Mal huset på halve tiden

Kjenner du at det er på tide å freshe opp fasaden på huset eller hytta di, men kvier deg litt for å sette i gang og vet ikke hvilket utstyr du burde bruke? Fortvil ikke, vi viser deg hvordan du lykkes med jobben og hvordan du blir ferdig på kortest mulig tid!

Bruk malerull: jobb raskere og bedre

Vi i Jordan jobber kontinuerlig med å utvikle maleverktøy som både forenkler malejobben og forbedrer resultatet. For innendørsjobben har de fleste for lengst innsett at bruk av malerull på forlengerskaft gjør jobben mye enklere, men det er fortsatt veldig mange som ikke har fått med seg at det samme faktisk også gjelder for fasadejobben. Her er det mye tid og krefter å spare på å bytte til malerull istedenfor å bruke bare pensel. Her kan du lese mer om hvordan male fasaden.

Vi har lenge snakket om dette, men for å konkretisere det har vi nylig gjennomført en male-test for å finne ut hvor mye raskere det faktisk er å male huset med malerull istedenfor bare pensel. Malermester og fagansvarlig i Jordan maleverktøy, Åsa Schaanning, har gjennomført testen og ser at ved å bruke malerull for å male fasaden kan du faktisk bli ferdig på mindre enn halve tiden. Åsa er jo en dreven maler, så tidene er ikke sammenlignbare for Ola og Kari Nordmann, men ved hjelp av malerull på forlengerskaft malte hun 4,5 kvadratmeter på bare 8 minutter og 40 sekunder! Til sammenligning, brukte hun 18 minutter for å dekke samme område ved bruk av bare pensel.

Foto: Chera Westmann. Ifi.no

Spar tid og krefter

Så hvorfor er dette så mye raskere? Åsa forklarer nærmere: «Med malerull får du raskt og enkelt malingen opp på veggen. Utendørsrullen er utviklet for å suge til seg store mengder maling slik at man kommer lengre pr dypp og når over flere bord av gangen. Ved bruk av forlengerskaft kan du også stå litt unna veggen og jobbe opp og ned med lange drag, noe som sikrer effektiv påføring, og ikke minst: et jevnt og fint resultat. I tillegg sparer du masse krefter og slipper å slite ut ryggen i vanskelige posisjoner, bøye deg mye og du når lengre opp uten stige.

Utendørsrullen fins i to størrelser. Om du har stående kledning kan du bruke den minste rullen på 7 cm, mens dersom du har liggende kledning, vil den store rullen på 14 cm lønne seg. Denne dekker bedre de brede bordene og rullebøylen kan også tiltes i ulike vinkler opp mot 90 grader slik at du enkelt kan male horisontalt bortover veggen.

Hvordan oppnå det beste resultatet?

Åsa forklarer videre hvordan man kan oppnå det meste resultatet når man maler huset.. «Etter at du har gått over med rulle, stryker du raskt over med en pensel for å få best mulig dekkevne også i hjørner og kanter hvor rullen vanskelig kommer til». Både rull og pensel kan festes på forlengerskaft, så her ligger alt til rette for et effektivt og ergonomisk maleprosjekt. Start alltid med en vegg av gangen. Jobb fra en side til den andre og jobb gradvis fremover ved å rulle noen bord av gangen. (fullfør bordets lengde). Etterstryk deretter med pensel, før du fortsetter bortover veggen.

Maler du én vegg om gangen er det enklere å planlegge. Har veggen mye sol på dagtid, så kan det være lurt å male den om kvelden eller tidlig på morgenen, så den ikke er for varm og malingen tørker for raskt.

Er det en vegg som står mye i skygge og har mye grønske, er det stor sjanse for fuktighet om morgenen, og da bør man vente til den har fått god tørk i løpet av dagen. Her kan du lese mer om temperatur og malevær.

Ikke glem å investere i god kvalitetsmaling

En annen ting som er viktig å tenke på er malingen. På eksteriørmaling er det store kvalitetsforskjeller og her gjelder faktisk “jo dyrere jo bedre”. I hvert fall hvis vi snakker om levetid og vedlikeholdsintervall, for det er jo gjerne det som koster.

De rimeligste malingene og dekkbeisene har kortere intervaller, det vil si du må male igjen om 5-7 år. Dette er helt ok for de som ønsker å endre fargen ofte, og som synes det er fint å ha noen utendørsprosjekter, men for deg som ønsker å gjøre jobben sjeldnere, så bør du velge en høykvalitetsmaling. Totalt sett vil den investeringen lønne seg, da selve jobben for mange er en større investering.

Malingen er altså en viktig faktor inn her, men om man ikke får fordelt malingen jevnt og pent utover, og får på for mye, eller for lite maling, så kan det være at man må male oftere likevel. Derfor sier man ofte at “godt utstyr er halve jobben”. En utendørs malerull og en skikkelig god pensel vil gjøre det mye enklere å få til dette, og malingen holder lenger.

Lykke til med utendørsprosjektet ditt!

Relaterte artikler