Male med kalkmaling – vegg, møbler og mer

Kalkmaling er en type maling som har blitt stadig mer populær i interiørdesign de siste årene. Det er en type maling som kan brukes på de fleste overflater for å gi et rustikt og naturlig utseende. I denne artikkelen vil vi utforske hva kalkmaling er, hvordan man maler med kalkmaling, samt andre ting du bør vite før du prøver det selv.

Hvordan male med kalkmaling

Uansett hva du skal male er det viktig å forberede underlaget på riktig måte. Sjekk hva produsenten anbefaler i forhold til forarbeid. Deretter kan kalkmalingen påføres med enten pensel eller rull og pensel kombinert.

  1. Vask og forbered underlaget grundig for å fjerne støv, skitt og fett. En ren overflate sikrer at malingen fester seg godt. Reparer eventuelle huller og sprekker i veggen og slip lett over for at malingen skal feste seg bedre.
  2. Bruk en malerull til å påføre primer over hele veggen, dersom det er anbefalt for denne kalkmalingen. Dette sikrer god vedheft og best resultat. La det tørke godt før du får videre til å påføre kalkmalingen.
  3. Påfør malingen med pensel, som får frem den beste teksturen på underlaget. Påfør tynt lag med maling, bruk korte og tilfeldige strøk for best mulig effekt. Benytt gjerne kryssende penselstrøk, og ikke gjenta samme mønster flere ganger, men gjør det tilfeldig. La tørke før du kjører nytt strøk. Antall strøk avhenger av ønsket effekt og dekkevne. De fleste maler to strøk, se an din vegg og ditt behov. Mal en og en vegg av gangen, på den måten maler du alltid vått i vått
  4. Vi anbefaler å forsegle veggen etter maling, dette beskytter malingen og gir en ekstra god finish og holdbarhet. Bruk malerull over hele veggen til dette. Påfør i tynt lag og la tørke.
  5. Gratulerer med ny kul vegg:)
Hvordan kalkmale veggen. Vi viser deg hvordan.

Tørketiden kan variere, og det kan være nødvendig å påføre flere lag med maling for å oppnå ønsket dekkevne.

Dersom du skal male en kalkvegg, kan du også lese lese flere tips her: kalkmalte vegger.

Hvor kan man bruke kalkmaling?

Kalkmaling kan brukes på forskjellige overflater, inkludert vegger, tak, møbler og dekorative gjenstander. Det kan gi en rustikk og naturlig følelse til rommet. Kalkmaling kan også brukes på forskjellige materialer, som tre, betong og murstein.

Prøv for eksempel å pusse opp gamle IKEA-møbler med et nytt lag med maling.

Maleutstyret som fungerer bra

Maler du en stor overflate som en vegg anbefaler vi å bruke en bredere pensel og store strøk når du “viltstryker”. Dekk til tilstøtende flater slik at du enkelt kan leke deg med større penselstrøk mens du jobber deg bortover.

Maler du noe med mindre overflate, kan det være enklere å bruke en mindre pensel. Du kan bruke en presisjonspensel 50 mm til detaljene, før du bruker en 100 mm universalspensel til de store flatene. Vær obs på at bruk av forskjellig pensler vil gi forskjellig effekt i utseende.

Har du hatt noen nye maleprosjekter i det siste som du har lyst til å dele med oss? Bruk #jordanvethvordan, i sosiale medier.

Relaterte artikler