Pusse opp? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male panel.   Sånn!

Det skal lite til for å friske opp og modernisere panelet i hjemmet ditt. Med gode tips og råd er det ganske enkelt å få et strøkent resultat! Her finner alt du trenger å vite for å lykkes.

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelger
Dette er utstyret du trenger for å male panel
male panel
Lett trykk med penselen

Trepanel er et materiale vi kjenner godt igjen fra mange norske hjem, et materiale som gir ro og hjemmefølelsen. Mange har det på både vegg og tak- i hus eller hytte. Og vi elsker å ta vare på panelet, enten det er å behandle det med beis, voks, lakk eller maling. Et rom kan endre seg helt, og du kan velge å lysne opp eller dempe det ned for å skape en lunere atmosfære. Eller kanskje du er rett og slett lei av det gulnede panelet. Her er tre måter å freshe opp panelet på.

Ønsker du derimot å sette opp nytt panel. kan du velge mellom Huntonit plater, perlepanel eller ferdigmalte panelplater fra fabrikken, i tillegg til tradisjonelle panelbord. Mange som kjøper ferdigmalte plater og ønsker å male over disse, det kan du. Men det er forskjell på hva de er satt inn med på fabrikken etter malingen ble påført, så slipe gjerne lett over og avlsutt med en skikkelig rengjøring for å få et pent og varig resultat.

+ Vis mer av teksten

Bruk riktig maleverktøy

Skal du bruke pensel eller rull? Eller begge deler? Pensel gir jo en veldig fin finish som mange liker- men det å kun bruke pensel tar lengre tid og er tungt. Bruker du kun en rulle, går det raskt, men kan gi litt rullestruktur på panelet, og ikke dekke detaljene godt.

Mange ønsker denne “penselfinishen” på panelet, så derfor anbefaler vi en kombinasjon, som gjør at du jobber raskere, og får et flott og varig resultat. Utstyret vi anbefaler til jobben er å male detaljene med en presisjonspensel, rulle bordene med en skikkelig god rull, og avslutte med en etterstryker pensel for å gi en naturlig finish. Her viser vi deg hvordan.

Vet du hvilket underlag du skal male på?

Og godt resultat starter alltid med godt forarbeid. All panel, ny eller tidligere malt, burde alltid rengjøres. Da sitter malingen best og det er faktisk veldig raskt og enkelt.

Har du helt ny panel? Da burde den grunnes med kvist og sperregrunn, 2 strøk, før du maler. Dette vil du bli glad for om noen år, da du slipper at kvisten “blør” igjennom malingen og blir synlige flekker.

Har du panel som kom ferdig malt fra fabrikken? Da anbefaler vi i tillegg å slipe lett over veggen  for å fjerne kemikalier og det øverste laget for å sikre at ny maling faktisk setter seg. Fjern støvet og vask godt før du maler.

Visste du at panel er levende treverk, og trekker seg sammen når sesongen er kald, og utvider seg om sommeren? Derfor er et siste tips med på veien å male panel når det er litt kaldere og treverket er sammentrukket. Enten om vinteren når det er kaldt ute, eller senke temperaturen i rommet til rundt 15 grader.

Verdt å vite om panel

Det aller viktigste du trenger for å male en panel er: En god presisjonspensel, panel rull, rullebøyle, forlengbar etterstryker pensel, forlengerskaft og et superbrett. Bruker du malehjelpen finner du enkelt frem til produktene du trenger.

Aller først må du rengjøre, f.eks. med panelrens. Det fjerner skitt, sot, fett ol. Rensen vil lysne panelet og gjøre at det suger bedre til seg beisen. Ønsker du en lysere overflate, kan du gå over med en panellysner som første strøk. Etterpå går du over med den fargen du ønsker på beisen.  Se hvordan du beiser panel – steg for steg.

Start å male litt ned på bordet, ikke helt øverst. Det er der malingen kan samle seg og begynne å renne. Kikk deg alltid tilbake et par bord og stryk lett over igjen hvis du ser det begynner å renne. Hvis malingen allerede har begynt å tørke, la det renne og tørke. Så sliper du lett over mellom strøk 1 og 2.

Hvis du har umalte nye panelvegger, er det lurt å bruke kvist- og sperregrunn. Da hindrer du at kvisten ‘blør’ og at fargen fra kvistene skal synes igjennom malingen. Heftgrunn derimot, kan brukes på panel som er lakkert og blankt, for å sikre at malingen sitter bedre. Har du tidligere malt panel, og ingen synlig kvist, er det ikke nødvendig med grunning før du maler.

Både pensel og rulle kan brukes på panel, men uttrykket blir forskjellig. Med rull vil du få rullestruktur på panelbordene, mens med pensel vil du få en mer trestruktur-finish. Vi anbefaler begge: først påføre maling med rull, så etterstryke med pensel. Det gir et resultat som om en proffmaler har gjort jobben.