Male fasade

Fasaden er det første som møter deg når du kommer hjem, og det første som andre ser. Det er kanskje på tide å forbedre førsteinntrykket? Maling av fasade kan være et krevende prosjekt, men med gjøres det på riktig måte kan du spare mye tid. Ved å følge stegene under sikrer du deg et godt resultat.

1. Forarbeid

Et godt forarbeid er en forutsetning for et bra sluttresultat. Fasaden bør rengjøres og eventuelt skrapes eller stålbørstes dersom det er behov før du kan male på nytt. Med Jordans vaskekost, forlengerskaft og tohåndsskrape sparer du både tid og energi under forarbeidet.

Et godt forarbeid er en forutsetning for et bra sluttresultat. Fasaden bør rengjøres og eventuelt skrapes eller stålbørstes dersom det er behov før du kan male på nytt. Med Jordans vaskekost, forlengerskaft og tohåndsskrape sparer du både tid og energi under forarbeidet.

Alltid et rent underlag. Før du tar frem penselen eller rullen er det viktig med grundig forarbeid. Ta på deg hansker og vernebriller, og vask fasaden fri for skitt og smuss med egnet vaskemiddel for fasade. Bruk vaskekost og forlengerskaft, å la treverket tørke før du går videre til neste steg.

Skrape og grunne fasaden. Skrap bort løs maling med en skrape og bruk stålbørste på treverk som er grått. Treverk som har råteskader bør byttes ut. Dersom du skraper ned til bart treverk, bør du grunne dette.

Behov for å dekke til det som ikke skal males? Dekk til det som ikke skal males med en dekkeplast eller malefilt før du begynner å male. Maskér på vinduer, vinduskarmer, takrenner og utvendig belysning som er festet til fasaden. Om du skal rulle fasaden, dekk til planter og bed og annet som står i nærheten.

2. Male fasade

Mange lengter etter vår og tørt vær, spesielt de som skal male fasaden. Før man skal begynne kan det være en god idé å ha rikelig med pensler og ruller slik at alle kan bidra.
 
Pensel eller rulle? Det er lettere å rulle på malingen som å stryke den ut og i tillegg sparer det å rulle deg for tid og energi. Test gjerne Perfect rullesett for utendørs, som inneholder en justerbar bøyle og to 14 cm ruller for liggende kledning og andre spesialområder, samt et smalere sett på 7 cm for mindre områder. Du behøver også en langpensel til der du ikke kommer til med rullen. Den raskeste metoden å male fasaden på er å være to stykker, hvor en går foran og ruller på malingen med forlengerskaft og rull og den andre går bak og stryker etter med en pensel på forlengerskaft.
 
 

 

Velg riktig pensel. Dersom du skal male fasaden med en pensel, behøver du to varianter: en bred fasadepensel som har et høyt malingsopptak slik at du trenger færre dypp, og en vinkelpensel med langt skaft for ekstra rekkevidde. Ett tips er å velge bredden på penselen etter bredden på fasadebordene, for eksempel dersom bordet er 100 mm bredt, velger man en 100 mm pensel for å dekke hele bredden. Det fører til at jobben blir enklere og mindre tidskrevende. Glem ikke bøttekroken som kan henges i stigen.

 

Forenkling av arbeidet. Bruk gjerne ett kort forlengerskaft og et langt forlengerskaft til penselen eller rullen. Da slipper du å klatre i stillaser, stiger eller trapper, og i tillegg går jobben raskere. Du skåner også ryggen og skuldrene, og når lenger opp i høyden.

Sol og varme? Nei takk! Mal ikke på varm vegg eller i direkte sollys. Da tørker malingen for fort, og den kan blære. Resultatet blir mindre pent og man får dårligere beskyttelse av huset. Et tips er å starte på sydveggen om morgenen – ta vestveggen midt på dagen og nord/østveggen på ettermiddagen.

Malings søl og flekker? Får du maling på andre flater må det tørkes bort med en gang. Fuktige kluter er derfor alltid kjekt å ha tilgjengelig.

Pause i jobben? Tid for å ta seg en pause i malejobben? Legg rullene og penslene i plast. Om du skal ta en lengre pause, rengjør verktøyet.

3.  Vedlikehold

Ved å vaske fasaden hvert år holder man fasaden fin og øker livslengden på malearbeidet ditt.
 
 
Vask og vedlikehold. For å holde fasaden fin over lengre tid bør du ta en årlig rengjøring. Se over fasaden for å finne ut om det er noen steder som behøves å males igjen. Bruk vaskekostenforlengerskaft for å komme til overalt. Det er enklest å bruke en lavtrykkssprøyte/pumpe for å fordele vaskemiddelet på veggen.
 

Finn din butikk

Søk i ditt distrikt for å finne din nærmeste butikk. Vær klar over at noen butikker ikke tilbyr hele vårt sortiment.