Dette tjener du på å male fasaden

En nymalt fasade er en fryd for øyet

Men vet du hvor stor innvirkning malingen kan ha på husets verdi? Eller fasadens motstandsdyktighet? La oss fortelle mer.

Steg for steg

1

Maling for å heve verdien

I 2012 gjennomførte Skandiamäklarna, et svensk eiendomsmeglerselskap, en undersøkelse hvor meglerne skulle vurdere verdien av ulike typer oppussing i forkant av boligsalg. De kom frem til at salgsprisen for en normalstor enebolig ville øke med 75 000–100 000 kroner dersom man malte fasaden (landsgjennomsnitt). Av alle typer oppussing er det maling av fasaden og omlegging av taket som hever husets verdi mest.

Men det er ikke sikkert at du må male før du holder visning. Noen ganger kan det være nok å vaske huset for at det skal se nymalt ut. Uansett om du har tenkt å selge eller ikke, har huset godt av en årlig vask – da kan du utsette å male fasaden i opptil flere år.

2

Maling for å beskytte

Regn, vind, sol og snø – værmaktene sliter på fasaden året rundt. En vanlig feil er å vente for lenge med å male om. Med et grundig forarbeid og ny maling får treverket i fasaden lengre holdbarhet og bedre beskyttelse mot råte og andre angrep. Impregner med grunnolje om du har skrapet treet helt rent under forarbeidet, og glem ikke endestykkene, for der suges det lett opp fukt i fasaden. Hvor ofte du bør male om, avhenger av en rekke faktorer, som husets beliggenhet og hvilken malingskvalitet du har brukt tidligere. Det kan være lurt å spørre malingsforhandleren om råd.

Muggvekst på fasaden ser ikke pent ut, men er som regel ingen grunn til panikk. Pass imidlertid på at du vasker fasaden regelmessig for å fjerne mugget. Dersom det får sitte for lenge, øker risikoen for angrep av råtesopp som skader treverket.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss