Spill av video

Male fasade - steg for steg

Fasaden er det første som møter deg når du kommer hjem, og det første som andre ser. Det er kanskje på tide å forbedre førsteinntrykket?

Steg for steg

1

Forarbeid

Et godt forarbeid er en forutsetning for et bra sluttresultat. Fasaden bør rengjøres og eventuelt skrapes eller stålbørstes dersom det er behov før du kan male på nytt. Med Jordans vaskekost, forlengerskaft og tohåndsskrape sparer du både tid og energi under forarbeidet.

Alltid et rent underlag. Før du tar frem penselen eller rullen er det viktig med grundig forarbeid. Ta på deg hansker og vernebriller, og vask fasaden fri for skitt og smuss med eget vaskemiddel for fasade. Bruk vaskekost og forlengerskaft, å la treverket tørke før du går videre til neste steg.

Skrape og grunne fasaden. Skrap bort løs maling med en skrape og bruk stålbørste på treverk som er grått. Treverk som har råteskader bør byttes ut. Dersom du skraper ned til bart treverk, bør du grunne de

Behov for å dekke til det som ikke skal males? Dekk til det som ikke skal males med en dekkeplast eller malefilt før du begynner å male. Maskér på vinduer, vinduskarmer, takrenner og utvendig belysning som er festet til fasaden. Om du skal rulle fasaden, dekk til planter og bed og annet som står i nærheten.

2

Male fasade

Mange lengter etter vår og tørt vær, spesielt de som skal male fasaden. Før man skal begynne kan det være en god idé å ha rikelig med pensler og ruller slik at alle kan bidra.
Pensel eller rulle? Det er lettere å rulle på malingen som å stryke den ut og i tillegg sparer det å rulle deg for tid og energi. Test gjerne Perfect rullesett for utendørs, som inneholder en justerbar bøyle og to 14 cm ruller for liggende kledning og andre spesialområder, samt et smalere sett på 7 cm for mindre områder. Du behøver også en langpensel til der du ikke kommer til med rullen. Den raskeste metoden å male fasaden på er å være to stykker, hvor en går foran og ruller på malingen med forlengerskaft og rull og den andre går bak og stryker etter med en pensel på forlengerskaft.

 

Velg riktig pensel. Dersom du skal male fasaden med en pensel, behøver du to varianter: en bred fasadepensel som har et høyt malingsopptak slik at du trenger færre dypp, og en vinkelpensel med langt skaft for ekstra rekkevidde. Ett tips er å velge bredden på penselen etter bredden på fasadebordene, for eksempel dersom bordet er 100 mm bredt, velger man en 100 mm pensel for å dekke hele bredden. Det fører til at jobben blir enklere og mindre tidskrevende. Glem ikke bøttekroken som kan henges i stigen.

Forenkling av arbeidet. Bruk gjerne ett kort forlengerskaft og et langt forlengerskaft til penselen eller rullen. Da slipper du å klatre i stillaser, stiger eller trapper, og i tillegg går jobben raskere. Du skåner også ryggen og skuldrene, og når lenger opp i høyden.

Sol og varme? Nei takk! Mal ikke på varm vegg eller i direkte sollys. Da tørker malingen for fort, og den kan blære. Resultatet blir mindre pent og man får dårligere beskyttelse av huset. Et tips er å starte på sydveggen om morgenen – ta vestveggen midt på dagen og nord/østveggen på ettermiddagen.

Malings søl og flekker? Får du maling på andre flater må det tørkes bort med en gang. Fuktige kluter er derfor alltid kjekt å ha tilgjengelig.

Pause i jobben? Tid for å ta seg en pause i malejobben? Legg rullene og penslene i plast. Om du skal ta en lengre pause, rengjør verktøyet.

3

Vedlikehold

Ved å vaske fasaden hvert år holder man fasaden fin og øker livslengden på malearbeidet ditt.

Vask og vedlikehold. For å holde fasaden fin over lengre tid bør du ta en årlig rengjøring. Se over fasaden for å finne ut om det er noen steder som behøves å males igjen. Bruk vaskekostenforlengerskaft for å komme til overalt. Det er enklest å bruke en lavtrykkssprøyte/pumpe for å fordele vaskemiddelet på veggen.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss