Tapetsering: En komplett guide for nybegynnere

«Det er vanskelig å tapetsere», «det tar altfor lang tid» og «det krever mye spesialutstyr». Det er mange myter om tapetsering. Her er noen gode råd på hvordan du kommer i gang og får et pent sluttresultat.

I vår nybegynnerguide viser vi deg hva som skal til for å ta fatt på tapetseringsarbeidet med selvtillit. Denne artikkelen tar utgangspunkt i at tapetseringen skal foregå på en slett, tidligere malt vegg. Her er det du bør tenke på:

  1. Utstyret du trenger for jobben
  2. Viktige forberedelser
  3. Velg riktig type lim
  4. Fremgangsmetoden

Dette trenger du for å komme i gang

Før du begynner arbeidet er det noen ting du trenger. Myten om at tapetsering krever mye spesialutstyr er feil. Det er lurt med et tapetbord, egen tapetkniv og annet spesialutstyr, men ikke nødvendig for å lykkes.

En skarp brytebladskniv og en plate til å beskytte gulvet, kan også løse oppgaven fint. Det er imidlertid noe utstyr som gjør jobben enklere:

  • Tapetsletter eller børste
  • En gardintrapp
  • Verktøy til å påføre lim: Rulle og pensel
  • Svamp og en bøtte med vann til å fjerne eventuelt overflødig lim
  • Tommestokk og vater

Forberedelser er gull verdt

Bruk god tid på forarbeidet før du setter i gang med å tapetsere. Pass på at veggen er jevn fra start og har samme bunnfarge som tapeten du skal bruke. Tapet skjuler ikke alle ujevnheter og mye vil kunne komme til synet gjennom tapetet.

Før du starter med tapetsering bør du:

  1. Ha et rent, fast og tørt underlag
  2. Riktig farge på veggen så eventuelle skjøter ikke kommer til syne

Er du fortsatt usikker på arbeidet? Her får du flere gode tips til tapetsering.

Vinyltapet på stua

Riktig type lim for jobben

Ulike typer tapeter krever ulike typer tapetlim. Kraftige tapeter, tykke veggfornyere og duker krever ofte et kraftigere lim. Les derfor nøye på tapetetiketten før du kjøper lim, så slipper du at hjørner og overganger løsner eller bobler. Spør gjerne personalet i butikken du handler i om råd.

Sånn begynner du å tapetsere

1. Mål opp tapetlengder

Mål opp og skjær til tapetlengdene ved hjelp av en bredsparkel. Legg til ca. 5 cm på hver lengde, så unngår du at noen lengder blir for korte. Pass på mønsterrapporten, noen tapeter kan ha rapport på opptil 50-60 cm på hver lengde.

2. Påfør limet

Påfør limet på veggen eller direkte bak på tapeten, dette varierer fra tapet til tapet så følg instruksene fra tapetprodusenten. Skal limet påføres på veggen, mål ut ca en tapetbredde og påfør lim med rull og pensel. Et lag med tapet skal festet om gangen, så ikke limet tørker ut i mellomtiden.

3. Fest tapeten

Fest tapeten fra toppen og nedover. Har du taklister kan du la tapeten stikke opp et par cm over taklisten.

Fest tapeten lett og rett den opp slik at den blir loddrett ved hjelp av tapetlodd eller vater. Børst fra midten av tapeten med tapetbørste eller tapetsletter for å få bort alle luftlommene.

4. Skjær bort kantene

Ved hjørnene klipper du tapeten med saks og bretter kanten for å dekke begge kantsidene. Skær så til med en tapetkniv rundt vinduer og dører. Bruk også tapetkniv for å skjære til ved gulv og tak, men pass på at knivbladet er skarpt så du ikke ødelegger kanten på tapeten.

Mann som kutter skjøtene på en tapetvegg

5. Fest tapet kant i kant og etter mønsterrapport

Sett opp neste tapetlengde kant i kant og slett den ut ved hjelp av tapetbørsten. Begynn med å stryke ut fra midten. Bruk tapetskjøterullen og trykk fast kantene. Hold rullen ren så unngår du å få lim på utsiden av tapeten. Er du uheldig å få lim på tapeten, bruk en fuktig svamp for å fjerne limrester.

6. La veggen tørke

Når du er ferdig lar du luften i rommet sirkulere og holder en normal romtemperatur så veggen kan tørke jevnt.

Legge tapet på tidligere tapetsert vegg

Om veggen allerede er tapetsert og den sitter godt til underlaget, kan man i de fleste tilfeller bare legge ny tapet over. Det viktigste er at underlaget er jevnt og rent før du legger på det nye tapetet. Dersom det gamle tapetet har et mønster eller farge som er vesentlig forskjellig fra det nye, bør du grunnmale først, spesielt om du velger tynne tapeter.

Fortsatt usikker?

Sitter du fortsatt igjen med flere spørsmål eller et snev av usikkerhet? Det er stor sjanse for at de spørsmålene allerede er stilt overfor oss.

Kan jeg tapetsere tidligere malt tapet? Hva med kjøkkenskap? Hvordan fjerne fettflekk på gammel tapet? Det er mange spørsmål rundt tapetsering.

Her deler vi svarene våre på de vanligste spørsmålene vi får fra folk der ute.

Relaterte artikler