Ny terrasse – Hvilke terrassebord skal jeg velge?

Impregnert eller vedlikeholdsfritt? Og hva med kompositt? Har du planlagt å legge ny terrasse, eller er midt i prosessen med å velge materiale, så har du sikkert mange spørsmål. Hva lønner seg? Hva holder seg penest lengst? Vi gir deg våre beste tips og erfaringer.

Hva er forskjellene på materialene der ute?

Det er en jungel av begrep i denne kategorien, så her er det lett å bli forvirret. Men du bør gjøre litt research før du velger. Hva passer best for deg? Ønsker du lite behandling eller er du villig til å gjøre litt for å få det peneste resultatet og den beste barbeint-følelsen? Er du opptatt av trefølelsen, eller kan det godt være noe som ser ut som det? Ønsker du å kunne endre fargen etter noen år? Eller ønsker du det rimeligste alternativet?

En beiset terrasse med terrassevegger

Naturlig grånet, gjennomfarget eller velge farge selv?

For å dele det opp i tre hovedggrupper; noen produkter leverer først og fremst på trenden naturlig gråning, og minst mulig vedlikehold. Dette skjer gjerne over tid, så ofte må man regne med et par år før gråningen skjer.

Komposittmaterialer har også blitt mer populært, og som man ofte kaller “vedlikeholdsfritt”. Denne skal ikke endre seg i fargen, og har ofte en varighet på 10-15 år.

Det tredje alternativet, og det mest vanlige valget i Norge, er tretyper som er veldig rimelige, men som da må tilsettes behandling etter at de er lagt, som f.eks. trykkimpregnert trevirke. Det krever vedlikehold hvert 2-3 år med beis, for å holde seg sprekkfri og behagelig å gå på.

Vi skal prøve å forklare de store forskjellene, i enkle trekk.

Naturlig gråning

Kebony og Møre Royal og flere andre produkter er spesialbehandlet trevirke som kommer i en farge som skal naturlig grånes over tid. Det betyr at du egentlig ikke trenger å beise eller olje, med unntak av om du vil beholde den fargen bordene har når de er nye og ikke ønsker gråning og oppsprekking.

For det er solforhold som styrer den naturlige gråningen og hvordan dette vil se ut. Har du en terrasse hvor deler av den har mye skygge, bør du tenke på dette da den naturlige gråningen vil bli ujevn på din terrasse de første årene. Eller velge å behandle hele terrassen med olje eller beis. Flere av disse leverandørene har egnede produkter tilpasset fargen som kommer fra produksjonen.

Kompositt terrassebord

Kompositt-materialer til terrassen er ferdig gjennomfarget, og skal ikke påvirkes noe særlig av sollys.  Det kan heller ikke endres på med maling eller beis senere, så det er viktig at du velger noe du kommer til å like lenge.

Det betyr til gjengjeld at du kun trenger å rengjøre terrassegulvet enkelt hvert år, uten å påføre ny olje eller beis. Baksiden er at det ikke gir den samme trefølelelsen som ekte tre, men alternativene i markedet nå begynner å bli bedre og bedre på å gjenskape denne følelsen.

Det er i tillegg veldig slitesterkt og altså en god løsning for deg som ikke ønsker noe særlig vedlikehold.

Er det virkelig terrassebord som er vedlikeholdsfritt?

Nei, det er ingenting som er helt vedlikeholdsfritt. Du bør alltid rengjøre uansett materiale for å holde materialene pene og holdbare over tid.

Det er nemlig mye grønske, alger, skitt og møkk som forringer levetiden på så og si alle materialer, så en vask må til om du vil ha en pen og varig terrasse.

Prisforskjellene- billig kan også bli dyrt

Men uansett hva du velger å gjøre her, er alle løsningene over mye enklere når det kommer til vedlikehold og hvor mye jobb du må sette av etter at terrassen er ferdiglagt. De er ofte veldig mye dyrere når du regner løpemeterpris, men om du regner inn alle timene med vedlikehold og beising i årene som kommer, så kan det for mange være en mye rimeligere løsning totalt sett.

Men likevel velger mange nordmenn impregnert trevirke til sine terrasser. Dette har nok mye med pris «her og nå» å gjøre, og at kategorien er litt uoversiktlig for folk og det er vanskelig å velge.

Det er også en annen fordel enn pris når det kommer til impregnert trevirke, og det kan du lese mer om i punktet under.

Beisede terrassebord

Trykkimpregnert trevirke

Den største fordelen med trykkimpregnert er som sagt løpemeterprisen, men det er også fleksibilitet rundt fargevalg. Mange har ikke bestemt seg når de skal sette igang med å bygge, og andre vil ikke binde seg til en farge på gulvet i mange år. Selv om trykkimpregnert da også kan stå uten behandling, så vil den fremdeles sprekke opp og flise seg.

Dette ser man land og strand rundt på f.eks. båtbrygger. Men har du gått barbeint på disse? Det er ikke veldig behagelig, de sprekker og fliser seg veldig opp. Derfor anbefales det å beise eller olje første sesongen når terrassen settes opp. Når du er klar for å beise terrassen, forklarer vi deg hvordan her.

Relaterte artikler