprodusenten på produktet du velger.