5 tips som gjør maskeringen mye enklere og raskere

Maskeringstape er et viktig hjelpemiddel når du maler.

Vi kan være enige om at maskering ikke er verdens kuleste jobb, men du vil ikke angre når du ser hvor strøkent resultatet blir. Når du har maskert ferdig går dessuten jobben mye fortere og det er bare å kjøre på med selve malejobben. 

“Tape er ikke bare tape”

Du har kanskje opplevd at tapen “revner” når du skal ta den av rullen. Det er utrolig frustrerende! En kvalitetstape gjør ikke det. I tillegg er den ofte tynnere og lett å justere på veggen uten at limet blir dårligere eller at tapen revner når du skal ta den av. 

Hvis tapen har dårlig limkvalitet eller er gammel, vil den ikke feste seg godt nok inn mot malingen – og du ender opp med at malingen har “blødd” inn under. I dette tilfellet er det mulig du kunne fått det penere uten tape med en god pensel og en stø hånd.  

Blå maskeringsteip
Den blå tapen fra tesa er beregnet for utendørs bruk.

Det er greit å huske på at tape er ferskvare. Det er ikke mange som vet det, men tape har faktisk en utløpsdato, fordi limet blir dårlig.  

Velg riktig tape

Men hvilken tape skal du bruke? Hvorfor har de ulike farger? Det finnes primært 3 farger på tape fra tesa som vi anbefaler; gul, rosa og blå. Den gule er interiør-tape, og passer til vegg, tak, vindu, lister og annen malejobb innendørs.

Rosa tape er også for innendørs bruk, men for sensitive underlag. Det kan f.eks. være en helt nymalt eller tapetsert vegg som du skal tildekke for å male listene, eller for å tape langs et lakkert gulv, og du ikke vil skade lakken.  

Malerull med blåfarge til bruk på veggen

Den siste tapen er blå. Dette er en tape for utendørs bruk, da den er UV- beskyttende, og utviklet for vind og vær. Det betyr at den kan henge lenger på veggen, før du trenger å ta den av, og har litt sterkere lim da underlagene ofte er mer krevende ute, enn inne. 

Fest tapen riktig

For at tapen skal sitte godt er det viktig at overflaten er så tørr og ren som mulig. Hold taperullen i den ene hånden og begynn å trekke tapen ut i lange drag/remser. Fest tapen på den ene siden og velg neste punkt å feste 50-70 cm unna. På den måten blir det mindre pirk og rettere linje. Det gjør ingenting om den lager en liten glippe på et par millimeter – vegger og lister er sjeldent rette. 

TIPS: Legg gjerne tapen i så lange remser som mulig. Da er det lettere å få rette linjer, og jobben går raskere. Dra så hånden over tapen og press den godt mot overflaten så den sitter godt og ikke løsner underveis i arbeidet.  

Sylskarp overgang med tape

Hvis du for eksempel skal male en vegg i en annen farge enn listene dine er et smart tips fra oss å bruke en maskeringstape på listen/overgangen. 

Begynn med å ‘sperre’ tapen, dvs. male over maskeringstapen med samme farge som listene. På denne måten vil maling som eventuelt kryper inn under tapen være usynlig da den er i samme farge som listene.

Når du har malt over maskeringstapen, og dette har tørket, er tapen sperret, og du kan male veggen. Dette er den beste måten å få en sylskarp kant, enten fordi du vil beskytte listene eller hvis du f.eks skal male veggen med to farger eller lignende.

Fjerning av tape

Husk at tape burde fjernes med en gang du er ferdig med malejobben. Hvis du venter og malingen begynner å tørke, kan fargen følge med tapen når du fjerner den, og det vil vi jo ikke ha noe av. Det er også en fin avslutning på malejobben og tilfredstillende å se når tapen blir dratt av. Prøv selv! 

TIPS: Trekk tapen av i én vinkel. Ikke trekk rett opp eller skarpt ned, men med en 45-graders vinkel. Da slipper den lettest og penest.

Ofte bruker vi maskeringstape til mer enn bare å beskytte lister, karmer og tak. La kreativiteten slippe løs, og lek med farger, tekstur og mønster på barnerommene. Maskeringstapen kan bli din beste venn!

Relaterte artikler